Semnături pentru modificarea legii drepturilor pacienţilor

Semnături pentru modificarea legii drepturilor pacienţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) va începe o campanie de strângere de semnături pentru modificarea legii drepturilor pacienţilor.

“În România, drepturile pacienţilor sunt încălcate în fiecare zi. Vorbim de accesul restricţionat la tratament, introducerea coplăţii şi tratatea pacienţilor ca infractori, căutaţi cu poliţia pentru a vedea dacă sunt cu adevărat bolnavi. Vom începe o campanie de strângere de semnături pentru a modifica Legea Drepturilor Pacienţilor (46/2003)”.

„Pacienţii din România se organizează din ce în ce mai bine şi vom apela la forurile europene de câte ori ni se vor încălca drepturile. Vrem să construim un sistem de sănătate centrat pe pacient”, a spus preşedintele organizaţiei, Cezar Irimia.

Potrivit organizaţiei, pentru pacienţii cu scleroză multiplă din Alba Iulia şi Târgu Mureş s-a întrerupt tratamentul de o săptămână. Totodată, pentru programul HIV/SIDA nu mai există tratament în 15 judeţe de mai bine de două săptămâni.

De asemenea, în cazul hepatitelor, a început să se găsească din ce în ce mai greu Interferonul, iar monitorizarea pacienţilor pe programele HIV/SIDA şi cancer nu se mai face gratuit din lipsa kiturilor şi a reactivilor.

“COPAC este împotriva sistemului de coplată în varianta în care a fost adoptat. De asemenea, măsura adoptată de Ministerul Sănătăţii de a reintroduce injectabilele pe circuit închis în programul de cancer va ridica costurile şi va restricţiona accesibilitatea pacienţilor la tratament”, a mai spus Irimia.

În organizaţia COPAC au mai fost primite şi Asociaţia persoanelor cu talasemie majoră, Asociaţia Naţională de Parkinson, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Musculo-Scheletice şi Fundaţia Baylor Marea Neagră (cu statut de membru asociat).

Citit 836 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.