„89 de pensii recalculate la nivelul Galaţiului”

„89 de pensii recalculate la nivelul Galaţiului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu este normal ca un muncitor din Sidex să contribuie la bugetul asigurărilor sociale şi să beneficieze de o pensie care nu este în concordanţă cu sumele cu care el a contribuit” * „Magistratul care a contribuit cu foarte puţin în decursul activităţii profesionale nu poate să primească mai mult decât a contribuit” *

Potrivit deputatului PD-L Mihail Boldea, la nivelul judeţului Galaţi, singurii vizaţi de recalcularea pensiilor sunt 89 de magistraţi. Restul pensionarilor, indiferent din ce categorie socială fac parte, poliţişti, militari sau siderurgişti, pot sta liniştiţi, nu vor fi cu nimic afectaţi.

Deputatul s-a simţit dator să explice conţinutul şi modul de aplicare a noii legi a pensiilor după ce, în ultima vreme, au răsărit tot felul de comentarii şi zvonuri neavenite.

„Din momentul în care a fost afişat proiectul legii pensiilor pe site-ul Guvernului au fost date multe mesaje populiste şi s-au făcut divagaţii. Nimeni nu a citit proiectul în condiţiile în care acesta are 119 pagini şi e greoi, numai un specialist ori în drept, ori în pensii îl poate înţelege şi exprima un punct de vedere obiectiv”, a subliniat Boldea.

Discuţiile au vizat pensiile speciale ale militarilor, poliţiştilor şi magistraţilor. Boldea a precizat:

„În proiectul de lege se spune foarte clar toate pensiile militarilor, poliţiştilor, stabilite până la momentul intrării în vigoare a proiectului de lege nu vor fi modificate. Este absolut imposibil să le modifici. În ce priveşte pensiile magistraţilor, ele vor fi modificate pentru că acolo s-au făcut nişte artificii”, a declarat Boldea.

Deputatul, de profesie avocat, a explicat că magistraţii au dreptul la o pensie egală cu 80 la sută din ultimul salariu brut pe care îl încasează în ultima lună.

Boldea susţine că toţi magistraţii cu două luni sau chiar în ultima lună înainte de pensionare şi-au mărit în mod artificial veniturile brute adăugând prime, îndemnizaţii, au trecut în funcţii de conducere. În acest fel, o pensie de 80 la sută din ultimul salariu reprezintă foarte mult.

120 milioane de lei vechi pe lună pentru foşti magistraţi

„Sunt pensii, la nivelul Galaţiului, de 120-130 de milioane de lei vechi pe care le încasează anumiţi magistraţi. La nivelul judeţului Galaţi sunt 89 de persoane care beneficiază de astfel de pensii”.

„Aceste pensii vor fi recalculate în funcţie de principiul contributivităţii, un principiu obiectiv. Cu cât contribui, atât ai dreptul la pensie. În condiţiile acestea se face o reaşezare, pentru că nu este normal ca un muncitor din Sidex să contribuie la bugetul asigurărilor sociale şi să beneficieze de o pensie care nu este în concordanţă cu sumele cu care el a contribuit”.

„Per a contrario, magistratul care a contribuit cu foarte puţin în decursul activităţii profesionale nu poate să primească mai mult decât a contribuit”.

„Există un principiu obiectiv şi este foarte clar. În privinţa modului de calcul viitor pentru pensiile poliţiştilor şi militarilor există anumite reglementări care îi vor ajuta şi nu vor avea de suferit în niciun mod”.

„Cel mai important, şi trebuie subliniat este faptul că celelalte pensii stabilite până în momentul de faţă nu vor fi recalculate! Deci nu putem spune că la nivelul judeţului legea va avea efecte negative”, a punctat Mihail Boldea.

Parlamentarul a mai spus că, în ciuda isteriei generale şi a mesajelor populiste, singurii care se pot simţi „ameninţaţi” de recalculare sunt magistraţii.

„Haideţi să vedem legea aşa cum este. Atât timp cât o aşezăm după nişte principii obiective nu va mai conta care e partidul de guvernare, nu va mai conta nimic”.

„Ai un salariu de o sută de milioane, foarte bine, înseamnă că vei contribui la fondul de pensii cu o sumă foarte mare şi vei avea o pensie mare; contribui cu puţin, vei avea pensie mică. Nu e normal ca unii să contribuie iar alţii să beneficieze”.

„Este normal acest principiu obiectiv care există în toate statele civilizate. Este nedrept faţă de cetăţeni să beneficiezi fără să contribui”, a conchis deputatul PD-L.

Citit 2686 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.