Unde-i lege, nu-i tocmeală

Unde-i lege, nu-i tocmeală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, în urma unui telefon primit la redacţie, ne-am deplasat pe strada Sf. Spiridon, la numărul 38. Acolo, aşa cum eram anunţaţi şi prin telefon, era în plină desfăşurarea o evacuare.

În stradă, în dreptul porţii, trona un fotoliu, care aştepta să fie încărcat şi el în maşina plină cu bagajele oamenilor evacuaţi. O mână de oameni mişuna prin curte, fiecare cu câte ceva un mână…. un sac de haine, o butelie, un scaun etc.

Un poliţist supraveghea buna desfăşurare a evacuării. Încă de la intrare, am fost întâmpinaţi de una dintre persoanele care până ieri locuia pe strada Sf. Spiridon, nr. 38:

„Sunt bolnavă. Trebuie să mă operez şi nu am bani. Cu ce să mă mut, dacă eu nu am nici măcar bani de operaţie?”.

„Ne dau afară. Nu mai au răbdare să vină măcar primăvara. Să luăm şi noi pensia, să avem cum să ne mută. Am investit o grămadă de bani aici. Am pus acoperiş, am făcut gard”, a început să plângă una dintre evacuate.

„Nu le las nimic. E munca noastră şi banii noştri au fost investiţi aici. Luăm până şi ultima scândură”, a venit în completare o altă doamnă.

Ordin de evacuare

În timp ce stăteam de vorbă cu evacuaţii, au apărut şi proprietarele. „De zece ani ne luptăm să îi evacuăm. De vreo şase ani ne judecăm. Am avut câştig de cauză în instanţă, avem ordin de evacuare. Au apelat la tot felul de tertipuri să amâne această evacuare”.

„Au tot făcut contestaţii la executare şi au pierdut. Noi am tot fost înţelegători: ba că e ziua unuia dintre ei, ba că e Paştele sau Crăciunul. Acum gata! Ne-am dobândit dreptul de proprietate în instanţă. Nu am venit să îi dăm afară pur şi simplu”.

„Au fost aici patru familii, două dintre ele s-au mutat de bunăvoie. Cei care au rămas nu au vrut să se mute, aşa că am apelat până la urmă la executor şi la poliţie”, ne-au explicat cele două doamne care susţin că sunt proprietarele imobilului.

Discuţiile contradictorii, cum sunt la fiecare situaţie de acest gen, au continuat. Fiecare îşi susţinea cauza, fără a ne arăta însă un act care să dovedească ceea ce spun.

Nici proprietarii, nici evacuaţii nu au dorit să îşi demonstreze adevărul cu acte. Singura hârtie pe care am reuşit să o citim a fost ordinul de evacuare emis de executorul judecătoresc, prin care se spunea că pe data de 16 martie va avea loc evacuarea.

„Azi este termen la proces. De ce au venit chiar azi să ne evacueze?”, se tot întrebau evacuaţii.

„Au contestat toate ordinele de executare, dar nu au avut câştig de cauză. Noi suntem proprietarii şi nu am dorit să preluăm şi chiriaşii. I-am păsuit de atâtea ori, mai mult de atât nu putem face. Am făcut şi sesizare la poliţie pentru că ne-au furat parchetul şi sobele din casă”, ne-a mai spus una dintre proprietare.

Cu ordinul de evacuare în mână, cele două familii, nouă oameni în total, îşi strângeau lucrurile şi le duceau la maşină. Nu ştiau încotro  vor merge, unde îşi vor petrece noaptea.

Şi cei nouă oameni de pe strada Sf. Spiridon nu sunt singurii care îşi pun astfel de întrebări. Ca ei mai sunt şi alţii, evacuaţi din casele în care au locuit zeci de ani, pe principiul „unde-i lege, nu-i tocmeală”.

Citit 1104 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.