Vaccinarea anti-TBC întârzie

Vaccinarea anti-TBC întârzie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lipseşte vaccinul împotriva tuberculozei, administrat nou-născuţilor în maternităţi * Există în continuare stocuri suficiente la nivel local şi central din celelalte tipuri de vaccin produse până zilele trecute de Institutul Cantacuzino *  Alte categorii de vaccinuri se importă, aşa că nu ar trebui să apară probleme la imunizare *

De la jumătatea lunii ianuarie, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi nu mai are doze de vaccin BCG, administrat nou-născuţilor,  potrivit protocoalelor stabilite de Ministerul Sănătăţii, încă din maternitate, pentru a le creşte imunitatea împotriva tuberculozei.

De fapt, vaccinul lipseşte în întreaga ţară, iar situaţia nu se va remedia mai devreme de luna aprilie. Cauzele: înainte de toate, defecţiunile survenite la linia de producţie a Institutului Cantacuzino, care furnizează medicamentul.

Apoi, acelaşi institut trebuie acum să îşi recâştige dreptul de a pune pe piaţă medicamentele produse, printre care se numără şi: vaccinul împotriva tuberculozei, cel antirabic, Cantgripul, dar şi vaccinul împotriva gripei de sezon. Din primele informaţii, se pare că acest lucru se va întâmpla peste circa o lună şi jumătate.

Vom recupera timpul pierdut?

Surse oficiale din Sănătate susţin că producţia de vaccin împotriva tuberculozei se va relua în timp util pentru ca bebeluşii să nu aibă de suferit.

„Nu avem niciun motiv să cumpărăm vaccinul din import, pentru că acesta poate fi administrat copiilor până la vârsta de 10 luni. Aşa că, odată reluată producţia Institutului Cantacuzino, se va recupera”, a precizat pentru „Viaţa liberă” purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Chiar dacă se va recupera, potrivit protocoalelor medicale, timpul pierdut,  din păcate, nou-născuţii care au venit pe lume de la jumătatea lunii ianuarie ar putea fi mai expuşi riscului de îmbolnăvire.

Detalii suplimentare ne-a oferit medicul primar pneumoftiziolog dr. Marilena Tănase, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Galaţi.

„De regulă, vaccinul acesta se administrează copilului încă din maternitate. Nu sunt mulţi nou-născuţii în cazul cărora există contraindicaţii de vaccinare pe durata şederii în maternitate şi care ajung la medicii de familie, pentru administrarea acestui vaccin”.

„De fapt, vaccinul oferă protecţie faţă de formele severe de tuberculoză, dar nu asigură protecţie totală împotriva îmbolnăvirii. Se administrează şi pentru că nu ştim dacă, după externarea din maternitate, copilul ajunge într-un mediu sănătos sau nu”.

„Astfel, putem spune că un copil care nu a beneficiat de vaccin şi care intră în contact cu infecţia în primele luni de viaţă este expus îmbolnăvirii, pentru că, în mare parte, e lipsit de apărare”, a precizat dr. Tănase. Iar apariţia unei tuberculoze de primă infecţie nu este de dorit.

Din păcate, gălăţenii (chiar şi cei vaccinaţi) nu sunt ocoliţi de boală. Anul trecut, potrivit datelor care ne-au fost oferite de directorul DJSP, dr. Valentin Boldea, 21 de copii cu vârste între 0 şi 14 ani au contractat boala, cu 17 mai puţini decât în 2008.

La nivel de judeţ, un gălăţean din circa 2.900 a aflat, în 2009, că suferă de tuberculoză. Aceştia se adaugă, bineînţeles, pacienţilor care fuseseră deja diagnosticaţi.

În rest, toate bune şi de import

„Avem, în acest moment, stocuri suficiente de vaccin antirabic şi de Cantgrip - ambele produse de Institutul Cantacuzino”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Vaccinul împotriva gripei de sezon, pe de altă parte, se va fabrica începând cu luna mai. Se presupune că până atunci Institutul Cantacuzino îşi va recăpăta dreptul legal de a pune pe piaţă medicamentele produse.

Vaccinurile împotriva hepatitei B, cele antipoliomielitice (injectabil şi oral), antirujeolic şi antirubeolic se importă, aşa că nu ar trebui să apară probleme în ritmul administrării acestora.

E drept că au existat, în toamnă, întârzieri în aprovizionarea cabinetelor medicilor de familie cu doze de vaccin împotriva hepatitei de tip B.

La finele anului, cititorii noştri ne-au informat cu privire la dificultăţile pe care le întâmpinau în procurarea dozelor de vaccin. Respectivele întârzieri, precizează directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea, s-au datorat modificării procedurilor de achiziţie a medicamentului.

Mai exact, până în toamnă produsul era cumpărat direct de Ministerul Sănătăţii. Acum sarcina revine fiecărei Direcţii Judeţene de Sănătate Publică în parte.

Cum transferul s-a realizat deja, în perioada imediat următoare n-ar trebui să mai apară timpi morţi în ceea ce priveşte achiziţia şi distribuţia acestor vaccinuri.

Concluzii

Administrarea vaccinurilor la copii poate fi şi chiar este amânată, în anumite condiţii, fie din cauză că medicamentul lipseşte, fie din cauză că starea de sănătate a celui mic nu permite vaccinarea, la momentul potrivit.

Totuşi, încălcarea prevederilor calendarului de vaccinare stabilit de Ministerul Sănătăţii nu este indicată, pentru că cel mic va fi evident mult mai expus îmbolnăvirii cu o boală sau alta, în condiţiile în care nu a fost imunizat la timp.

Şi nimeni nu şi-ar dori ca propriul copil să îşi înceapă viaţa bolnav de tuberculoză, de poliomielită sau de alte afecţiuni care i-ar putea marca dezvoltarea şi l-ar putea influenţa astfel, negativ, pentru tot restul vieţii.

Citit 793 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.