Trădarea şi bătaia îi împing pe români la divorţ

Trădarea şi bătaia îi împing pe români la divorţ
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Românii trecuţi de 35 de ani sunt cei mai predispuşi să renunţe la căsătorie înainte de a schimba prefixul. Orăşenii se despart şi la vârste mai înaintate, spre deosebire de cei de la ţară, care, dacă nu o fac la tinereţe, au şanse mari să îmbătrânească alături de partener. Cele mai multe căsnicii terminate la judecător, notar sau starea civilă aveau o vechime medie de nouă ani.

Românii renunţă tot mai mult la căsătorie în favoarea celibatului sau a refacerii vieţii alături de noi parteneri. Ultimele statistici complete, cele din 2017, arată că numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive sau pe cale administrativă a fost de 31.147, în creştere cu 650 faţă de 2016. La desfacerea căsătoriei ajung, mai repede, cei de la oraş, în mediul urban înregistrându-se un număr dublu de divorţuri faţă de mediul rural.

Un cuplu din patru se desparte

Raportul dintre numărul de căsătorii încheiate şi numărul de divorţuri arată o realitate cruntă, şi anume aceea că românii ori să grăbesc să îşi unească destinele, ori nu ştiu foarte bine de ce o fac. Conform Institutului Naţional de Statistică, raportul dintre „până când moartea ne va despărţi” şi „fiecare pe drumul lui” a fost, în 2017, de 4,6 căsătorii la un divorţ.

Şi vârstele la care divorţează românii sunt un indiciu care ne împiedică să ne mai mirăm de scăderea natalităţii ori de problemele sociale şi de cele cu care se confruntă tinerele generaţii cu părinţi divorţaţi. Cei mai mulţi români vor să îşi dea o şansă la o nouă viaţă după împlinirea vârstei de 35 de ani, dar nu înainte da a trece în barca celor „40”. Aproape 20 la sută din numărul celor care au divorţat în 2017 s-au încadrat în această categorie. Ca repartizare pe sexe, se poate vedea că femeile tinere, sub 30 de ani, ajung la judecător, notar sau starea civilă mult mai repede decât bărbaţii din aceeaşi categorie de vârstă. La polul opus de vârstă, după 50 de ani, independenţa este căutată mai acerb de bărbaţi. Numărul acestora a fost de 1,5 ori mai mare până la vârsta de 54 de ani decât al femeilor din aceeaşi categorie de vârstă. Iar cei care se apropie de 60 de ani sau sar de această vârstă par şi mai înverşunaţi să fie liberi: numărul bărbaţilor în vârstă care cer divorţul este de 1,8 ori mai mare decât al femeilor cu vârste de peste 55 de ani.

Divorţuri din culpă comună

În cele mai multe cazuri, peste 45 la sută din numărul total de divorţuri, separările au avut drept cauză vina comună a soţilor. Bărbaţii au fost consideraţi responsabili în peste 11 la sută din cazuri, în timp ce vina soţiei a operat în doar 3,8 la sută. Interesant este că românii aleg să nu îşi mai spele atât de mult rufele în public, determinaţi poate şi de dorinţa de a rezolva rapid formalităţile şi a începe o nouă viaţă. Pentru a evita procesele, peste două treimi (64 la sută) din numărul total de divorţuri s-au concretizat la notar sau pe cale administrativă, acolo unde nu existau copii minori. Acolo unde cauzele separării nu au lăsat loc de negocieri şi înţelegeri pe cale amiabilă, ori unde unul dintre soţi a fost mai decis decât celălalt să încheie socotelile, s-a ajuns la judecată. Clasamentul cauzelor, contabilizate de statisticieni, arată astfel: infidelitatea conjugală, în 2,7 la sută din cazuri, violenţele fizice, în 1,9 la sută din cazuri, alcoolismul, în 1,7 la sută din cazuri, cauze combinate, în patru la sută din cazuri. Restul, reunite sub denumirea genetică „nepotrivire de caracter” au ajuns în majoritate la separarea pe cale amiabilă.

Oltenii, iuţi la divorţ

Deşi consumul de alcool însoţit adesea de violenţe fizice este caracteristic zonelor sărace ale ţării, inclusiv judeţelor Moldovei, nu acestea sunt campioane la căsnicii destrămate. Statisticile îi arată ca fiind cei mai hotărîţi să rupă relaţiile pe gorjeni, cu 1,90 divorţuri la mia de locuitori. Peste o mie de divorţuri s-au înregistrat în alte nouă judeţe, doar trei fiind din zona Moldovei: Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Constanţa, Iaşi, Prahova, Suceava şi Timiş. În municipiul Bucureşti s-au înregistrat 2.740 de cazuri de divorţ.

Paradoxal, judeţul cu cea mai mică rată a divorţurilor este tot din Oltenia, vecin cu zona unde românii se despart pe bandă rulantă: Vâlcea, cu 0,52 divorţuri la mia de locuitori.

Citit 1706 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2019 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.