Nu mai aruncați GUNOAIE, înfundă canalizările!

Nu mai aruncați GUNOAIE, înfundă canalizările!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Reprezentanţii Apă Canal fac apel către gălăţeni să deverseze în sistemul de canalizare doar ape uzate şi să păstreze curăţenia pe domeniul public (străzi, trotuare etc), pentru ca apele pluviale să nu antreneze gunoaie în sistemul de canalizare.

Apelul societăţii vine după ce, în urma ploii torenţiale de marţi, 8 mai 2018, la staţia de epurare şi la staţiile de pompare a apelor uzate din municipiul Galaţi s-au adunat aproximativ 27 de metri cubi de deşeuri.

„Pentru a nu pune în pericol echipamentele şi a nu bloca intrarea apei în Staţia de Epurare, echipele Apă Canal au îndepărtat manual sau cu utilaje speciale gunoaiele adunate. Din cauza debitului de ape pluviale, au fost transportate prin sistemul de canalizare către Staţia de Epurare cantităţi mari de deşeuri textile, PET-uri, lemne, polistiren, frunze, nisip şi pământ. Toate acestea, aruncate de către cetăţeni sau antrenate de şuvoaiele de apă pluvială în sistemul de canalizare al oraşului, duc la riscul blocării acestuia şi apariţia inundaţiilor pe anumite porţiuni de drum sau la subsolul imobilelor. Trebuie spus că acumularea deşeurilor în canalizare este o problemă şi în lipsa precipitaţiilor, putând duce la blocarea canalizării. Vara, inconvenientele sunt evidente: mirosul neplăcut degajat în zonele în care canalizarea este blocată”, precizează operatorul.

Citit 5450 ori Ultima modificare Vineri, 11 Mai 2018 23:07

5 comentarii

 • postat de Civilizatul
  Luni, 14 Mai 2018 20:56
  89.137.137.***
  Puteti intra pe site-ul de la protectia mediului Galati si va indruma ei sau la Ecosal si va spun cei de acolo unde sa aruncati uleiul uzat.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Civilizatul again
  Luni, 14 Mai 2018 20:55
  89.137.137.***
  Vestea bună este ca uleiul alimentar uzat poate fi reciclat prin tehnologii specifice şi refolosit ca sursă de energie alternativă. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat rezultă aproximativ 0.90 litri de biodiesel, iar pentru a colecta selectiv şi a recicla uleiul uzat avem de urmat câtva paşi extrem de simpli:

  Lăsaţi uleiul în vasul în care a fost gătit până se răceşte complet. Nu încercaţi să îl vărsaţi într-un alt recipient cât timp este încă fierbine pentru că există riscul de accidentari severe. Când cantitatea de ulei rămasă este prea mică pentru a fi turnată într-un alt vas, acesta poate fi şters cu un şerveţel şi aruncat la gunoi.
  Alegeţi un recipeint în care să colectaţi uleiul folosit. Puteţi folosi sticle de plastic (de 2 sau 5 litri), găletușe , sau orice recipient cu capac.
  Donaţi uleiul uzat organizaţiilor de protecţia mediului. În oraşele mari există programe gratuite de colectare a uleiului sau firme care plătesc pentru colectarea unor cantităţi mai mari de ulei.
  În cazul în care donarea/reciclarea uleiului nu este o opţiune viabilă, puteţi arunca la gunoi recipientul cu ulei, după ce aţi înfiletat cu atenţie capacul acestuia.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Civilizatul
  Luni, 14 Mai 2018 20:54
  89.137.137.***
  Dar ce facem cu uleiul rămas după ce ne delectăm cu ocazionalele scovergi ale bunicii? Sub nicio formă nu trebuie să aruncăm uleiul uzat la chiuvetă! Iată câteva motive pentru care este bine să colectăm selectiv şi să reciclam uleiul alimentar uzat:

  Uleiul uzat aruncat la chiuvetă se depune pe pereții sistemului de canalizare, degradând ţevile şi provocând efecte nedorite precum coroziunea țevilor de scurgere şi îngreunarea funcționării stațiilor de epurare.
  Costurile de întreţinere ale stațiilor de epurare, a țevilor și sistemului de canalizare pot ajunge până la de cinci ori mai mari decât decât în mod obişnuit, rezultând într-un cost crescut pentru întreaga comunitate.
  Aruncarea în condiţii improprii a uleiului alimentar are un impact negativ major asupra mediului înconjurător. Toate formele de viaţă au nevoie de apă pentru a supravieţui, iar atunci când uleiul alimenar este vărsat în sistemul public de canalizare, poate ajunge în râuri, lacuri, având un efect distrugător asupra peştilor, plantelor, păsărilor şi nu numai.
  Mai mult de atât, curăţarea apelor este grea şi costisitoare. Știaţi că numai un litru de ulei contaminează un milion de litri de apă?
  0
  4
  Raportează
 • postat de a
  Duminică, 13 Mai 2018 09:25
  109.99.195.***
  @Civilizatul : cu ce pret se cumpara un litru de ulei de floarea soarelui uzat sau 1 kg de untura de porc ? Unde sunt aceste centre de reciclare care primesc ulei si untura ?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Civilizatul
  Sâmbătă, 12 Mai 2018 14:02
  89.137.137.***
  Ce sa le ceri la acesti galateni care confunda canalizarea cu cosul de gunoi?! Ei nu stiu in primul rand ce reprezinta o canalizare si ce scop are. In al doilea rand 99% dintre galateni nu au nicio treaba cu bunul simte, educatia si civilizatia. Nu mai aruncati pungi, tigari, hartii, carpe , bidoane si lemne in canalizari ca se infunda canalele si apoi va plangeti ca de ce nu aveti apa curata la robinet sau de ce s-au inundat strazile. La chiuveta nu se arunca grasimi si uleiuri arse pentru ca se depun de tevi si se infunda. Se pun intr-o sticla separata sau borcan si se duc la un centru de reciclare sau daca nu aveti chef pana acolo direct la container. Educatia cu forta trebuie la primatele astea!
  2
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.