Amândouă bisericile din Bereşti, sparte în aceeaşi zi

Amândouă bisericile din Bereşti, sparte în aceeaşi zi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Necunoscutul - un „voiajor” - a recurs la procedeele infracţionale similare celor de la spargerea recentă a Bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor”, de la Adam *

Un răufăcător din categoria celor specializaţi în spart biserici şi făcut vraişte prin altare a fost, ieri, subiectul de discuţie nr. 1 în oraşul Bereşti. Sâmbăta trecută, ziua aleasă de acesta pentru a băga spaima în preoţii Traian Chirilă şi Vasile Dobrin.

A „operat” ziua, începând-o cu Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Bereşti-sat. N-a dat greş. Ţinând sub observaţie lăcaşul de închinăciune, din locul unde a stat ascuns, necunoscutul, după plecarea preotului Dobrin, intră cu lejeritate în rol, forţând uşa. Butucul de la yală, găsit, de echipa de cercetare a câmpului infracţional, distrus.

În Altar, ca semn al trecerii sale pe aici – vraişte, ca după cotrobăială de amploare. Din cutia milei, ca bani dispăruţi – 50 de lei. Dând peste o sticlă cu băutură, bea din ea, dar cu măsură, să nu se îmbete.

Reuşind să nu atragă atenţia asupra sa, iese liniştit la aer, pornind-o, de unul singur, cu fereală, spre biserica următoare, cea din Bereşti-târg, situată pe str. Drumul Taberei. Aici, o „piedică” depăşită de el cu brio: la vreo 10-15 metri de peretele dinspre Altar, un bărbat lucra la un cavou. În apropierea sa, o căţeluşă – îi ţinea de urât.

Curajos, spărgătorul nu-şi abandonează planul. În jurul orei 14.00, înlăturând lacătul chinezesc de la uşa principală a bisericii, pătrunde în răcoarea din pridvor.

Primul obiectiv, masa cu lumânări. Numai că, trăgând sertarul, în loc de bani găseşte un biet caiet. Speranţa că Elena C., doamna de la lumânări, ar fi putut pune bancnote între filele lui s-a năruit după ce l-a răsfoit. Nimic, niciun singur leu pentru buzunarul lui!

La cutia milei, altă dezamăgire – o găseşte şi pe aceasta goală. Altarul, întors pe dos. Instaurând dezordinea, i se face foame şi mănâncă, din ce avea într-o pungă, chiar acolo, la „locul de muncă”, lăsând în urmă câteva resturi şi şerveţelul cu care s-a şters la gură. Ca să se respecte, cât de cât, ca hoţ, ia untdelemnul necesar la candele, 6 litri.  

Din Altar, ieşind afară, pătrunde în magazia alăturată, însuşindu-şi un topor, un cuţit şi un prelungitor electric. „Mirosit” de căţeluşa zidarului Dachi P., reintră în pas alergător în biserică, pe un fundal de lătrături, moment în care muncitorul – Dachi P. -  îşi dă seama că printre icoane din lăcaşul sfânt se mişca un necunoscut.

Punând mâna pe lopată, se deplasează, pâş-pâş, spre peretele dinspre Altar, postându-se, strategic, în dosul uşii, pentru a-l putea lovi pe răufăcător, la ieşire. Lopata, în poziţia de „gata, îi crăp capul!”

Spărgătorul, însă, versat, îl reperează. Ca să-l fenteze, sare pe-un geam şi se tot duce, cu tot cu untdelemn…

Dachi – a fost la un pas de a deveni eroul Bereştiului, dacă ar fi pus mâna pe individ – l-a văzut de la distanţă, reţinând, pentru uzul Poliţiei, următoarele semnalmente: înalt, subţirel, purta o bluză de culoare neagră…

Citit 1234 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.