Pamflet. Galațiule, deschide biblioteca!

Pamflet. Galațiule, deschide biblioteca!
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Oraș cumplit de pițipoance, ar glăsui zbuciumat poetul care nici acum o sută de ani nu era mai liniștit. Dar mai are rost să fii o „piți” sau un cocalar? Te abții măcar în perioada de izolare din calea noului coronavirus și ai o nesperată ocazie de „reprofilare”. E ideea săptămânii promovată de pagina de Pamflet.

Virus importat de peste dig

Decizia Ministerului de Interne de a închide centrele comerciale cărora românii le spun mall nu trebuie privită numai cu ochi triști. Cu pungi și fără rimel, mai ales că nici saloanele de înfrumusețare nu mai funcționează de o săptămână... Putem extrage ditamai cocteilul de optimism din măsura anunțată de ministrul Marcel Vela, al doilea om în stat după decretarea stării de urgență. Galațiul nu stă grozav la acest capitol, mall-ul a apărut nepermis de târziu în tradiționala regiune a Covurluiului și, poate cel mai grav lucru, s-a ridicat abia după ce la Brăila exista de câțiva ani o asemenea entitate de stors bani și energie. Se poate spune, credem, că virusul care creează impresia de pițipoancă or cocalar a suferit mutații în orașul vecin.

Bulevard cu numele poetului?

Poetul Barbu Nemțeanu creiona la începutul secolului trecut o imagine nu foarte prietenoasă a Galațiului, îi spunea „oraș cumplit de negustori”, de ca și cum s-ar fi referit la zilele noastre. Superficiali, supuși unui singur crez - propășirea materială, autorul continuă revelator prima strofă a poemului "Galații", apărut în 1915: „La tine stă poetul ca-n Sodoma! / El seamănă cu trudă mândre flori, / Tu nu le poţi simţi însă aroma”. O exista vreo stradă cu numele său în municipiul de la Dunărea de Jos? Merită fără drept de apel, ba chiar bulevard să fie. Bulevardul Nemțeanu: a anticipat cu precizie chirurgicală dezvoltarea unei industrii subterane de proporții. Suntem, dacă ne-ar permite o parafrază, oraș cumplit de pițipoance. Ca să nu spunem mai multe.

E dezinfectant-gârlă

A fost ferecat imobilul folosit pentru îmbulzeală, promenadă și etalarea celor mai noi toalete și fițe, ne aflăm, așadar, în fața unui moment istoric. În plină pandemie de Covid-19, se pot deschide larg ușile bibiliotecilor din Galați. "V.A. Urechia" și celelalte (ne referim aici și la librării) ar trebui să folosească și spirt, clor, măști și mănuși, căci principalul dezinfectant, cărțile, se găsește din plin. Avem o șansă unică de a ieși mai sănătoși la minte din isteria care a cuprins întreaga planetă. Cum ar fi să ne transmită de dincolo poetul Nemțeanu, poate chiar holograma sa, că urbea, marele port de altă dată, s-a transformat într-un „oraș de cărturari”? Fără „cumplit”, și-ar pierde sensul.

Virus Captivus

De nu ne-ar lua bormașina...

* Trăim vremuri complicate, însă imaginația ne ajută să trecem mai departe. Gălățenii sunt o specie greu de ras de pe fața pământului: nu trebuie să uităm că au supraviețuit, printre altele, după două mandate de primar ale lui Eugen Durbacă.

* Garajele, creația lui Durbi, ar fi fost minunate astăzi, dar s-au trezit Marius Stan și Ionuț Pucheanu să le pună la pământ pe cele mai multe. Nici mama șefului Grupului Strategic n-ar fi știut că într-o asemenea construcție inestetică sunt două sau zece persoane la o bere, o tablă și niște mici făcuți pe aragazul de campanie.

* Orice s-ar întâmpla, chiar dacă suntem obligați să rămânem acasă, lângă nevastă, noi, gălățenii, ne iubim enorm principalul animal de companie de când a înflorit urbanismul: bormașina nu trebuie confiscată! Orbane, Velo, se aude?

* Netflix și HBO Go nu sunt pentru noi. Gălățenii se uită la TV Galați. E gratis, aspect esențial.

* Se pune o întrebare, am primit-o și noi la poșta redacției: pe vreme de prohibiție, ca să nu mai amintim de nenorocitul de virus importat de la Wuhan, se poate da la pește direct din balcon? Avem prieteni care și-au cumpărat lansete cu care sunt în stare să aducă acasă și tezaurul de la Moscova. La mămăligă, evident.

TV Gala Galaction

Atenție! Ne atacă vasluienii

Anunțul de ultimă oră al Universității "Dunărea de Jos", conform căruia se va implica în lupta contra noului coronavirus prin crearea unui dezinfectant foarte eficient, i-a alertat pe vecinii din Vaslui. Cete impresionante de români din Bârlad, Huși, dar și din reședința de județ se apropie de Galați pentru a captura tonele de amestec de substanțe care sunt create la Universitate. "N-o avea același gust ca spirtul, dă oleacă pancreasul peste cap, dar îți lucesc ochii o săptămână", a povestit un vasluian care studiază în orașul nostru.

Ședința de spirtism

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

 

Citit 1047 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2020 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.