Criticul și istoricul de film Tudor Caranfil a murit

Criticul și istoricul de film Tudor Caranfil a murit
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineaţă, a anunțat Irina-Margareta Nistor.

"Criticul si Istoricul de film Tudor Caranfil a plecat sa fie nemuritor, alaturi de Orson Welles si de toti ceilalti mari creatori de cinema, pe care i-am descoperit datorita lui , in Varstele peliculei, scrise si televizate!", a scris Irina-Margareta Nistor pe Facebook.

Tudor Caranfil s-a născut în 1931, la Galați, și a fost un critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film. A urmat Colegiul V. Alecsandri din Galați, a terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informația Bucureștiului. Din anii '60 s-a dedicat criticii cinematografice.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și a fost membru in juriul FIPRESCI și a participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut”.

Tudor Caranfil este tatăl regizorului de film Nae Caranfil.

Sursa: mediafax.ro 

Citit 2702 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Martie 2019 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.