Creştere ALARMANTĂ a evenimentelor rutiere grave. Peste 700 de accidente, cu 400 de victime

Creştere ALARMANTĂ a evenimentelor rutiere grave. Peste 700 de accidente, cu 400 de victime
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Felul în care se circulă pe şosele din Galaţi este de natură să răstoarne orice previziune bazată pe statistici. Caracteristice până acum perioadei de vară, accidentele foarte grave s-au "mutat" iarna. Pe final de an, numărul evenimentelor mortale a crescut alarmant.

În statistici, oficial, nu stăm foarte rău, în comparaţie cu alţii, cifrele plasând judeţul Galaţi pe la jumătatea clasamentului din punct de vedere al evenimentelor rutiere înregistrate. În realitate, tot bazat pe numărătoarea statistică, nu este zi fără cel puţin două evenimente rutiere, soldate cu un rănit cât de uşor. Viteza, neacordarea de prioritate şi traversarea neregulamentară ori vehiculele nesemnalizate, de genul căruţelor sau bicicletelor, fac ca traficul în judeţul Galaţi să fie presărat cu pericole, amplificate, nu o dată, aşa cum s-a vzut, de inconştienţa crasă manifestată de şoferi sub forma conducerii sub influenţa alcoolului sau fără permis de conducere. La fel de adevărat este că băutura a stat la baza unor tragedii nu doar atunci când a fost consumată de şoferi, ci şi de pietoni, care nu au mai ştiut pe unde merg şi au nimerit în calea unor maşini, cum s-a întâmplat recent cu un inivid accidentat mortal între Hanu Conachi şi Lieşti. Una peste alta, cu cumul de circumstanţe greu de interpretat sau în situaţii foarte uşor de identificat, peste 700 de evenimente rutiere au înroşit drumurile din oraşele şi satele gălăţene de la începutul acestui an, câteva zeci de persoane pierzându-şi viaţa ca urmare a inconştienţei în trafic, sub oricare dintre formele menţionate mai sus. Tragic este că, dacă în primele şase luni ale anului, autorităţile au numărat zece morţi în accidente, pe final de an s-au înmulţit evenimentele soldate cu câte doi decedaţi, cum au fost accidentele de la Drăgăneşti sau Potcoava de Aur. Cu câteva zile înainte de sfârşitul calendaristic al lui 2017, cifra morţilor pe carosabil a ajus aproape de patru ori mai mare.

Cifre care sperie

Conform statisticilor Poliţiei Rutire Galaţi, până pe 18 decembrie au fost contabilizate 715 evenimente soldate cu victime (rănite grav, uşor sau decedate) şi pagube materiale, ponderea fiind deţinută de mediul urban. Mai mult de jumătate, respectiv 384 de evenimente au avut loc în cea de-a doua jumătate a anului. 418 este numărul total al victimelor, 111 dintre acestea fiind rănite grav, iar 39, decedate. Restul au fost persoane rănite uşor.

Tipurile de accidente şi repartizarea lor pe sezoane a răstunat însă orice previziune a poliţiştilor, care din experienţele anilor anteriori, confimate statistic, se aşteptau ca "vârfurile" evenimentelor în trafic să se înregistreze în perioada sezonului cald, în special în lunile iulie şi august, când amatorii de adrenalină sunt mai predispuşi să încalce regulile. Nu a fost deloc aşa, vacanţa fiind chiar o perioadă în care şi accidentele s-au relaxat după "zvâcul" din luna mai, când au fost 87 de evenimente, cu 106 răniţi. Toamna a adus cu sine, odată cu cea de-a doua decadă a lunii octombrie, un bum. În numai patru săptămâni, pe drumurile din Galaţi au murit zece oameni, adică tot atâţia câţi au decedat în primele şase luni. Iar trendul a continuat şi în noiembrie, şi în decembrie. Mulţi dintre ei erau pietoni, unii cu deficienţe, alţii sub influenţa alcoolului. Alţii au sfârşit pentru că s-au aflat în maşini puternice, dar la "mâna" unor şoferi care au încălcat grav numeroase reguli elementare. Şi, nu în ultimul rând, o parte a evenimentelor grave "de iarnă" s-au datorat condiţiilor de trafic, respectiv iluminatului public slab sau inexistent în zonele periurbane sau în mediul rural.

Despre cazul din imagine, puteți citi AICI - CLICK pentru detalii

Citit 15735 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 00:06

9 comentarii

 • postat de vlad t.
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 22:11
  89.137.137.***
  Camerele video nu previn nici accidentele , nici crimele. ele au fost montate pentru a va urmari pe voi peste tot. Nu vedeti ca in toata lumea va sunt ingradite drepturile si libertatile? Ne vor sclavi si daca stiu fiecare miscare a noastra ei stiu cum sa actioneze impotriva noastra. Suntem urmariti peste tot pas cu pas cu aceste camere video. E ilegal si imoral sa aduci atingere vietii private. Au pus camere video si la restaurante la mall ca sa va vada cum mancati si mai ales cu cine sunteti la masa. In viata mea nu intru intr-un restaurant unde are camera video atintita asupra meselor unde mananca clientii.
  1
  2
  Raportează
 • postat de jolin
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 18:51
  79.116.100.***
  Intersectiile semaforizate cu unda verde nu sunt monitorizate video de politia locala?
  Care a fost utilitatea acestei investitii? S-a redus numarul accidentelor prin aceasta monitorizare? S-a fluidizat traficul? S-au aplicat sanctiuni? Logic ca nu ca politia locala nici macar n-are competenta pe asa ceva.
  Bani aruncati!
  0
  5
  Raportează
 • postat de vlad m.
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 16:58
  89.137.137.***
  Nu mai dati vina atata pe Politie. Voi sunteti de vina ca nu stiti sa conduceti si va aventurati ca niste teribilisti. Circulati atent, cu viteza legala, respectati semnele de circulatie si o sa vedeti ca nu mai sunt accidente. Si mai lasati impresiile si figurile cu masinile alea scumpe ca nu se uita nimeni la voi la cat de inculti sunteti.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Vasilica
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 15:01
  188.24.246.***
  Dupa minte unora politistul trebuie sa stea in masina cu soferul si sa-i traga cate o scatoalca cand depaseste limita de viteza, cand nu acorda prioritate, cand parcheaza ca un bou etc...dragi soferi, singuri vinovati de erorile din trafic suntem noi.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Radare fixe, supraveghere video, dispecerat poliție circulație dotat cu monitoare pt. supraveghere.
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 14:30
  213.233.90.***
  Radare fixe cu supraveghere permanentă printr-un dispecerat a poliției circulație și amenzi, cât cuprinde....dispeceratul circulație, cu supraveghere permanentă, poate interveni la semaforizare, pentru a acorda prioritate la intervenții, mașinilor de la salvare, pompieri sau poliție, trecând pe roșu autovehiculele ce circulă, chiar dacă inițial au verde. Se evită accidentele, chiar ultimul, unde o salvare a intrat pe roșu, cu semnalele de avertizare la intervenție, pornite, deoarece, autoturismele sunt foarte bine antifonate și nu se aud sirenele, bașca dacă ai și muzica pornită.
  1
  11
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 09:00
  5.13.143.***
  Toata lumea face ce vrea fara sa dea socoteala in vreun fel. Politia romana este o prezenta foarte plapanda pe strazi si in viata omului in general. De obicei nu sunt iar daca sunt nu ii intereseaza. In anul 2017 Politia actioneaza inca in campanii, ceea ce depaseste orice putinta de intelegere. Deci, luna asta vedem doar pietoni care traverseaza neregulamentar, luna viitoare doar pe cei care parcheaza deamboulea ( adica toti ), etc. Foarte multe din problemele cu care se confrunta traficul in oras ar putea fi rezolvate daca politia locala si-ar face treaba in sensul asta : au in competenta parcarile neregulamentare si asta e un mare lucru. Daca ar fi cativa comunitari in permanenta pe Brailei, intre Tiglina si Palatul de justitie ? Sau pe Traian, de la intersectia cu Tecuci si pana la cea cu Basarabiei ? Daca si-ar face politia locala treaba in Piata centrala unde, in permanenta taxiurile si celelalte autoturisme sunt parcate de parca le-a adus tornada ori viitura acolo ? Au atributii care le-ar permite sa degreveze mult activitatea Politiei rutiere. Nu este normal ca agentul de rutiera care face cercetare penala in dosare de ucidere din culpa de exemplu sa se ocupe de urangutanii care nu sunt in stare sa parcheze intre doua linii mazgalite pe asfalt. Nu inteleg de ce Politia locala nu se ocupa de traficul rutier si se ocupa in schimb de verificat societati comerciale si amendat babute in piete. Vorba vine ca nu inteleg, dar gandesc ca daca si-ar face treaba, cei de la rutiera ar putea sa se ocupe de probleme mai importante ce tin de trafic
  2
  20
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 08:43
  5.13.174.***
  Drumurile deplorabile ca urmare a inconstientei tuturor guvernantilor...Daca ati calatorit ati vazut ,daca nu intrati pe orice harta rutiera europeana si veti constata ca in multe state care,desi au autostrazi ,toate drumurile nationale ocolesc localitatile ,pana si in Bulgaria ,tara care nu prea are autostrazi , drumurile nationale importante ocolesc localitatile. Prin anii '70 se vehicula ideea realizarii unui drum ,de la Hanu Conachi la Draganesti ,care sa scoata traficul din cosmarul DN25 pe aceasta portiune ... nu s-a mai facut nimic iar o stire recenta ne spune ca nici nu se va face..(vezi drumul express Focsani-Braila )
  2
  10
  Raportează
 • postat de Ilie
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 08:16
  5.13.160.***
  A est lucru este imaginea unei Politii incompetente, care doarme in post si care "isi rezerva dreptul de a-si selecta clientii".
  3
  18
  Raportează
 • postat de Maria
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 06:37
  79.116.100.***
  Somn usor celor doua politii rutiere!
  1
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.