Gălăţeancă ucisă de epuizare la serviciu. Prețul muncii pentru un trai mai bun

Gălăţeancă ucisă de epuizare la serviciu. Prețul muncii pentru un trai mai bun
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Epopeea românilor plecaţi peste hotare pentru un trai ceva mai bun a atins, recent, noi cote tragice. O gălăţeancă şi-a găsit sfârşitul, la numai 57 de ani, după ani de muncă epuizantă, în Italia. Plecată din ţară de 13 ani, femeia a muncit aproape fără nicio pauză. Inima i s-a oprit, la propriu, în noaptea de 4 spre 5 ianuarie, chiar în barul pe care îl administra de doi ani. Familia este convinsă că epuizarea a fost cea care i-a adus moartea şi cere justiţiei italiene să facă lumină.

Margareta Guţanu avea 57 de ani şi în 2007 a plecat din Galaţi, unde şi-a lăsat soţul, pentru a-şi urma copiii în Italia. Muncise din greu, ca sudoriţă în Şantierul Naval, şi a sperat că în Peninsulă va putea lucra pe bani mai mulţi. Nu a fost aşa, pentru că munca departe de casă nu a fost nici uşoară, nici puţină şi nici bine plătită, în aşa fel încât să merite sacrifciul. Mai mult, într-o noapte de la începutul acestei luni, femeia avea să îşi dea ultima suflare chiar în barul în care avea un fel de dublă calitate, de gestionară şi angajată, şi care îi devenise, practic, casă.

"Nu mai pleca de la serviciu"

În urmă cu şapte ani, susţine familia femeii, aceasta îl cunoscuse pe un italian care deţinea mai multe baruri cu jocuri mecanice, în Rastignano, Bologna. Pe atunci, Margareta Guţanu muncea ca bucătăreasă într-un restaurant, dar a acceptat să devină un fel de gestionară pentru diverse locaţii deţinute de italianul care reuşise să îi câştige încrederea. A muncit zi şi noapte, mai ales în ultimii doi ani, când a administrat doar barul în care avea să îşi găsească sfâşitul.

"Ei aveau un acord, mama trebuia să îi plătescă gestiunea. Ea câştiga foarte puţin, abia îi ajungea să trăiască de pe o zi pe alta, dar cu toate acestea nu a renunţat nici în urmă cu mai bine de un an, când a făcut un atac de panică, iar medicii i-au spus că a fost pe fond de oboseală şi stres, care i-au provocat şi o problemă la inimă. Partenerul ei ştia de această problemă, dar ea a continuat să muncească, pentru că el voia ca aparatele să meargă 24 de ore din 24. Ea era mereu acolo, nu a avut niciodată liber sau concediu, nici nu cred că a cerut aşa ceva. Era foarte devotată", susţine Alina, fiica Margaretei Guţanu.

Abia în noiembrie 2019, Margaretei i-a fost întocmit un contract de muncă. Durata cât stătea la serviciu o depăşea cu mult pe cea legală, la care ar fi fost obligată. "Nu se mai ducea acasă, dormea acolo, mânca ce apuca. Eu cred că ea văzuse pe camere cum unii au încercat să fure bani din încasări şi, de frică să nu fie scoasă ea vinovată sau datoare, prefera să stea mereu la bar", completează fiica femeii. Barul cu jocuri mecanice din Rastignano avea să fie şi locul unde Margareta Guţanu şi-a dat sfârşitul, aproape de miezul nopţii de 4 spre 5 ianuarie 2020.

A sunat la salvare şi a murit

În noaptea fatidică, Margareta era singură în bar şi i s-a făcut rău. După cum s-a putut vedea pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere şi mai apoi în telefonul femeii, aceasta a căzut la podea şi a vorbit câteva minute (trei) la telefon, după care nu s-a mai ridicat. Verificarea apelurilor telefonice au arătat că femeia sunase la numărul de urgenţă 118, probabil pentru a cere ajutor, deoarece se simţea rău. A fost găsită moartă, a doua zi, pe 5 ianuarie, după ce clienţii s-au alarmat pentru că, în jurul prânzului, barul era tot închis.

Familia vrea anchetă

Moartea Margaretei Guţanu a căzut ca un trăsnet asupra membrilor familiei, convinşi că femeia ar fi trăit dacă ar fi avut posibilitatea să aibă mai multă grijă de sănătatea ei şi dacă pretenţiile partenerului italian nu ar fi fost atât de exagerate. Astfel, la mai bine de trei săptămâni de la deces, oamenii fac demersuri pentru a afla cu exactitate cauza morţii femeii, dar şi conţinutul exact al conversaţiei telefonice pe care a avut-o mama lor cu operatorul de la 118, pentru a verifica astfel dacă servicile de salvare şi-au făcut cum trebuie datoria. În acest sens, au contactat un avocat român care activează în Italia, care a demarat procedurile legale, şi au ales să amâne înmormântarea femeii, în vederii efectuării autopsiei.

"Procedurile în Italia sunt diferite de cele din România. Chiar dacă moartea este suspectă, aici a fost nevoie să facem plângere, să alegem un medic legist şi să aşteptăm ca şi Ministerul Public să desemneze unul, pentru ca autopsia să fie făcută. Apoi vom vedea care sunt rezultatele medico-legale. Vom cere şi stenogramele convorbirii la 118. Analizăm acţionarea în judecată a angajatorului, a medicilor de la salvare, precum şi a operatorilor de la 118", ne-a declarat telefonic avocatul Doru Badea.

Trupul neînsufleţit al Margaretei Guţanu se află depus, de trei săptămâni, într-o cameră mortuară dintr-un cimitir din Bologna. Familia aşteaptă finalizarea formalităţilor medico-legale pentru a putea să o înmormânteze creştineşte.

Citit 30738 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2020 04:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.