”Moţata din troleu”, necunoscuta care ne ameninţă siguranţa
Foto: GSDG

”Moţata din troleu”, necunoscuta care ne ameninţă siguranţa
Momentul în care tânăra a fost ridicată de un echipaj al Poliţiei Locale dintr-o staţie de autobuz.
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

O tânără în vârstă de 25 de ani, cunoscută cu probleme psihice, intrată de nenumărate ori în atenţia opiniei publice prin actele de violenţă şi vandalism, şi dusă cu forţa la Psihiatrie, este un pericol public. Autorităţile au pe jumătate mainile legate când vine vorba de măsuri prin care să o izoleze, dusul frecvent la spital şi consilierea teoretică fiind singurele pârghii.

O ştie tot oraşul, iar cei care au fost martori la crizele sale de nervi în spaţiul public, pe stradă sau în mijloacele de transport în comun se feresc de ea ca de ciumă. "Moţata din troleu", aşa o ştiu toţi, de la controlorii Transurb la poliţişti şi oamenii simpli, derutaţi şi speriaţi de comportamentul ei imprevizibil, care se poate schimba în orice secundă, ajungând de la o aparentă letargie la acte de violenţă extremă.

Tânăra blondă, care are 25 de ani, şi care din informaţile noastre a fost crescută în sistem instituţionalizat, poate fi numită pericol public. Fata are probleme psihice şi nu o dată a fost ridicată de echipajele de poliţie, locală sau naţională, şi dusă la spital. De la Psihiatrie, unde este ţinută nu mai mult de două-trei zile, primeşte medicaţie de urgenţă, este lăsată să plece, în lipsa acordului de internare pe o perioadă mai lungă venit din partea ei, a unui tutore sau a unei autorităţi care să răspundă pentru ea. Ultima "escală" la spitalul de pe Traian a avut-o marţi, 21 mai, în urma unui lanţ de accese de furie. După ce a vandalizat mai multe coşuri de gunoi din oraş şi a băgat groaza în populaţia din centrul oraşului, bolnava a fost luată de poliţiştii sesizaţi prin 112.

"Poliţiştii Secţiei 1 au primit o sesizare cu privire la faptul că o tânără aflată pe stradă, în zona centrală, prezintă tulburări psihice și are un comportament agitat. Tânăra a fost depistată de poliţişti şi condusă la Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna", în evidenţele căruia figurează cu afecţiuni psihice și unde a rămas internată", a declarat miercuri, 22 mai, cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Oficial, o necunoscută

Din surse neoficiale am aflat că stagiul la Psihiatrie al tinerei nu a durat nici 24 de ore, ea fiind externată miercuri dimineaţă, după ce a fost monitorizată într-o secţie a unităţii medicale, care nu asigură decât urgenţele în astfel de situaţii. A fost doar una dintre zecile de cazuri când fata a ajuns pe mâinile medicilor, drept consecinţă a tot atâtea scandaluri pe care le-a făcut în locuri publice. De aici rezultă faptul că este un bolnav cu probleme cronice şi că situaţia ei este cunoscută de reprezentanţii autorităţilor şi institituţiilor locale. Cu toare acestea, conform legii, nu este suficient pentru ca ea să fie internată pe termen lung într-un loc sigur, unde să îşi ia tratamentul, să fie supravegheată şi să nu îi mai pună în pericol pe cei dn jur.

"Atribuţiile Poliţiei Locale se limitează la a o ridica de pe stradă şi la a o duce la Spitalul de Pishiatrie, pentru îngrijiri medicale. Tototadă, în cazul în care a comis vreo faptă, se întocmeşte procesul verbal de constatare care mai apoi este predat unei secţii de poliţie pentru cercetare. Nu este în obligaţia poliţiştilor locali să sesizeze autorităţile abilitate să ia măsuri pe linia asistenţei sociale", ne-a precizat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Soarta bolnavei, în mâna unui străin

În astfel de condiţii, aproape că nu mai miră pe nimeni că, la nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi, problema tinerei era, miercuri, când am solicitat date privitoare la măsurile care s-au luat în privinţa sa, oficial, necunoscută. Nimeni nu sesizase Direcţia de Asistenţă Socială cu privire la problema devenită din ce în ce mai acută. Cu toate acestea, în urma unei anchete-fulger care s-a făcut după identificarea tinerei, cu nume şi prenume, s-a stabilit că unica soluţie pentru luarea unei măsuri de durată în ce o priveşte este un colocatar al tinerei, cu care aceasta stă de circa doi ani într-un imobil insalubru, în centrul oraşului.

"În urma anchetei, s-a stabilit că tânăra în cauză nu are acte de identitate, motiv pentru care a fost sistată indemnizaţia de handicap din anul 2017, de când a fost externată din Centrul de asistenţă pentru copilul cu cerinţe educaţionale speciale Galaţi. Domnul cu care locuieşte acum a declarat că îşi asumă responsabilitatea şi a fost consiliat pentru efectuarea demersurilor în vederea obţinerii actelor de identitate, înscrierea tinerei la un medic de familie, efectuarea demersurilor privind obţinerea indemnizaţiei de handicap şi internarea într-un spital de specialitate", a precizat Corina Dobre, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Pentru a face toate acestea, bărbatul în cauză trebuie să aibă o calitate legală în raport cu tânăra bolnavă şi violentă, iar singura soluţie este să devină curatorul ei, printr-o decizie judecătorească, pe care el va trebui să o solicite personal. Cazul este şi mai dramatic cu cât mama fetei este în viaţă, dar este afectată, de asemenea, de o boală psihică gravă, care o ţine închisă în spitalul de la Găneşti.

Citit 24217 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.