Cum recunoaştem un copil hărţuit

Cum recunoaştem un copil hărţuit
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

A fi hărţuit nu este un lucru banal. Agresiunea, atât cea emoţională, cât şi cea fizică, nu numai că provoacă suferinţe acute, ci este legată de probleme emoţionale pe termen lung. Şi mai grav este că acei copii care nu au sprijin parental puternic par să întâlnească cele mai serioase daune.

De asemenea, controversele apărute în grupurile de copii pot fi, uneori, simple tachinări, care fac parte din dezvoltarea sănătoasă a copilului şi care îl ajută să crească social. Dar când tachinarea devine agresiune? Care semnele de bullying care ar trebui să ne îngrijoreze?

Când există o diferenţă de putere: agresiunea este făcută de cineva aflat într-o poziţie de putere şi este îndreptată spre cineva care este perceput ca fiind mai puţin puternic.

Când este intenţionată. Agresiunea poate avea forma unui atac fizic sau verbal, ameninţări, răspândirea zvonurilor sau excluderea unei persoane din grup.

Când se repetă: comportamentul de agresiune este un model continuu de acţiuni ostile sau abuzive îndreptate asupra copilului care este ţinta.

Când provoacă un rău: comportamentul devine agresiv atunci când afectează, răneşte copilul vizat.

Ce puteţi face ca părinte când observaţi că cel mic este victima unei gorme de agersiune?

Monitorizaţi incidentele! Un episod de tachinare nu este în mod necesar hărţuire, însă este necesar să urmăriţi situaţia, pentru a nu deveni un obicei. Încurajaţi-l pe cel mic să vă informeze dacă se întâmplă din nou.

Încurajaţi-l să reacţioneze. Prin jocuri de rol, exemplificând diferite situaţii, copilul trebuie să înţeleagă că este nevoie să reacţioneze la situaţiile de agresiune. "Nu vorbi cu mine aşa, te rog", este cea mai bună replică pe care un copil agresat trebuie să o spună.

Găsiţi aliaţi. Sugerează-i copilului să le vorbească prietenilor săi despre conflict, iar aceştia, la rândul lor, să-şi povestească problemele de acelaşi tip şi rezolvările pe care le-au găsit.

Implicaţi-l în activităţi care îi fac plăcere şi la care se descurcă foarte bine. Activităţile la care copilul este bun, care îl bucură şi care îl provoacă sunt foarte importante în dezvoltarea lui emoţională, datorită încrederii pe care o capătă atunci când se află în elementul său.

Implicaţi adulţii din comunitate. Dacă copilul are nevoie de un alt adult în gestionarea situaţiei, implicaţi un profesor.

Conform Asociaţiei Telefonul Copilului, cazurile de hărţuire la adresa copiilor s-au înmulţit alarmant în ultimii ani. Cele mai multe forme prin care se manifestă sunt insultele, jignirile, poreclele şi sarcasmul, peste 97 la sută dintre agresori fiind tot copii.

Citit 1010 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2018 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.