La plantat de stejari, în Parcul Memoriei Naţionale

La plantat de stejari, în Parcul Memoriei Naţionale
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O sută de ani de la Marea Unire. O sută de ani de când ar trebui să aducem zilnic mulţumiri pentru întregirea neamului românesc. O sută de ani pe care nu i-am fi putut serba fără jertfa a mii de soldaţi care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial. În memoria lor, s-a creat la Mărăşeşti Parcul Memoriei Naţionale, unde vor fi plantaţi 335.000 de stejari, chiar pe fostul front de luptă, câte unul pentru fiecare erou secerat în război.

Nu poţi să nu faci parte din istorie. Bunicii generaţiei noastre au luptat în acest război. Tinerilor trebuie să li se povestească, mereu şi mereu, despre acest război, care a dus la întregirea neamului (şi încă nu este întregit pe deplin). Această idee a însufleţit Clubul Kiwanis Galaţi care, prin locotenent-guvernatorul Diviziei Est Kiwanis România, Daniela Cristea, a convocat cluburile din divizie la acţiunea de plantat stejari în Parcul Memoriei Naţionale.

Sâmbătă, 21 aprilie, Cluburile Kiwanis Galaţi şi Vaslui au adunat zeci de elevi pentru plantat de stejari la Mărăşeşti. Din Galaţi au răspuns pozitiv bursierii Kiwanis, tinerii care fac parte din Key Club (clubul de elevi), dar şi 25 de elevi de la Liceul Teoretic ,,Dunărea” şi de la Şcoala Gimnazială ,,Mihail şi Gavril” din comuna Smârdan, sub conducerea dnei profesoare Gigliola Dobrin. Ni s-a repartizat o parcelă cu sute de jaloane pe ea, unde trebuia să facem gropi şi să plantăm stejarii. Sute de stejari, printre miile care se plantau pe o suprafaţă de 25 de hectare, din cele 75 destinate Parcului Memoriei Naţionale. Erau în total 11.000 de voluntari din judeţele Vrancea, Galaţi, Braşov, Vaslui, chiar şi de peste Prut, precum şi angajaţi din armată, jandarmerie, poliţie. În total, s-au plantat 115.000 de stejari, rămânând ca restul să fie plantaţi în luna noiembrie.

La plecare, ne-am bucurat de programul Filarmonicii din Bucureşti, care, credem noi, ne-a văzut cu însemnele „Kiwanis Galaţi” şi ne-a onorat cu „Dunărea albastră”. Şi unde nu s-a încins un dans, doi câte doi, sau unul şi un hârleţ, deşi mai aveam câţiva kilometri buni de făcut până la autocarul nostru.

Sperăm ca, la următoarea acţiune de plantat stejari, să antrenăm mai mult tineret şi mai sperăm să dea o ploaie bună, ca să se prindă cei pe care i-am plantat acum.

Citit 1816 ori Ultima modificare Luni, 23 Aprilie 2018 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.