Transportatorii acuză blocajul din transportul de marfă

Transportatorii acuză blocajul din transportul de marfă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită public Guvernului României să găsească o metodă mai eficientă de combatere a evaziunii fiscale în comerţul cu legume-fructe care să nu afecteze activitatea de transport mărfuri şi contractele cu beneficiarii ce nu se află în categoria celor cu risc ridicat.

Sute de camioane, încărcate cu fructe şi legume, stau zeci de ore la descărcare, aşteptând apariţia reprezentanţilor ANAF pentru operatiuni de desigilare şi verificare, şi asta din simplul motiv că angajaţii ANAF nu fac faţă situaţiei, acuză FORT, într-un comunicat de presă, referindu-se la operaţiunea de control „Demetra”, coordonată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Transportatorii ce prestează servicii specifice sunt puşi astfel în imposibilitatea de a onora contractele sau de a-şi putea programa activitatea în timp util, ţinând cont de faptul că este imposibil de estimat când camionul poate fi “eliberat” pentru o nouă cursă. FORT  consideră că metoda de control aleasă de ANAF nu este adaptată sub nicio formă contextului operaţional specific transportului de mărfuri perisabile şi conduce la pierderi atât la nivelul transportatorilor, cât şi pentru clienţii acestora”, se arată în comunicatul citat.

Peste 80 de tone de legume şi fructe provenite din China, Polonia, Serbia, Ungaria, Spania şi Grecia au fost distruse în cadrul Operaţiunii „Demetra”, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precizând că au fost verificate 430 de maşini şi trei depozite, fiind aplicate 31 de sancţiuni în valoare totală de 602.200 de lei. „Începând cu data de 11.04.2019, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel naţional pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import. Acţiunea este parte a operaţiunii de control “Demetra”, aflată sub coordonarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Inspectorii sanitari-veterinari au verificat pe palierul lor de competenţă toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF. Până la această dată au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe şi 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 31 de sancţiuni în valoare totală de 602.200 de lei", conform ANSVSA.

Dintre neconformităţile sancţionate, ANSVSA a menţionat: lipsa documentelor sanitare veterinare, igienă necorespunzătoare, depăşirea capacităţii de depozitare, mijloace de transport necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare, lipsa autorizaţiei de funcţionare a depozitului de destinaţie.

FORT susţine că nici de această dată nu a fost consultată în vederea găsirii unei metode de verificare care să nu conducă la astfel de blocaje. „FORT susţine ideea controlului cu caracter permanent, realizat însă prin sondaj la nivelul trasabilităţii bunurilor de consum comercializate de agenţii economici ce intră în categoria „cu risc ridicat” şi solicită ANAF să reconsidere urgent modalitatea de acţiune aleasă pentru a evita pierderile suferite de operatorii de transport. „Totodată, FORT reaminteşte autorităţilor de control faptul că în comerţul ilicit cu legume-fructe sunt implicate sute de autoturisme cu capacitatea < 3,5 tone, nelicenţiate pentru activitatea de transport şi care tranzitează zilnic, nestingherite, graniţele României comercializând sută la sută “la negru” produsele în pieţe fără a deţine acte de provenienţă sau de însoţire a acestora”, mai afirmă comunicatul remis de FORT.

Citit 2378 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 02:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.