Cum se cheltuiesc aiurea banii şcolilor

Cum se cheltuiesc aiurea banii şcolilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Din banii alocaţi de Primărie învăţământului, sume importante se duc pe penalităţi”, susţine Florin Cernat *

Directorul Şcolii Nr. 34, Florin Cernat (foto), susţine că sume importante de bani sunt cheltuite aiurea pentru că nu se plătesc la timp facturile, iar societăţile care furnizează servicii percep penalităţi usturătoare.

„La o întârziere de trei luni, numai şcoala mea a avut penalităţi de 100 de milioane de lei vechi la Apaterm. Nu mi se pare normal ca şcoala să plătească penalităţile, pentru că nu ea este ordonator primar de credite, ci Consiliul Local. Noi plătim facturile când ne virează Primăria banii. Deci nu suntem vinovaţi ca să suportăm penalităţi. Primăria din fondurile ei ar trebui să le plătească sau să vireze la timp banii pentru plata utilităţilor. Dacă nu, din fondurile ei să plătească penalităţile, nu din bugetul alocat pentru învăţământ”.

„Se cheltuiesc fără noimă nişte sume importante din banii alocaţi învăţământului care se transformă în salarii şi prime grase la cei de la APATERM. Dacă o şcoală mică plăteşte sute de milioane penalităţi pe un trimestru, vă daţi seama că de la toate unităţile se adună miliarde de lei. Bani care ar putea fi folosiţi pentru altceva”, susţine directorul de la Şcoala Nr. 34.

Din această perspectivă, Florin Cernat susţine că descentralizarea financiară a şcolilor ar aduce câteva economii importante: „Un director care are un buget şi banii pe mână nu-şi permite să nu achite la timp facturile. Şi nu s-ar mai cheltui degeaba sume importante”, mai spune directorul de la Şcoala Nr. 34.

Citit 782 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.