Peste 1.200 de asistaţi riscă să rămână fără bani

Peste 1.200 de asistaţi riscă să rămână fără bani
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi se află într-o situaţie critică. Şi asta pentru că nu mai are bani să funcţioneze decât până la jumătatea lunii iunie. Vestea i-a îngrijorat pe asistenţii maternali, dar şi pe angajaţii din instituţie, care nu ştiu cum se vor descurca dacă, până la jumătatea lunii, nu vor primi sumele necesare. Banii ar trebui să vină de la Guvern, în proporţie de 90 la sută, şi de la Consiliul Judeţean, în proporţie de 10 la sută. Cum de la Bucureşti nu au venit încă bani, iar CJ-ul a folosit în această perioadă sume importante pentru funcţionarea spitalelor, situaţia financiară de la DGASPC nu pare deloc roz.

Pentru ca Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care are în grijă peste 1.200 de persoane – copii, persoane cu handicap şi bătrâni -  să funcţioneze este nevoie de aproximativ 19 milioane de euro. Anul acesta, s-au primit 2,8 milioane de euro de la guvern, iar Consiliul judeţean a alocat încă 8 milioane de euro. Acum, salariaţii nu ştiu dacă în perioada următoare vor mai avea sau nu bani pentru îngrijirea celor pe care îi au în instituţie. „Noi, aici la centrul maternal, avem cinci mame, minore, cu bebeluşi de până într-un an de zile, dar şi o tânără însărcinată. Noi încă avem căldura pornită în centru, iar asta înseamnă cheltuieli. Nu ştiu cum ne vom descurca dacă nu vor mai fi bani. Cu ce vom cumpăra toate cele necesare sugarilor sau cu ce vom plăti utilităţile. Noi nu le putem spune mamelor că nu le mai putem ţine pentru că nu au unde să se ducă. Noi am stat aici, în perioada pandemiei, o lună, fără să cerem nimic. Ne dorim doar să fie tratată problema cu maximă seriozitate”, ne-a spus, îngrijorată, Cristina Mereuţă, şefa Centrului Maternal.
La fel de îngrijorată este şi Lili Vârgolici, care lucrează ca asistent maternal de 15 ani şi a crescut până acum 12 copii. Femeia are acum în grijă copil abandonat, care este student. „Am mai trecut prin situaţii grele. Nu putem să ne limităm la mâncare, copilul nu ştie dacă ai sau nu, el cere. O să tăiem la de haine, de la jucării sau din alte părţi. Eu am în grijă acum un student, iar el are nevoie de multe nevoi, legate de şcoală, şi nu ai cum să nu îi oferi. Atunci intrăm în salariul nostru, pentru că altfel nu avem cum”, ne-a mărturisit asistenta maternală.
Situaţia îl îngrijorează şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, care explică că nu mai poate aloca alte sume către DGASPC pentru că a fost nevoit să cheltuiască bani pentru spitale, astfel încât cadrele medicale să poată lupta împotriva coronavirusului.
„Până la sfârşitul anului ar mai fi nevoie de 8 milioane de euro, ceea ce în momentul de faţă nu avem posibilitatea să îi punem.  A venit această pandemie şi am alocat de la bugetul CJ o sumă de 5 milioane de euro pentru materiale de protecţie şi aparatură de la spitale. Dacă nu vine un ajutor de la bugetul de stat, din luna iunie suntem în situaţia de a nu mai putea asigura funcţionarea şi finanţarea DGASPC”, ne-a explica Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi. Sperăm ca situaţia să se rezolve cât mai repede cu putinţă pentru că, până la urmă, de suferit au doar persoanele instituţionalizate, care şi aşa au fost lovite de soartă, printre ei fiind numeroşi copii rămaşi fără familie.

Citit 5021 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 00:10

7 comentarii

 • postat de ne pasa de oras
  Vineri, 29 Mai 2020 20:55
  89.137.138.***
  dar mai bine sa se taie ajutoarele sociale, sau va e frica de lipsa votantilor, copiii nu au drept de vot si de asta va permiteti bataia asta de joc; sa va fie rusine ca va folositi de dgaspc uri ca sa va expuneti campaniile electorale;dar de ce nu taiati pensiile speciale,salariile si diurnele parlamentarilor,deputatilor; deputatii si parlamentarii nu trebuie sa primeasca salariu,ei trebuie sa mearga in parlament voluntari, ca au deja firme destule de unde sug bani de la stat;cand e vorba ca nu va mai ajunge ciolanul incepeti ca trebuie taiate salariile, ca trebuie dati afara bugetari, dar nu ne intreaba nimeni de ce noi, prostii de bugetari dam la stat din salariile noastre cate aproape 2500 din salariile noastre si nu beneficiem de niciun serviciu medical gratuit, de niciun avantaj cum beneficiati voi din parlament;noi va asiguram pensiile speciale, si diurnele pe vacante, ca tineri nu beneficiem de case de la stat, de chirii mai mici, de preturi la mancare mici, etc. si asta pentru ca nu va mai ajunge ciolanul;va bateti joc de noi fara sa va pese, ca ne ajunge cutitul la os;ca lucrurile sa mearga trebuie sa ne asigurati locuri de munca, fabrici, servicii sociale, servicii medicale, sa producem ceva, ca sa nu fim nevoiti sa ne imprumutam
  0
  6
  Raportează
 • postat de corpul de control al guvernului si curtea de conturi
  Vineri, 29 Mai 2020 17:10
  89.137.136.***
  Sa se faca un audit sa vedem si noi daca milioanele alea de euro s-au cheltuit pentri copii si batrani si ce mai trebuie si nu pe alteceva ( masini scumpe, fotolii piele clasa lux , led tv , frigidere pe acasa pe la unii si masini de spalat , ceasuri scumpe , bijuterii si alte cele ) . Daca totul e in regula si nu e furt sau deturnare de fonduri inseamna ca se poate trai si bine si cinstit.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Cryss
  Vineri, 29 Mai 2020 16:50
  86.124.206.***
  Dacă nu au banii ptr asistați socieali, dar mă gândesc pentru magistrați și toții cei cu pensii speciale, ce se fac ei amărâți, îmi este milă de ei, o să iasă în stradă la cerșit...!?
  0
  4
  Raportează
 • postat de Un muncitor
  Vineri, 29 Mai 2020 11:07
  86.106.60.***
  M-am speriat din cauza titlului ! Am crezut ca rămân asistații ceilalți(puturoșii) , fără venitul minim garantat ! Acum mi-a venit inima la loc, pot să plec la muncă !
  5
  20
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Vineri, 29 Mai 2020 10:23
  194.105.20.***
  Tara moare de foame (de bani) iar baba se piatana cu COVID-ul cretz !!!!
  7
  9
  Raportează
 • postat de adiilie
  Vineri, 29 Mai 2020 08:59
  5.13.160.***
  nu taiati de la haine sau de la jucarii. taiati din salariile cat casa
  4
  18
  Raportează
 • postat de Chris
  Vineri, 29 Mai 2020 06:18
  84.117.46.***
  Din nou jocuri politice..., pana când o sa va suportam...!?
  3
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.