Încă un cămin de bătrâni atacat de coronavirus. Patru cazuri deja confirmate

Încă un cămin de bătrâni atacat de coronavirus. Patru cazuri deja confirmate
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

După Căminul "Sf. Ilie", un alt centru de îngrijire a bătrânilor a intrat în carantină din cauza coronavirusului. Este vorba despre Căminul "Sf. Spiridon", care se află în administrarea Primăriei Galați. Direcția de Sănătate Publică (DSP) a confirmat că acolo sunt patru cazuri pozitive, două dintre ele fiind persoane vârstnice. Ancheta epidemiologică a fost demarată, iar toți angajații instituției și bătrânii cazați în centru vor fi testați. Grav este că virusul a fost adus de una dintre angajate, iar inspectorii DSP susțin că în căminul "Sf. Spiridon" nu au fost respectate regulile de igienă.

Ancheta epidemiologică în acest caz a fost demarată după ce una dintre angajate, o infirmieră, s-a prezentat la spital cu simptomatologie specifică COVID-19. "De la căminul «Sf Spiridon» Galați s-a prezentat, la Spitalul de Boli Infecțioase, o infirmieră care manifesta simptome COVID. A fost testată și a primit rezultatul pozitiv în data de 10 aprilie", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Ulterior, alte trei persoane au primit confirmarea că au contractat virusul. "La Căminul «Sf. Spiridon» au fost confirmate patru cazuri de infectare cu noul coronavirus, în ciuda măsurilor drastice aplicate acolo. Bătrânilor li s-a restricționat circulația inclusiv în curtea căminului, de câteva săptămâni au stat doar în camere și tot în camere le era adusă și hrana. Cele patru persoane au fost spitalizate, iar ceilalți angajați și celelalte persoane care se află în cămin, respectiv 139 de persoane asistate și 67 de angajați, au intrat imediat în carantină, adică nu mai au dreptul să părăsească căminul în următoarele 14 zile. Ancheta epidemiologică este în derulare", ne-a explicat Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

CITEȘTE ȘI: Coronavirusul a scos la iveală neregulile de la căminul ”Sf. Ilie”

În ciuda faptului că bătrânii au fost ținuți în camere, virusul a ajuns în instituția în care erau cazați. În urma verificărilor, s-a stabilit că cea care a adus virusul în cămin a fost chiar una dintre angajate. Mai grav este că, susțin reprezentanții DSP, aici nu erau respectate regulile de igienă și protecție. "Trebuie precizat că în cămin nu au fost respectate cu strictețe  regulile de igienă și protecție, în sensul că personalul nu a avut grijă să se protejeze cu echipament corespunzător", a explicat Liliana Iordăchescu.

Conform surselor noastre, infirmiera a intrat în contact cu o rudă venită din străinătate. Acest aspect urmează însă să fie clarificat în urma anchetei epidemiologice. Până atunci, cei 139 de bătrâni din cămin vor fi testați, iar rezultatele vor arăta câți dintre ei au contractat virusul. "DSP Galați are posibilitatea de a testa tot personalul, respectiv 67 de angajaţi și 139 de beneficiari. Testarea a început pe 11 aprilie, suntem în proces de recoltare. La momentul de față, avem două probe pozitive la beneficiari și două probe pozitive din cadrul personalului, respectiv o asistentă medicală și o infirmieră. S-a efectuat o anchetă epidemiologică și s-au impus măsuri de carantinare", a conchis Liliana Iordăchescu.

Rezultatele testelor vor arăta câte persoane s-au îmbolnăvit de fapt în această instituție, numărul celor afectați fiind, cu siguranță, mai mare decât cel prezentat acum.

CITEȘTE ȘI: Focar confirmat oficial, la căminul ”Sf. Ilie”. Jumătate dintre bătrâni, infectaţi cu coronavirus

 

Citit 7260 ori Ultima modificare Marți, 14 Aprilie 2020 12:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.