Izolații ies în lume, protejați de anonimat

Izolații ies în lume, protejați de anonimat
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Tot ceea ce se știe despre persoanele izolate la domiciliu în județul Galați este că numărul acestora ajungea, ieri, la 2.541, conform datelor oficiale furnizate de autorități. Pentru că legea privind protecția datelor persoanele nu permite divulgarea identității celor în privința cărora există o suspiciune cât de mică în privința infectării cu noul coronavirus, oamenii de rând nu au niciun control asupra posibilității de a evita contactul cu aceștia. Din umbrela anonimatului, izolații se plimbă nestingheriți pe străzi, doar o mică parte putând fi identificați și sancționați. 

Ideea primarului din Timișoara de a le aplica o ștampilă pe braț persoanelor aflate în izolare la domiciliu poate părea hilară sau desprinsă din alte vremuri de tristă amintire, dar realitatea timpurilor pe care le trăim arată că, la acest moment, o modalitate eficientă de a ne feri de persoanele posibil infectate nu prea există. Până la găsirea și implementarea măsurilor de monitorizare electronică avansate de autorități în scopul restrângerii posibilității celor care nu trebuie să iasă din casă de a părăsi domiciliul, nu prea există mijloace. Cel puțin de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2, Poliția și-a intensificat acțiunile de verificare la domiciliu și în locurile publice pentru depistarea celor care încalcă măsură și ies din casă, punându-i în pericol pe ceilalți, iar concluziile primelor 48 de ore nu sunt deloc de natură să ne liniștească. Opt persoane, dintre care trei din municipiul Galați și alte cinci din județ, care ar fi trebuit să stea în casă 14 zile, nu au fost găsite la domiciliile declarate. "În privința acestora a fost aplicată măsura sancționării contravenționale cu amenzi de 1.000 de lei, în patru dintre cazuri, iar în alte patru cu amenzi de câte 5.000 de lei. Pentru șapte dintre aceste persoane, identificate de polițiștii din cadrul IPJ Galați, s-a dispus măsura carantinării în centre speciale", ne-a precizat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați. Localitățile unde au fost depistați "dezertori" sunt: Corod (o persoană), Tecuci (două persoane), Galați (trei persoane, pe raza Secției 3), Frumușița (două persoane). Reamintim că, potrivit Ordonanței Militare nr. 2, persoanele care nu respectă măsura izolării sunt amendate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei și internate forțat într-un centru de carantină. În funcție de particularitățile fiecărui caz sau până la noi reglementări, abaterea poate atrage și răspunderea penală.

La ghici

Pentru că numărul persoanelor care intră în izolare este de la o zi la alta tot mai mare, posibilitatea de verificare și sancționare a acestora este o operațiune destul de greu de efectuat în teritoriu. De aceea, este foarte posibil ca numărul real al celor care "scapă" să fie mult mai mare, cu atât mai mult cu cât populația nu are posibilitatea să îi afle și să evite contactul cu ei ori să anunțe autoritățile. Din acest motiv, devine cu atât mai mult obligatoriu să stăm acasă și să evităm contactul cu persoane, inclusiv vecini, despre care nu avem posibilitatea să cunoaștem informaţii legate de posibilul istoric epidemiologic care i-a adus în situația de risc.

 

Citit 7051 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Martie 2020 19:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.