Creştere ALARMANTĂ a evenimentelor rutiere grave. Peste 700 de accidente, cu 400 de victime

Creştere ALARMANTĂ a evenimentelor rutiere grave. Peste 700 de accidente, cu 400 de victime
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Felul în care se circulă pe şosele din Galaţi este de natură să răstoarne orice previziune bazată pe statistici. Caracteristice până acum perioadei de vară, accidentele foarte grave s-au "mutat" iarna. Pe final de an, numărul evenimentelor mortale a crescut alarmant.

În statistici, oficial, nu stăm foarte rău, în comparaţie cu alţii, cifrele plasând judeţul Galaţi pe la jumătatea clasamentului din punct de vedere al evenimentelor rutiere înregistrate. În realitate, tot bazat pe numărătoarea statistică, nu este zi fără cel puţin două evenimente rutiere, soldate cu un rănit cât de uşor. Viteza, neacordarea de prioritate şi traversarea neregulamentară ori vehiculele nesemnalizate, de genul căruţelor sau bicicletelor, fac ca traficul în judeţul Galaţi să fie presărat cu pericole, amplificate, nu o dată, aşa cum s-a vzut, de inconştienţa crasă manifestată de şoferi sub forma conducerii sub influenţa alcoolului sau fără permis de conducere. La fel de adevărat este că băutura a stat la baza unor tragedii nu doar atunci când a fost consumată de şoferi, ci şi de pietoni, care nu au mai ştiut pe unde merg şi au nimerit în calea unor maşini, cum s-a întâmplat recent cu un inivid accidentat mortal între Hanu Conachi şi Lieşti. Una peste alta, cu cumul de circumstanţe greu de interpretat sau în situaţii foarte uşor de identificat, peste 700 de evenimente rutiere au înroşit drumurile din oraşele şi satele gălăţene de la începutul acestui an, câteva zeci de persoane pierzându-şi viaţa ca urmare a inconştienţei în trafic, sub oricare dintre formele menţionate mai sus. Tragic este că, dacă în primele şase luni ale anului, autorităţile au numărat zece morţi în accidente, pe final de an s-au înmulţit evenimentele soldate cu câte doi decedaţi, cum au fost accidentele de la Drăgăneşti sau Potcoava de Aur. Cu câteva zile înainte de sfârşitul calendaristic al lui 2017, cifra morţilor pe carosabil a ajus aproape de patru ori mai mare.

Cifre care sperie

Conform statisticilor Poliţiei Rutire Galaţi, până pe 18 decembrie au fost contabilizate 715 evenimente soldate cu victime (rănite grav, uşor sau decedate) şi pagube materiale, ponderea fiind deţinută de mediul urban. Mai mult de jumătate, respectiv 384 de evenimente au avut loc în cea de-a doua jumătate a anului. 418 este numărul total al victimelor, 111 dintre acestea fiind rănite grav, iar 39, decedate. Restul au fost persoane rănite uşor.

Tipurile de accidente şi repartizarea lor pe sezoane a răstunat însă orice previziune a poliţiştilor, care din experienţele anilor anteriori, confimate statistic, se aşteptau ca "vârfurile" evenimentelor în trafic să se înregistreze în perioada sezonului cald, în special în lunile iulie şi august, când amatorii de adrenalină sunt mai predispuşi să încalce regulile. Nu a fost deloc aşa, vacanţa fiind chiar o perioadă în care şi accidentele s-au relaxat după "zvâcul" din luna mai, când au fost 87 de evenimente, cu 106 răniţi. Toamna a adus cu sine, odată cu cea de-a doua decadă a lunii octombrie, un bum. În numai patru săptămâni, pe drumurile din Galaţi au murit zece oameni, adică tot atâţia câţi au decedat în primele şase luni. Iar trendul a continuat şi în noiembrie, şi în decembrie. Mulţi dintre ei erau pietoni, unii cu deficienţe, alţii sub influenţa alcoolului. Alţii au sfârşit pentru că s-au aflat în maşini puternice, dar la "mâna" unor şoferi care au încălcat grav numeroase reguli elementare. Şi, nu în ultimul rând, o parte a evenimentelor grave "de iarnă" s-au datorat condiţiilor de trafic, respectiv iluminatului public slab sau inexistent în zonele periurbane sau în mediul rural.

Despre cazul din imagine, puteți citi AICI - CLICK pentru detalii

Citit 16041 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.