”Moţata din troleu”, necunoscuta care ne ameninţă siguranţa

”Moţata din troleu”, necunoscuta care ne ameninţă siguranţa

Momentul în care tânăra a fost ridicată de un echipaj al Poliţiei Locale dintr-o staţie de autobuz. GSDG
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
12 comentarii

O tânără în vârstă de 25 de ani, cunoscută cu probleme psihice, intrată de nenumărate ori în atenţia opiniei publice prin actele de violenţă şi vandalism, şi dusă cu forţa la Psihiatrie, este un pericol public. Autorităţile au pe jumătate mainile legate când vine vorba de măsuri prin care să o izoleze, dusul frecvent la spital şi consilierea teoretică fiind singurele pârghii.

O ştie tot oraşul, iar cei care au fost martori la crizele sale de nervi în spaţiul public, pe stradă sau în mijloacele de transport în comun se feresc de ea ca de ciumă. "Moţata din troleu", aşa o ştiu toţi, de la controlorii Transurb la poliţişti şi oamenii simpli, derutaţi şi speriaţi de comportamentul ei imprevizibil, care se poate schimba în orice secundă, ajungând de la o aparentă letargie la acte de violenţă extremă.
Tânăra blondă, care are 25 de ani, şi care din informaţile noastre a fost crescută în sistem instituţionalizat, poate fi numită pericol public. Fata are probleme psihice şi nu o dată a fost ridicată de echipajele de poliţie, locală sau naţională, şi dusă la spital. De la Psihiatrie, unde este ţinută nu mai mult de două-trei zile, primeşte medicaţie de urgenţă, este lăsată să plece, în lipsa acordului de internare pe o perioadă mai lungă venit din partea ei, a unui tutore sau a unei autorităţi care să răspundă pentru ea. Ultima "escală" la spitalul de pe Traian a avut-o marţi, 21 mai, în urma unui lanţ de accese de furie. După ce a vandalizat mai multe coşuri de gunoi din oraş şi a băgat groaza în populaţia din centrul oraşului, bolnava a fost luată de poliţiştii sesizaţi prin 112.
"Poliţiştii Secţiei 1 au primit o sesizare cu privire la faptul că o tânără aflată pe stradă, în zona centrală, prezintă tulburări psihice și are un comportament agitat. Tânăra a fost depistată de poliţişti şi condusă la Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna", în evidenţele căruia figurează cu afecţiuni psihice și unde a rămas internată", a declarat miercuri, 22 mai, cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Oficial, o necunoscută

Din surse neoficiale am aflat că stagiul la Psihiatrie al tinerei nu a durat nici 24 de ore, ea fiind externată miercuri dimineaţă, după ce a fost monitorizată într-o secţie a unităţii medicale, care nu asigură decât urgenţele în astfel de situaţii. A fost doar una dintre zecile de cazuri când fata a ajuns pe mâinile medicilor, drept consecinţă a tot atâtea scandaluri pe care le-a făcut în locuri publice. De aici rezultă faptul că este un bolnav cu probleme cronice şi că situaţia ei este cunoscută de reprezentanţii autorităţilor şi institituţiilor locale. Cu toare acestea, conform legii, nu este suficient pentru ca ea să fie internată pe termen lung într-un loc sigur, unde să îşi ia tratamentul, să fie supravegheată şi să nu îi mai pună în pericol pe cei dn jur.
"Atribuţiile Poliţiei Locale se limitează la a o ridica de pe stradă şi la a o duce la Spitalul de Pishiatrie, pentru îngrijiri medicale. Tototadă, în cazul în care a comis vreo faptă, se întocmeşte procesul verbal de constatare care mai apoi este predat unei secţii de poliţie pentru cercetare. Nu este în obligaţia poliţiştilor locali să sesizeze autorităţile abilitate să ia măsuri pe linia asistenţei sociale", ne-a precizat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Soarta bolnavei, în mâna unui străin

În astfel de condiţii, aproape că nu mai miră pe nimeni că, la nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi, problema tinerei era, miercuri, când am solicitat date privitoare la măsurile care s-au luat în privinţa sa, oficial, necunoscută. Nimeni nu sesizase Direcţia de Asistenţă Socială cu privire la problema devenită din ce în ce mai acută. Cu toate acestea, în urma unei anchete-fulger care s-a făcut după identificarea tinerei, cu nume şi prenume, s-a stabilit că unica soluţie pentru luarea unei măsuri de durată în ce o priveşte este un colocatar al tinerei, cu care aceasta stă de circa doi ani într-un imobil insalubru, în centrul oraşului.
"În urma anchetei, s-a stabilit că tânăra în cauză nu are acte de identitate, motiv pentru care a fost sistată indemnizaţia de handicap din anul 2017, de când a fost externată din Centrul de asistenţă pentru copilul cu cerinţe educaţionale speciale Galaţi. Domnul cu care locuieşte acum a declarat că îşi asumă responsabilitatea şi a fost consiliat pentru efectuarea demersurilor în vederea obţinerii actelor de identitate, înscrierea tinerei la un medic de familie, efectuarea demersurilor privind obţinerea indemnizaţiei de handicap şi internarea într-un spital de specialitate", a precizat Corina Dobre, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Pentru a face toate acestea, bărbatul în cauză trebuie să aibă o calitate legală în raport cu tânăra bolnavă şi violentă, iar singura soluţie este să devină curatorul ei, printr-o decizie judecătorească, pe care el va trebui să o solicite personal. Cazul este şi mai dramatic cu cât mama fetei este în viaţă, dar este afectată, de asemenea, de o boală psihică gravă, care o ţine închisă în spitalul de la Găneşti.

Citit 22624 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:38

12 comentarii

 • postat de ceatean Joi, 30 Mai 2019 09:47 136.255.148.*** Link la comentariu
  1
  2

  NU DE EA TREBUIE VORBIT CI DE NOI..... EA NU MAI ARE NICI O VINA ACUM.

  Raportează
 • postat de Mara Miercuri, 29 Mai 2019 16:19 89.37.184.*** Link la comentariu
  1
  13

  Copilul meu circula singur cu tramvaiul de la scoala acasa si am inceput sa imi fac griji cand stiu ca exista posibilitatea sa fie atacat de o asemenea persoana. L-am invatat sa o ocoleaca, sa stea cat mai departe de ea.
  Fereasca Dumnezeu sa faca rost de vreun cutit sau orice alt obiect periculos. Poate oricand sa impinga un copil in fata tramvaiului. Sper sa o inchida undeva, sa ii administreze un tratament pentru ca este un real pericol public.

  Raportează
 • postat de Cristi Miercuri, 29 Mai 2019 13:21 5.2.209.*** Link la comentariu
  1
  21

  Produsul orfelinatelor romanesti.

  Raportează
 • postat de MirceaB Miercuri, 29 Mai 2019 12:54 188.24.226.*** Link la comentariu
  3
  19

  Ce ar fi pățit un om obișnuit:
  - primea amendă sau dosar penal pentru distrugere;
  - nu ieșea din spitalul de psihiatrie decât după câteva săptămâni bune, în urma avizului unei comisii.

  Dar na, în cazul ei nu se poate aplica legea...

  Raportează
 • postat de Oana Miercuri, 29 Mai 2019 11:50 5.13.169.*** Link la comentariu
  16
  11

  Gălățean ia-o acasă, fa-i un act de identitate și arata tu că ești mai bun decât autoritățile. De criticat pe net toți sunteți buni

  Raportează
 • postat de Violeta Miercuri, 29 Mai 2019 10:57 86.127.209.*** Link la comentariu
  4
  41

  Acesta este punctul slab al democratiei.
  Porecla acestei fete este "Dana criminala".
  Am vazut-o in actiune si este foarte violenta,face ravagii in autobuze cand se supara. Loveste foarte tare cu picioarele si este foarte rapida.
  Sa presupunem ca un copil de 10 ani este in autobuz si este agresat de aceasta fata.
  Autoritatile trebuie sa se implice si sa rezolve acest caz punctual.
  Copilul meu se fereste de aceasta domnisoara cu tulburari severe si cand o vede ca se urca in autobuz se sperie.

  Raportează
 • postat de psiholog Miercuri, 29 Mai 2019 10:17 89.137.228.*** Link la comentariu
  3
  39

  Deci, cum? Distruge lucruri in plina zi, pe strada, obiecte de patrimoniu ale statului, terorizează oamenii in mijloace de transport, s.a. si oamenii din administrație nu găsesc pârghii sa rezolve, medical, cazul? Oare ne ajută mai mult daca biata tânără, nevinovată, bolnavă, mutileaza vreun copil pe strada? Doamne fereste! Ce rau am ajuns. Sa privim cum se produce raul si sa nu ne asumam rezolvarea lui cu mijloace sanatoase. Așa-i cand ai fost angajat, ti-ai dat examenul pe o foaie de hartie igienică si cam atat este nivelul de legislație și cultură din capul tau.!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 29 Mai 2019 09:46 188.24.205.*** Link la comentariu
  11
  13

  Aceasta este imaginea statului rumen, parlita, palida... de fetitza nevinovaca! Dar ia bani cu carca, ii burduseste in toate buzunarele si apoi urla ca-I sarac! Saraca fata e impinsa de colo colo, pentru ca statul nu-si poate asuma nimic decat plicurile lunare! Ce pot sa spun - ce-am spus si in trecut:
  Sper ca aceasta natie sa dispara innecandu-se in propria rautate, delasare . ura si tembelism... fireste nu este universabil valabil... dar majoritatea se include cu toate aceste atribute si chiar mai are si altele!

  Raportează
 • postat de martorul lu ebola Miercuri, 29 Mai 2019 08:10 193.230.156.*** Link la comentariu
  5
  45

  dar daca o intalnesc, iar daca face scandal, ii rup efectiv capul? atunci se cheama ca sunt rau, nu-i asa?
  unde e dreptatea? hai, sa v-aud! eu sunt nebun, vin peste voi, va toc, iar voi nu aveti voie sa va aparati! iar eu, cel nebun, culmea, nici macar nu sunt luat naibii de pe strazi! hai, spuneti, unde e dreptatea??????

  Raportează
 • postat de Galati Miercuri, 29 Mai 2019 06:03 5.13.198.*** Link la comentariu
  3
  35

  E clar....s-a rezolvat....nu se poate.Atunci sa fie inchisa , internata alaturi de mama ei.Banuiesc ca dupa atata tratament mama ei are si momente de luciditate si isi poate da acordul ca fiica sa fie internata alaturi de ea.Galatenii vor suporta tot, nu e singura nebuna care umbla libera prin Galati.AUTORITATILE at trebui sa propuna o lege si pt.astfel de situatii, sa nu fim nevoiti sa asistam si sa suportam actele de violenta ale nebunilor.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 29 Mai 2019 05:30 79.116.47.*** Link la comentariu
  5
  40

  Autorităţile incompetente şi legislaţia dezastruasă !!!

  Această persoană a distrus de-a lungul timpului zeci de maşini !
  Le sparge oglinzile rupând cu totul oglinda.

  Merge câteodată efectiv în fundul gol, se kk în mijlocul străzii efectiv!!

  Dar noi suntem ţara proştilor şi a incompetenţilor... Ţara lui nu se poate....

  RUŞINE!!

  Raportează
 • postat de Sebastian Miercuri, 29 Mai 2019 01:37 82.137.13.*** Link la comentariu
  26
  13

  am vazut-o si eu.nu s-a manifestat prea tare atunci.ea nu afecteaza prea tare.sunt altii mai deosebiti , toti cei care au distrus ce s-a facut inainte de '89 aceia ar trebui verificati mai mult.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.