Postului Paştelui va începe anul acesta luni, 19 februarie. Tradiţia spune că, la acest sfârşit de săptămână, când este "lăsata secului de brânză", se fac focuri pe dealuri, prin curţi sau grădini, pentru a se face curăţenie şi pentru a se arde uscăturile. Tinerii ies noaptea cu torţe aprinse pe dealuri, ca să alunge frigul şi iarna. În amintirea celor morţi, în această săptămână se lasă pe pervazul geamului, într-o farfurie, o felie de pâine, un pahar cu vin şi plăcintă cu brânză, până duminică seara. Toată săptămâna, oalele şi cratiţele trebuie aşezate cu gura în jos, pentru a fi ferite de pagubă. În această duminică, obiceiul spune că mesele trebuie să se termine cu un ou fiert şi că trebuie să se mănânce în special bulz, un bulgăre de mămăligă, copt pe jar, cu brânză de oaie în mijloc.
Lăsata Secului de brânză Scris de VLG

Mai multe din această categorie: