Risc de roaming involuntar în Galaţi

Risc de roaming involuntar în Galaţi
Eşti în România, dar plăteşti ca afară
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Galaţiul este unul din cele 19 judeţe din România care prezintă un risc crescut pentru roaming involuntar în apropierea graniţelor. Roamingul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta pe care le foloseşti se conectează automat la o reţea dintr-o ţară vecină, iar tu, ca utilizator, deşi te afli pe teritoriul României, foloseşti serviciile de comunicaţii în roaming.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil care au serviciul de roaming activat că pot ajunge în situația de a utiliza involuntar acest serviciu în apropierea granițelor țării. Roamingul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta se conectează automat la o rețea dintr-o țară vecină, iar utilizatorii, deși se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicații în roaming.

„Periodic monitorizăm localitățile și drumurile situate la granițele țării unde există risc de roaming involuntar și publicăm lista localităților. Obiectivul nostru este ca utilizatorii care călătoresc în zonele de graniță să fie avertizați asupra acestui risc și să cunoască metodele prin care pot evita conectarea la rețelele operatorilor statelor vecine și implicit costurile suplimentare. Trebuie menționat faptul că, în cazul în care au telefonul setat pentru conectarea automată la rețea, utilizatorii intrați în roaming involuntar vor rămâne captivi în rețeaua statului vecin cât timp terminalul recepționează semnal de la rețeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal de la operatorul național la care este abonat. Pentru a evita astfel de situații, recomandăm dezactivarea opțiunii de selectare automată a rețelei și selectarea manuală a rețelei, în zonele aflate în apropierea granițelor”, a declarat Cristian Popa, director executiv al Direcției Executive Monitorizare și Control.

Roamingul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Utilizatorul, deși se află pe teritoriul României, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Trebuie ştiut că utilizarea involuntară a telefonului sau a tabletei în roaming nu îi scutește pe utilizatori de plata acestui serviciu.

Localități gălăţene cu risc de roaming involuntar

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la graniță există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. În ceea ce priveşte Galaţiul, localitățile identificate ca având un potențial risc de intrare în roaming involuntar sunt municipiul Galaţi, Costi, Vânători, Tuluceşti, Tătarca, Şiviţa, Ijdileni, Frumuşiţa, Tămăoani, Stoicani (unde poţi intra pe reţelele din Republica Moldova sau Ucraina), Folteşti, Măstăcani, Brăneşti, Vlădeşti, Oancea, Slobozia Oancea, Cavadineşti şi Găneşti (reţele din Republica Moldova). În aceste localităţi, sunt expuşi la riscul de roaming involuntar toţi marii operatori de telefonie şi internet din România (Orange, Vodafone, Telekom şi RDS), cu câteva excepţiii notabile în cazul ultimului.

În cazul Republicii Moldova şi al Ucrainei, acestea nefiind state UE, tarifele de roaming percepute nu sunt reglementate şi sunt semnificativ mai mari decât cele din alte statele UE de la graniţele României (Bulgaria şi Ungaria).

Citit 6035 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2019 02:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.