Studenţii medicinişti cer demiterea lui Funeriu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În jur de 200-300 de studenţi gălăţeni vor ieşi în stradă miercuri, între orele 13-14, la Prefectură, ne anunţă Ştefan Roşca, preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti Galaţi  (SSMG), din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos”, organizaţie afiliată la  Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR).

Studenţii gălăţeni, care vor protesta alături de colegii lor din alte 13 centre universitare din ţară, cer demiterea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. 

„Conducerea MECTS se face vinovată de lipsă de comunicare şi transparenţă în adoptarea deciziilor în domeniul învăţământului superior. UNSR a adresat o scrisoare deschisă domnului ministru, dar nu a primit niciun răspuns”, se arată în comunicatul de la SSMG.

Studenţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că ministrul Educaţiei elaborează o lege fără a ţine cont de propunerile lor:

·    diferenţierea diplomelor de la facultăţile de stat şi cele private;

·    reprezentativitatea studenţilor în proporţie de 25% în comisiile de decizie de la nivelul tuturor comisiilor, forumurilor din învăţământ (consiliile facultăţilor, senat, minister);

·     impunerea unor criterii mai stricte pentru instituţiile ce urmăresc înfiinţarea unor structuri de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă; 

·    introducerea în noua lege a statutului studentului elaborat de federaţia UNSR (care să conţină drepturile şi obligaţiile studentului);

·    auditarea universităţilor private.

Un alt motiv care-i scoate pe studenţi în stradă este faptul că bursele nu au fost indexate conform inflaţiei.

„Cuantumul unei burse trebuie să acopere cheltuielile cu masa şi cazarea. În momentul de faţă, bursele studenţilor abia acoperă regia de cămin. În prezent o bursă de merit este de numai 300 de lei şi nu asigură nici cheltuielile minime legate de cazare şi masă”, susţine Sorin Roşca, preşedintele SSMG.

De asemenea, studenţii sunt nemulţumiţi şi pentru că Funeriu a „tăiat” taberele pentru tinerii cu rezultate bune la învăţătură: „Taberele distribuite în anul precedent au reprezentat 0,014% din bugetul total al ministerului. Nu credem că prin astfel de economii s-a redresat bugetul educaţiei”.

„Sperăm ca un număr cât mai mare de studenţi gălăţeni să ni se alăture la acest protest. Nu putem tolera nedreptăţile la care suntem supuşi. Vom împărţi fluturaşi cu revendicările noastre în toată universitatea şi-i aşteptăm pe toţi cei nemulţumiţi să ni se alăture miercuri, la Prefectură”, ne-a mai declarat Sorin Roşca.

Citit 845 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.