Peste 2.000 de gălăţeni s-au întors din zonele roşii. Bani pentru carantină

Peste 2.000 de gălăţeni s-au întors din zonele roşii. Bani pentru carantină
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Încă un deces şi cinci confirmări la nivelul judeţului Galaţi. Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, la nivelul judeţului nostru au fost confirmate cinci cazuri în plus faţă de ziua precedentă, în condiţiile în care au fost efectuate 71 de teste pentru depistarea coronavirusului.

Astfel, numărul gălăţenilor care au fost infectaţi cu coronavirus a ajuns la 420, iar 175 dintre aceştia au fost deja declaraţi vindecaţi şi externaţi din unităţile medicale în care au fost trataţi. Aşadar, la Galaţi, unde au fost raportate până acum 59 de decese, dintre care 48 în cele două cămine de bătrâni, mai sunt internate în spitale 186 de persoane infectate cu coronavirus. Ultimul deces raportat de Grupul de Comunicare Strategică este cel al unui bărbat de 63 de ani, care a fost internat, pe 3 mai, la Spitalul Municipal Tecuci. În aceeaşi zi, bărbatul a fost adus, de Serviciul de Ambulanţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, unde, din 4 mai, a fost intubat. Pe fondul comorbidităţilor - boala renală cronică stadiu V cu complicaţii, diabet zaharat de tip II şi steatoză hepatică, pacientul a decedat.

Creşte numărul carantinaţilor

Dacă la numărul confirmărilor şi la cel al deceselor diferenţele sunt mici faţă de ziua precedentă, nu acelaşi lucru se poate spune despre numărul gălăţenilor reveniţi din străinătate pe meleagurile natale. Datele oficiale arată că 237 de persoane, cu 46 mai multe faţă de raportarea de luni, sunt în izolare la domiciliu. Şi numărul celor care se află în carantină instituţionalizată a crescut, ajungând la 792 de persoane, cu 17 persoane mai mult faţă de ziua precedentă.

Trebuie precizat că, de la începutul lunii februarie şi până la finalul lunii aprilie, în cele 29 de centre de carantină instituţionalizată din judeţul Galaţi au fost cazate 2.047 de persoane - 1.432 de bărbaţi şi 642 de femei. Cei mai mulţi gălăţeni s-au întors din Anglia, ţară urmată de Italia, Germania şi Spania.

Aşadar, ţinând cont de faptul că Guvernul va deconta câte 300 de lei pe zi pentru fiecare carantinat în parte, înseamnă că la Galaţi vor ajunge cei puţin 614.100 de lei. Din aceşti bani, 470.810 lei (230 de lei pe zi) reprezintă cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate. Diferenţa, de 143.290 de lei (70 de lei pe zi), include următoarele cheltuieli: hrana (trei mese pe zi), apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, pijamalele şi papucii de unică folosinţă (câte două seturi din fiecare).

Sumele menţionate mai sus se vor schimba, la finalul perioadei de carantină, pentru că numărul persoanelor carantinate creşte în continuare.

 

Citit 4368 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.