Trei grădiniţe - o mare bulibăşeală

Trei grădiniţe - o mare bulibăşeală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Elevii de la două grădiniţe, transferaţi la altă instituţie, unde nu sunt condiţii * Grădiniţă la kilometri distanţă de casă * „Până la urmă, unde mi-am înscris copilul?”, se întreabă părinţii pe bună dreptate * Grădiniţa Nr. 5, răvăşită prin trei clădiri diferite *

La două săptămâni de la începerea anului şcolar, părinţii, copiii şi educatoarele de la trei dintre grădiniţele gălăţene nu ştiu nici când vor începe cursurile, nici unde este clădirea în care vor învăţa, nici care este numărul grădiniţei. Anul şcolar a fost întârziat deja cu două săptămâni la noua Grădiniţă Nr. 24, care s-a dat în folosinţă lângă Şcoala Nr. 20. Ieri, părinţii şi-au adus copiii, dar au fost nevoiţi să se întoarcă acasă, aşa cum au venit.

„Dacă dăm la ziar, încep să meargă lucrurile”

Unitatea de învăţământ preprimar nu şi-a putut deschide porţile, pentru că nu a fost finalizat racordul la apă potabilă, lucru despre care noi am scris deja într-o ediţie anterioară a ziarului. O diferenţă s-a putut însă vedea. Firma se apucase de lucru  pentru finalizarea reţelei de apă curentă:

„Aşa se rezolvă acum problemele. Dacă dăm la ziar, încep să meargă lucrurile. De patru luni de zile, grădiniţa stă cu această problemă nerezolvată. Iar Primăria, prin dirigintele de şantier pe care l-a angajat, nu a mişcat un deget. A trebuit tot noi să obţinem avizul de la Apă-Canal, deşi nu era treaba noastră. Având în vedere că este o criză foarte mare de infrastructură în învăţământul preuniversitar, nu pot decât să consider că Primăria dă dovadă de indolenţă şi incompetenţă”, spune inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă.   

„Dau vina unii pe alţii şi copiii noştri suferă”

Părinţilor veniţi să afle un răspuns clar: când îşi vor putea aduce copiii la grădiniţă, nu le-au prea ţinut de cald declaraţiile inspectorului general: „Dau vina unii pe alţii şi copiii noştri suferă. De două săptămâni tot venim şi întrebăm. Trebuia să ni se spună din timp ce şi cum. Copilul meu e la grupa pregătitoare, unde se fac lucruri importante pentru adaptarea la şcoală. Când vor recupera trei săptămâni de materie pierdută?”, întreabă tatăl unui băieţel.

„Părinţii sunt nemulţumiţi. Nu mai ştim nici noi ce să le spunem. Vin aici, fac presiuni, dar noi nu avem nicio vină”, îşi varsă oful şi directoarea grădiniţei, Alina Leopa, pe care am găsit-o înşirând perdele la una dintre sălile de grupă.  

„Eu la ce grădiniţă mi-am înscris copilul?”

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns toată brambureala legată de lucrările neterminate la timp, părinţii copiilor de la Grădiniţa Nr. 24 şi cadrele didactice au şi alte probleme. „Eu la ce grădiniţă mi-am înscris copilul?”, întreabă o mămică ce nu avea deloc aerul unui cetăţean turmentat, deşi la prima vedere aşa s-ar putea crede.

„Stau la blocurile ANL de la Gară şi am fost să-mi dau copilul la grădiniţa cea mai apropiată. L-am înscris la Grădiniţa Nr. 5, apoi mi s-a spus că grupa a fost transferată la 25. Apoi am fost trimişi la 24. Aici şcoala nu a început. Nu vi se pare cam mare bulibăşeala? Noi ce să mai înţelegem?”, se tot întreabă retoric femeia.

O grădiniţă împrăştiată în trei clădiri

Încearcă să ne lămurească educatoarea Larisa Pleşa, care nici ea  nu ştie titulara cărei unităţi este până la urmă: „Grădiniţa Nr. 25 ar fi trebuit să vină cu educatoarele şi copiii la Grădiniţa Nr. 24, pentru că sunt instituţii apropiate şi copiii nu ar fi avut distanţe mari de străbătut. Iar noi, trei grupe de la Grădiniţa Nr. 5 (care are de câţiva ani probleme pentru că s-a retrocedat o parte din clădire, iar extinderea nu este gata), să rămânem la Grădiniţa Nr. 25”.

„Educatoarele de la 25 nu au vrut sub nicio formă să plece la 24. Aşa că ne-au împărţit pe noi. Decizia nu este cea mai bună. Avem copii care vin din Gară şi nu există mijloc de transport direct. Mai bine de jumătate din grupă s-a reorientat la alte instituţii, decât să bată atâta drum până aici”.

„Copiii de la Grădiniţa Nr. 5 sunt împrăştiaţi în trei clădiri diferite: o parte în vechea instituţie pe Domnească, o grupă la Grădiniţa Nr. 25 şi două la Grădiniţa Nr. 24”. Aţi înţeles ceva? Nici nu aveţi ce…

Teatru absurd

Ca să vă băgăm de tot în ceaţă, vă mai spunem că educatoarele de la Grădiniţa Nr. 24, după ce se vor finaliza lucrările şi  activitatea didactică va putea începe, trebuie să se ducă la Grădiniţa Nr. 25 şi să se certe cu educatoarele de acolo să le dea copiii pe care-i au în circumscripţie, ca să poată încăpea grupa de la Grădiniţa Nr. 5. Ca urmare, la două săptămâni de la începerea anului şcolar, părinţii, copiii şi educatoarele nu ştiu încă surprizele care-i mai aşteaptă.

Dacă aveţi sentimentul că mintea a început să vă joace feste după lectura acestui articol, nu vă speriaţi. Nu e vina dumneavoastră şi nici vina mea că se amestecă 24 cu 25 şi cu 5. Nici măcar cei aflaţi în miezul evenimentelor nu pot prevedea ce se întâmplă. Însă nu sunt prea mulţi cei cărora să le pese de frustrările lor…

Deşi părinţii au trăit toată vara cu sentimentul că şi-au dat copilul la o grădiniţă unde să-i fie bine, acum nu mai ştiu nici care-i clădirea, nici care-i numărul instituţiei. Mai rău decât atât, nici nu-şi pot trimite copilul la grădiniţă, că aceasta are porţile închise.  Şi nimeni nu le dă socoteală…

Citit 962 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.