Depresia la copii, o problemă tot mai serioasă

Depresia la copii, o problemă tot mai serioasă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale mileniului trei, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 264 milioane de persoane de toate vârstele sunt afectate. Direct proporţional, tot mai mulți copiii și adolescenți suferă de depresie, în Statele Unite fiind diagnosticați aproximativ 1,9 milioane de copii cu vârste între 3 și 17 ani, potrivit Children’s Mental Health.

Potrivit psihologului Andra Tănăsescu, semnele depresiei în rândul copiilor pot fi variate, însă există câteva elemente comune care ar trebui să ne îngrijoreze:

(1) iritabilitatea și/sau furia se manifestă adesea în rândul copiilor care dezvoltă, inițial forme ușoare de depresie;

(2) dureri corporale, în special la nivelul mușchilor, stări permanente de neliniște, stres în timpul despărțirii de părinți;

(3) pierderea interesului față de activitățile obișnuite;

(4) retragerea din activități sociale plăcute până în acel moment;

(5) dificultăți de concentrare;

(6) fuga de acasă sau discuții despre acest subiect cu alți prieteni pe Facebook;

(7) discuții despre moarte și sinucidere;

(8) apetit crescut sau scăzut, schimbarea bruscă a greutății corporale;

(9) comentarii pe rețelele sociale care indică lipsa de speranță sau stima de sine scăzută.

"Desigur, semnele diferă de la copil la copil, iar în câteva cazuri există posibilitatea să nu identificăm niciunele dintre aceste semne, întrucât copiii din ziua de azi sunt tot mai inteligenți și știu cum să-și ascundă emoțiile mai bine decât o făceam noi acum una sau două generații. În zilele noastre, un copil poate ține o supărare în el pentru un timp îndelungat, iar această autoimpunere îi poate afecta vizibil viața: devine tot mai irascibil, furios, agresiv și poate lua decizii pripite care uneori îi pot pune în pericol viața", declară psihologul Andra Tănăsescu.

Cum îi ajutăm?

Specialistul este de părere că părinții trebuie să fie primii care să identifice anumite derapaje de comportament ale copiilor și să apeleze la profesioniști specializați pentru a primi un plan de recuperare. Paşi de urmat:

1. Încurajați copilul să iasă zilnic din casă și să facă mișcare;

2. Supervizarea lui atunci când urmează un tratament medicamentos;

3. Faceți-vă timp pentru a vorbi! Unii copii nu știu să-și verbalizeze emoțiile, însă cu răbdare și cu ajutorul unui psiholog, este foarte important să învățăm să-i ascultăm și să le câștigăm încrederea.

4. Schimbarea alimentației. Uneori, excesul de toxine din mâncăruri nesănătoase poate avea efecte nebănuite asupra stării noastre psihice.

(surse online)

Citit 1012 ori Ultima modificare Marți, 17 Martie 2020 21:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.