Cât de prietenoasă cu mediul este dezinsecţia din Galaţi

Cât de prietenoasă cu mediul este dezinsecţia din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ecosal a reluat, miercuri seară, operaţiunea de dezinsecţie din municipiul Galaţi. S-a intervenit la sol, în cartierele mărginaşe şi pe Faleză, urmând ca dezinsecţia aviochimică să se facă sâmbătă şi duminică, în cazul în care condiţiile meteo o vor permite.

Dezinsecţia în Galaţi, la sol şi din aer, este efectuată de Primăria Galaţi, prin intermediul Serviciului Public Ecosal. Substanțele folosite sunt Acqua K Othrine (aerian) și Solfac (terestru), ambele insecticide fiind biodegradabile. Aceste substanțe au efect doar asupra insectelor zburătoare și târâtoare (inclusiv căpușe), precizează Primăria, şi sunt periculoase pentru familiile de albine și viermi de mătase, dar nu şi pentru om.

O sesizare primită de la o gălăţeancă pe adresa redacţiei ne-a determinat să punem mai multe întrebări instituţiilor abilitate, referitor la substanţa folosită pentru dezinsecţia aviochimică, Aqua K-Othrine (care a mai folosită, atât în Galaţi, cât şi în alte oraşe). Iată ce ne-a spus Carmen C.: "Stimaţi administratori ai acestei comunităţi, în prospectul produsului Aqua K-Othrine se specifică faptul că trebuie folosit numai la sol, adică nu pentru împrăştiere din avion. Tot în prospect se precizează că este periculos pentru peşti şi nevertebrate acvatice şi că nu trebuie contaminată apa. Deşi nu sunt specialist în domeniu, pare foarte nocivă împrăştierea aeriană într-o zonă cu atâtea cursuri de apă importante (Dunăre, Prut, Siret, Brateş) a unei substanţe care contaminează apa şi este periculoasă pentru fauna acvatică".

Specialist: "Insecticidele pot determina toxicitate la peşti"

Am solicitat şi opinia unui specialist în piscicultură din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" privind toxicitatea la peşti: "Bazându-mă strict pe informaţiile traduse din prospect, aş spune că, într-adevăr, produsul este toxic pentru peşti, DEŞI, într-o primă fază, citind despre substanţa activă - deltametrin - aş fi fost mai puţin alertată despre folosirea lui ca insecticid. De ce? Pentru că în industria somonului sunt folosite diferite substanţe comerciale (SLICE, AlphaMax) ce conţin acest produs de sinteză cu efect inhibitor selectiv, împotriva unor copepode parazite, frecvent întâlnite în culturile de somon (popular, se mai numesc "păduchii peştilor"!). Este însă foarte posibil ca, în combinaţie cu solventul folosit pentru obţinerea soluţiei active, să conducă la un produs a cărui toxicitate este mult mai mare! Îmi este greu să mă pronunţ, ţinând cont că studiile de laborator se realizează în condiţii controlate, cu doze constante şi pe o perioadă bine delimitată. Vă mărturisesc că, în acest moment, rezultatul căutărilor în bazele de date ştiinţifice demonstrează că insecticidele folosite pentru controlul ţânţarilor pot determina toxicitate la peşti, de altfel chiar în prospect este stipulată interzicerea utilizării lui "peste şi în apropierea corpurilor de apă" - aspect ce poate fi controlat de cei care vor administra produsul, prin respectarea dozelor şi a modului de distribuire! Menţionez faptul că în căutarea mea bibliografică am plecat de la efectul insecticidului Aqua K-Othrine exclusiv asupra peştilor, însă am fost, inevitabil, orientată automat către articole ce prezentau efectul deltametrinului asupra acestor organisme acvatice!".

Verificări făcute de Garda de Mediu la Ecosal

La sesizarea "Vieţii libere", Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi a efectuat verificări la prestatorul Ecosal şi ne-a prezentat rezultatele acestora: "Conform fişei cu date de securitate a produsului Aqua K-Othrine (producător - Bayer SAS, furnizor - SC Bayer SRL Bucureşti), produsul este clasificat toxicologic ca nociv (Xn) şi periculos pentru mediu - foarte toxic pentru viaţa acvatică, nefiind considerat persistent sau bioacumulativ. Toxicitatea pentru peşti a fost determinată la o durată de expunere de 96 h şi se referă la substanţa activă deltametrin. Produsul este clasificat WHO ca moderat periculos. Produsul este un biocid din Grupa principală 3, tip de produs 18, având Avizul de punere pe piaţă a produselor biocide nr. 148BIO/18/09.18. Este recomandat în tratament ULV - aerian într-o doză de 1 g deltametrin/ha pentru parcuri, cartiere de locuinţe, zone de agrement, spaţii deschise cu prezenţă umană. Menţionăm că produsul este utilizat în dezinsecţia aviatică în diluţie de 1+9 (apă) şi doza de aplicare este de 0,5 litri soluţie diluată/ha.

Ca urmare a acţiunii de control, s-a dispus ca măsură: "Pentru a evita orice impact negativ asupra mediului, dezinsecţia aviatică se va face cu evitarea cursurilor de apă"".

Concluzionând, dezinsecţia aviochimică cu produsul Aqua K-Othrine este, în principiu, ok, dar trebuie atenţie la peşti şi la cursurile de apă. Într-o lume perfectă, poate ar fi valabilă şi soluţia alternativă oferită de Carmen C., la finalul sesizării trimise: "Otrăvirea este o metodă superficială, care "tratează" doar efectul şi nu ajută la rezolvarea pe termen lung a problemei. Adevăratele cauze sunt mizeria, numărul mare de animale abandonate purtătoare de paraziţi sau otrăvirile repetate, care omoară duşmanii naturali ai acestor paraziţi... Numai când vom soluţiona cauzele, vor dispărea si efectele".

Citit 4349 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2018 15:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.