Siderurgiştii, nemulţumiţi: un nou sindicat ar putea apărea în Combinat

Siderurgiştii, nemulţumiţi: un nou sindicat ar putea apărea în Combinat
Imagine de la protestele spontane din ianuarie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Se vorbeşte, la ora actuală, de cel puţin două sindicate care s-ar putea înfiinţa în curând pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi. Unul este în stadiu incipient, iar celălalt, deocamdată, doar în faza de propunere.

Apariţia unei noi formaţiuni sindicale în combinatul siderurgic gălăţean s-ar produce pe fondul unor nemulţumiri evidente ale siderurgiştilor faţă de modul în care le sunt apărate interesele de către actualul şi unicul sindicat reprezentativ, "Siderurgistul AMG". Nu trebuie să fii mare sociolog, sau mai ştiu eu ce, ca să observi că nemulţumirile există şi nu sunt deloc puţine.

Admitem că am putea lăsa deoparte toate postările critice la adresa acţiunilor şi conducerii sindicatului "Siderurgistul AMG", atât pe reţelele de socializare, cât şi la rubricile de comentarii ale articolelor publicate de ediţia online a ziarului nostru. Dar cea mai importantă dovadă a faptului că "Siderurgistul AMG" s-a rupt de mulţi dintre siderurgişti am avut-o la sfârşitul lunii ianuarie, când mai multe secţii din combinat, inclusiv laminoarele, şi-au oprit activitatea în urma unor acţiuni spontane de protest ale muncitorilor. Foarte important, aceste întreruperi ale lucrului s-au produs în condiţiile în care "Siderurgistul AMG" semnase deja noul contract colectiv de muncă de pe platformă. În condiţiile în care tu, muncitor, opreşti activitatea în mod spontan, deşi sindicatul care îţi reprezintă interesele a semnat, şi în numele tău, un acord cu administraţia, e clar că prevederile acelui acord nu-ţi convin.

Prima sentinţă în "procesul siderurgiştilor", în pronunţare

Întreruperea spontană a lucrului a ajuns în instanţă, iar "Viaţa liberă" a scris şi despre acest lucru. Administraţia ArcelorMittal a înregistrat pe 12 februarie un dosar la Tribunalul Galaţi, prin care cere instanţei să constate nelegalitatea grevei din 25-27 ianuarie (reamintim, pe 26 ianuarie, noul contract colectiv de muncă fusese semnat). În procesul deschis de administraţie sunt 55 de pârâţi, care au primit un pachet complet acasă, inclusiv citaţii şi un CD cu filmări din timpul "grevei". Primul termen al procesului a fost marţi, 20 martie, iar pronunţarea sentinţei a fost amânată pentru 27 martie. Din surse neoficiale, instanţa a invocat excepţia inadmisibilităţii cererii. Tot neoficial, niciun reprezentant al "Siderurgistului AMG", jurist sau altcineva, nu a fost prezent la Tribunal pentru a-şi apăra membrii de sindicat incluşi printre cei 55. Toate încercările noastre de a contacta sindicatul "Siderurgistul" pentru a confirma (sau infirma) această informaţie au fost zadarnice.

În acest context, în combinat se vorbeşte tot mai mult de înfiinţarea unei noi formaţiuni sindicale. O primă variantă este "Renaşterea", propusă de Gheorghe Tiber, actualul preşedinte al Sindicatului "Solidaritatea". Se pare că Tiber ar fi afirmat că a făcut această propunere benevol şi că nu va fi implicat, sub nicio formă, în noul sindicat, dacă acesta s-ar înfiinţa. "Deocamdată, suntem la faza de hârtii finalizate. Dacă oamenii vor dori înfiinţarea acestuia, se va merge în continuare cu toate demersurile legale. Dar înţeleg că se doreşte crearea unui alt sindicat de către muncitori", ne-a spus Tiber.

Într-adevăr, aceasta este cea de-a doua variantă vehiculată. Conform surselor noastre, noua formaţiune s-ar numi Sindicatul Muncitorilor ArcelorMittal şi a parcurs deocamdată doar primii paşi. Dacă se va înfiinţa şi câţi membri va reuşi să atragă e prea devreme să ne pronunţăm.

Citit 4420 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2018 11:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.