Cine hrănește sau împușcă rațele de pe Faleză?

Cine hrănește sau împușcă rațele de pe Faleză?
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Construit în 2009, cu bani de Ministerul Turismului, condus atunci de Elena Udrea, portul de ambarcaţiuni de la Galaţi, situat pe malul Dunării, a ajuns acum loc de adăpost pentru raţe şi motiv de creat legende urbane.

Românii au o apetenţă aparte pentru fabulă şi, pornind de la celebra poveste a unor emigranţi din România care au ajuns la Viena şi le-au mâncat austriecilor lebedele de pe lacuri, s-au creat multe altele, care ne-au adus diverse porecle, cum ar fi "mâncători de porumbei", "mâncători de iepuri", "mâncători de capre de Angora" şi mai nou... "mâncători de raţe".
Expoziţiunea poveștii "Mâncătorii de raţe" introduce protagoniştii evenimentelor, nişte gălăţeni înfometaţi, un fel de Păsări-Lăţi-Lungilă, în varianta contemporană, care au înlocuit arcul cu puşca, pentru a omorî bietele vieţuitoare, în scopul unei mese îmbelşugate.
Locul desfăşurării evenimentelor e celebrul port de ambarcațiuni, care se preconiza a fi un mare succes, cu peste 100 de locuri de acostament realizate, şi care, momentan, adăposteşte doar raţe, devenite oaspeţi fideli, an de an. De bărci, la felul în care arată pontonul, nu prea poate fi vorba.
Revenind însă la rațe, căci despre ele povesteam, aş prefera să trec rapid, pentru macabrul punct culminant, iar ulterioara evoluţie a acţiunii devine previzibilă: nişte Păsări-Lăţi-Lungilă, cu raţele la purtător.
Ne-am dus şi noi la faţa locului şi ne-am cam speriat la vederea a doar câtorva raţe rătăcite, însă ne-a liniştit declaraţia agentului de securitate de la Faleză-Bac, Neculai Tudoran: "Eu am stat aici 12 ore, nu este adevărat, nu vine nimeni să le împuşte. Din contră, oamenii vin să le hrănească. Acum sunt puţine, dar în fiecare seară se strâng peste 300 de raţe".

Citit 2068 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2019 19:59

2 comentarii

 • postat de palade
  Miercuri, 30 Ianuarie 2019 20:11
  90.41.32.***
  tre sa avem incredere in ce spune agentu de paza . Da la saracia care sta pe romani precum raia pe capra ,te intrebi de ce au scazut numaru lor;,,?ar fi interesant de facut o ancheta despre numarul fazanilor care si_au gasit adapost in parcul din gradina botanica,,,care odinioara erau in numar mare,,,
  0
  4
  Raportează
 • postat de traim in romania......
  Miercuri, 30 Ianuarie 2019 18:21
  90.95.115.***
  nu le impusca doar dintr-un motiv. nu le pot recupera din dunare. altfel zis, vinatorii din tara asta viseaza doar la tras cu pusca, indiferent ca-i legal sau nu. pescarii viseaza la zeci, sute de kilograme de peste prins, de preferat cu boabe negre indiferent prin ce mijloace....astia sint romanii. doar ne tragem din cei ce au intemeiat roma. cine au pus bazele cetatii roma ? hotii, vagabonzii, criminalii, toti proscrisii fugariti de catre toate comunitatile triburilor italice la vremea aia. cel putin asa spun niste istorici. asa ca......singele apa nu se face.
  6
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.