Moment unic în viaţa directorului Teatrului Nae Leonard. Teodor Niţă, cu familia la nunta nepotului Regelui Mihai

Moment unic în viaţa directorului Teatrului Nae Leonard. Teodor Niţă, cu familia la nunta nepotului Regelui Mihai
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
În marea de oameni care au ţinut să fie martori la cununia nepotului Regelui Mihai, Nicolae, cu Alina Binder, să-i aclame şi aplaude cu căldură pe miri, s-au aflat şi gălăţeni, iar printre aceştia, familia lui Teodor Niţă, directorul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" din Galaţi. Deşi nu este regalist, ci un iubitor al istoriei României, Teodor Niţă a ţinut să fie prezent acolo, la Sinaia, împreună cu soţia şi cu naşii, convins că a trăit un moment unic, de povestit nepoţilor.

"Nu sunt un regalist, ci iubesc istoria României, pentru că aceasta este, până la urmă, identitate naţională. Trebuie să ai un reper al locului în care te-ai născut. Mi-am dorit să merg la o nuntă princiară a unui urmaş al regilor români, prin urmare nu puteam să lipsesc de la acest moment. Poate că la o nuntă a prinţilor altor state voi participa vreodată, cine ştie, dar la nunta unui urmaş al regilor României, al celor care au făcut România Mare, era singura ocazie! Ţin foarte mult nu neapărat la familia regală, ci la tot ceea ce înseamnă aceasta pentru istoria României. Din punctul meu de vedere, apariţia şi dezvoltarea României moderne s-a făcut odată cu venirea Regelui Carol I. Atunci am început să contăm în Europa! Cine nu are trecut, nu are viitor!", ne-a mărturisit Teodor Niţă. Acestea sunt valorile pe care le-a transmis şi copiilor lui, aşa cum le-a primit, la rându-i, de la bunicul său, când îl chema cu cartea de istorie ca să-i povestească adevărurile care lipseau din manual.

"Ei, acum trebuie să plec, Măria Ta!"

Pentru familia Niţă, Sinaia e un loc foarte apropiat sufletului nu doar datorită Castelului Peleş şi istoriei locului. După ce a vizitat acest loc pe când era copil, Teodor Niţă, împreună cu Silvia, soţia sa, s-au îndrăgostit de Sinaia. Aici au petrecut luna de miere şi alte evenimente importante ale familiei şi tot aici şi-au adus, încă de mici, copiii. Teodor Niță îşi aminteşte şi acum un moment de neuitat petrecut chiar la Peleş: "Băiatul meu avea patru-cinci ani şi deja începea să înţeleagă ce este în jurul lui şi bineînţeles că l-am dus să viziteze Peleşul. Era un copil foarte zglobiu şi obraznic, dar a fost fermecat de castel. Când am ieşit în grădinile palatului, ne-am oprit în faţa statuii Regelui Carol I şi i-am spus cine este. El a rămas acolo, fără vorbe, uitându-se la statuie, iar când m-am întors şi i-am spus: "Hai să mergem!", l-am auzit spunând spre statuie: "Ei, acum trebuie să plec, Măria Ta!"".

"M-am simţit mândru că sunt român"

Familia Niţă a asistat la ceremonia religioasă, transmisă pe un ecran în faţa bisericii, iar cel mai emoţionant li s-a părut discursului IPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care a oficiat slujba alături de un sobor de preoţi. "A fost un discurs profund patriotic, o lecţie de istorie pentru noi, toţi cei care eram acolo, un discurs care, în nenumărate rânduri, a stârnit ropote de aplauze. De câteva ori am fost emoţionat până la lacrimi. A fost una dintre ocaziile în care m-am simţit că sunt mândru că sunt român!", a povestit Teodor Niţă. Îşi aminteşte dezvăluirea înaltului prelat despre Nicolae, care, pe când era mic, la Versoix, a descoperit cerneala din biroul bunicului său, Regele, şi a băut-o. "Probabil că a zis el că e bine să fie mai sigur că are sânge albastru, bând şi cerneală", a glumit arhiepiscopul. Totodată, IPS Calinic a povestit că, într-una dintre discuţiile avute cu Regele Mihai înainte de a muri, l-a desemnat pe Nicolae urmaş al său.

"Nu mă interesează organizarea familiei regale, aceste treburi nu ne privesc pe noi, dar atâta timp cât este nepot al Regelui Mihai, bunicul nu ţi-l alegi, ci ţi-l dă Dumnezeu. Dacă Dumnezeu i l-a dat bunic pe Regele Mihai, el nu poate fi decât Prinţul Nicolae!", spune Teodor Niţă.

"Prinţul Nicolae ne-a zâmbit şi ne-a făcut cu mâna"

Familia Niţă a urmat alaiul care i-a petrecut pe miri de la biserică până la Cazino, iar acolo a aşteptat cu emoţie ieşirea lor la balcon: "Am stat foarte aproape şi pot să spun că, de vreo două ori, principele Nicolae ne-a făcut din mână şi ne-a zâmbit. Omul acesta are o aură care îţi stârneşte o emoţie, o bucurie! Alina te farmecă prin felul ei de a fi! Sunt un cuplu care atrage atenţia fără să ştii cine sunt. În parcul din Sinaia erau şi mai mulţi oameni decât în faţa bisericii! Oameni veniţi din toate zonele ţării, cu pancarte, cu drapele, cu flori, care aplaudau, strigau, aclamau. Erau manifestări spontane! Acolo am văzut România adevărată", ne-a mai spus Teodor Niţă.

Citit 7608 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2018 11:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.