Profilul ideal al noului angajat în industrie

Profilul ideal al noului angajat în industrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, împreună cu ADA Computers şi alte 7 instituţii de învăţământ tehnic superior partenere în cadrul proiectului „PLM-Adaptor”, a realizat un studiu pentru a vedea în ce măsură absolvenţii din învăţământul superior, domeniul inginerie mecanică, se integrează pe piaţa muncii. De asemenea, s-a realizat şi profilul ideal al unui absolvent.

Studiul, realizat pe un eşantion reprezentativ de 138 de companii, a avut ca obiectiv identificarea criteriilor utilizate de companiile din industrie pentru selecţia angajaţilor, determinarea importanţei abilităţilor şi competenţelor în domeniul propriu, precum şi identificarea principalelor deficienţe în pregătirea absolvenţilor aşa cum sunt ele percepute de către companiile din industrie.

Candidatul ideal pentru un post de inginer in industria românească:

-    este absolvent de studii superioare, al unei instituţii de învăţământ tehnic superior de renume, fie din România fie din străinătate, care să garanteze un bagaj de cunoştinţe teoretice solide;

-    angajatorul apreciază foarte mult experienţa practică, astfel vor fi serios avantajaţi cei care au lucrat în timpul studiilor universitare şi deţin scrisori de recomandare de la foştii colaboratori.

-    are o cultură generală tehnică solidă, demonstrează ca are un dezvoltat simţ practic şi este capabili să înţeleagă şi să modeleze procesele fizice.

-    este familiarizat cu utilizarea calculatorului.

Viitorul angajat trebuie să deţină cunoştinţe despre integrarea etapelor de dezvoltare a produselor, despre lucrul în cadrul unei întreprinderi virtuale şi despre managementul documentaţiei tehnice despre produse şi procese.

Rezultatele studiului au evidenţiat o discrepanţă majoră între nevoile firmelor şi pregătirea absolvenţilor. Această diferenţă a apărut din cauza faptului că firmele au adoptat mult mai repede tehnologii avansate, în timp ce universităţile nu au avut resursele necesare şi presiunea de a se schimba rapid.

În cadrul studiului au fost identificate mai multe deficienţe care ţin de pregătirea studenţilor grupate în trei mari categorii:  experienţa practică, pregătirea teoretică, calităţi personale.

Cele mai numeroase deficienţe sunt legate de pregătirea teoretică a studenţilor, aceasta nefiind întotdeauna legată de nevoile actuale cu care se confruntă companiile şi cu cerinţele pieţei de profil.

De asemenea, lipsa pregătirii practice reprezintă una dintre problemele principale ale companiilor din industria românească, atunci când angajează proaspeţi absolvenţi, deoarece aceştia nu sunt familiarizaţi cu procesele tehnologice şi cu modul de lucru într-o întreprindere reală.

Mai mult de o treime dintre respondenţi consideră ca absolvenţii angajaţi în ultima perioadă au deficienţe privind comportamentul faţă de companie, modul de relaţionare cu ceilalţi membri ai echipei şi atitudinea faţă de propria carieră.

Ţinând seama de rezultatele acestui studiu, potrivit decanului Cătălin Fetecău, Facultatea de Mecanică şi-a propus să-şi pregătească studenţii pentru viitor.

Astfel, în cadrul proiectului PLM-Adaptor, o sută de studenţi de la Facultatea de Mecanică au posibilitatea să se pregătească gratuit conform cerinţelor angajatorilor.

Cursurile sunt împărţite în patru module care acoperă toate etapele din ciclul de viaţă al produsului:

-    concepţia şi proiectarea produselor,

-    simularea şi analiza folosind prototipul virtual,

-    realizarea fabricaţiei digitale a produselor folosind prototipul virtual,

-    integrarea etapelor de dezvoltare, colaborarea în întreprinderea virtuală şi managementul documentaţiei tehnice despre produs.

Înscrierile se fac on-line la adresa www.plmadaptor.ro. Informaţii suplimentare se pot obţine de la conf. dr. ing. Felicia Stan, Expert Coordinator Regional, PLM – Adaptor.

Citit 695 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.