Lăsata Secului de brânză

Lăsata Secului de brânză
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Postului Paştelui va începe anul acesta luni, 19 februarie. Tradiţia spune că, la acest sfârşit de săptămână, când este "lăsata secului de brânză", se fac focuri pe dealuri, prin curţi sau grădini, pentru a se face curăţenie şi pentru a se arde uscăturile. Tinerii ies noaptea cu torţe aprinse pe dealuri, ca să alunge frigul şi iarna. În amintirea celor morţi, în această săptămână se lasă pe pervazul geamului, într-o farfurie, o felie de pâine, un pahar cu vin şi plăcintă cu brânză, până duminică seara. Toată săptă­mâna, oalele şi cratiţele trebuie aşe­zate cu gura în jos, pentru a fi ferite de pagubă.  În această duminică, obiceiul spune că mesele trebuie să se termine cu un ou fiert şi că trebuie să se mănânce în special bulz, un bulgăre de mămăligă, copt pe jar, cu brânză de oaie în mijloc.

Citit 1140 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Februarie 2018 21:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.