Persoană cu handicap, lăsată fără bani şi însoţitor

Persoană cu handicap, lăsată fără bani şi însoţitor
În imagine, Mihaela Porumbaru
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Situaţie cu conotaţii penale la Primăria Nicoreşti. O tânără de 22 de ani, cu dizabilităţi locomotorii, domiciliată în comuna gălăţeană Nicoreşti, a ajuns să se plângă procurorilor, acuzându-l pe primarul Ionel Boghiu că îi refuză dreptul la însoţitor sau măcar la plata unei indemnizaţii, cum prevede legea. Sesizarea penală survine unei alte reclamaţii prin care femeia îl acuza pe edil că ar fi refuzat să îi elibereze o adeverinţă cu care să îşi stabilească domiciliul pe raza comunei Nicoreşti.

Povestea Mihaelei Porumbaru nu este la primul episod scandalos, ajuns în spaţiul public. Tânăra de 22 de ani, originară din Târgovişte, nu are familie şi şi-a găsit adăpost pe lângă Asociaţia „Bunul Samaritean” din Nicoreşti, însă faptul că este o persoană cu dizabilităţi, la fel ca multe altele din comună, aflate sau nu în grija fundaţiei, nu a făcut decât să îi îngreuneze şederea în localitatea adoptivă. Totul din cauza banilor pe care, conform legii, primăria trebuie să îi plătească pentru o persoană cu handicap grav, aşa cum este ea, cu titlu de indemnizaţie ori ca salariu pentru un asistent personal care să să se ocupe de îngrijirea sa. După ce, în perioada iunie 2018 – ianuarie 2019, a avut un asistent angajat de Primărie, în persoana unei localnice care a îngrijit-o foarte bine, de la începutul anului a rămas fără sprijin.

Pasul 1: lăsarea fără asistent

S-a întâmplat la începutul luni ianuarie, când Ionela Moraru, femeia care s-a ocupat timp de şase lui de Mihaela în calitate de asistent angajat la Primăria Nicoreşti, şi-a încetat raporturile de muncă cu angajatorul. Nu pentru că ar fi vrut, susţin atât fosta asistentă, cât şi Mihaela Porumbaru, ci pentru că i s-ar fi cerut imperativ, fapt susţinut de aceasta din urmă inclusiv în plângerea penală ce avea să o înainteze Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, zilele trecute. „La data de 11 ianuarie, primarul comunei, Ionel Boghiu, a chemat-o pe asistenta mea, Ionela Moraru, la sediul Primăriei, unde, în urma unei discuţii, i-a cerut să îşi dea demisia.(…) În perioada cât a funcţionat ca asistenta mea, Ionela Moraru şi-a îndeplinit corect atribuţiile de serviciu, nu a avut nicio abatere disciplinară”, se arată în sesizarea formulată de Mihaela Porumbaru. În ciuda faptului că fosta asistentă a solicitat oficial reîncadrarea în muncă pe postul la care renunţase prin demisie, Primăria nu a dat curs şi nici răspuns niciuneia dintre cererile formulate în cursul lunii ianuarie. Mai mult, la una dintre solicitările Mihaelei Porumbaru, prin care aceasta cerea o dovadă că este rezident în comună ca să îşi poată face buletin, din partea Primăriei, cu semnătura şi girul primarului Ionel Boghiu, a venit un răspuns şi mai descurajant.

Pasul 2: buletin cu beţe în roate

Obţinerea unei noi cărţi de identitate, pentru că cea veche expira la începutul lunii februarie 2019, a fost un alt calvar administrativ pentru tânăra cu dizabilităţi. Având nevoie de o adeverinţă care să ateste că locuieşte efectiv pe raza comunei, hârtie ce ar fi trebuit obţinută de unde altundeva decât de la Primărie, femeia s-a trezit din nou în faţa unui refuz, dublat, mai mult sau mai puţin voalat, de „promisiunea” că nu va primi, pe viitor, nici asistent şi nici indemnizaţie de la Nicoreşti, pe motiv că este o cheltuială pe care bugetul comunei nu o mai poate suporta şi că instituţia nu a fost notificată de intenţia Asociaţiei „Bunul Samaritean” de a o lua sub aripa sa pe tânăra târgovişteancă ce urma să aibă drept la ajutor social din partea Primăriei din comună.

„Primăria Nicoreşti nu va elibera niciun act pentru prelungirea reşedinţei sau stabilirea domiciliului dumneavoastră în comuna Nicoreşti, întrucât acest lucru ar însemna ca ulterior să solicitaţi şi indemnizaţie sau asistent personal de la Primăria Nicoreşti, iar bugetul local al comunei nu poate susţine astfel de cheltuieli. Pentru a putea locui aici (n.r în comuna Nicoreşti), veţi primi viză de reşedinţă doar după ce veţi intra în drepturi la primăria dumneavoastră de domiciliu, cu indemnizaţie sau asistent personal”, se arată în răspunsul Primăriei Nicoreşti, cu nr. 628/31.01.2019.

Chiar şi fără adeverinţa de la Primărie, Mihaela Porumbaru a devenit cetăţean al comunei Nicoreşti, reuşind, cu ajutor, să obţină carte de identitate care îi atestă domiciliul în localitate. Cu toate acestea, situaţia nu s-a schimbat, iar demersurile ulterioare, făcute de ea şi de fosta asistentă personală au rămas fără răspuns şi fără rezultat.

Pasul 3: plângere la Parchet

De la începutul anului, tânăra nu mai primeşte niciun fel de sprijin, cei care îi mai întind o mână de ajutor ca să nu moară de foame fiind cei de la „Bunul Samaritean”, care i-au şi oferit un spaţiu, cu titlu de comodat, ca să locuiască. Toate în ciuda faptului că este locuitor cu drepturi depline al comunei şi că a făcut cereri pentru asistent, care ar fi trebuit să îşi găsească răspuns şi rezolvare în 30 de zile de la înregistrare. Drept urmare, pe 26 martie a depus o nouă plângere la Parchetul Judecătoriei Tecuci, prin care îl acuză pe primarul Ionel Boghiu de abuz în serviciu şi lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, asta după ce, la începutul lui februarie, mai depusese o sesizare prin care reclama faptul că edilul îi îngrădeşte dreptul la liberă circulaţie.

Referitor la situaţiile semnalate, i-am solicitat, în cursul zilei de joi, 28 martie, un punct de vedere primarului Ionel Boghiu, adresându-i rugămintea să ne comunice motivele pentru care nu a dat curs ultimelor solicitări ale Mihaelei Porumbaru şi dacă va identifica soluţii pentru punere lucrurilor pe făgaşul normal. Până la închiderea ediţiei, nu am primit un răspuns din partea edilului, dar în eventualitatea în care acesta ne va parveni în zilele următoare, îl vom publica într-o ediţie ulterioară.

Indemnizaţii multe, buget prea mic

Problema plăţii indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap nu este una nouă, cel puţin la Nicoreşti, unde, la finele anului trecut, beneficiarii nu şi-au încasat drepturile timp de trei luni. Situaţia a fost remediată cu greu, în urma unei rectificări bugetare care a ajutat, temporar, la echilibrarea lucrurilor. Valoarea unei indemnizaţii este de 1.200 de lei, în timp ce salariul unui asistent personal este în jur de 1.500 de lei, la care se adaugă taxele.

Citit 4035 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2019 01:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.