Vieţi pierdute şi averi mistuite în 800 de incendii

Vieţi pierdute şi averi mistuite în 800 de incendii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

817 incendii este suma evenimentelor la care au intervenit pompierii gălăţeni în cursul anului trecut pentru salvarea bunurilor şi vieţilor omeneşti afectate de flăcări. Cele mai multe dezastre, peste 200, au fost cauzate de focul deschis ca rezultat al neglijenţei, cele mai afectate, în număr de peste 300, fiind gospodăriile particulare. Câţiva dintre operatorii economici dintre cei aproape 60 afectaţi de incendii au înregistrat pagube semnificative. 

Nu mai puţin de 312 incendii din totalul de 817 la care au intervenit pompierii gălăţeni pe tot parcursul anului trecut au fost la gospodării particulare, cauze precum focul lăsat nesupravegheat, instalaţiile electrice improvizate, fumatul sau coşurile de fum neîntreţinute corespunzător stând la baza incendiilor care au mistuit locuinţe şi au afectat, în unele cazuri, ireversibil, vieţi omeneşti. Cele mai multe incendii la gospodării au avut loc în Galați, Tecuci, Matca și Pechea.

De cinci ori mai puţine au fost incendiile înregistrate la operatori economici, 57 de agenţi comerciali fiind afectaţi de incendii. Printre cele mai dezastruoase evenimente de acest gen raportate anul trecut, care au implicat intervenţii de proporţii şi s-au soldat cu pagube importante, au fost cele de la depozitul de cereale de pe strada Ştefan cel Mare, de la un depozit de deşeuri de la Tecuci şi cel de la o rotiserie din municipiul Galaţi. Restul de 390 de intervenţii ale pompierilor au avut ca obiect stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi a celor izbucnite pe terenuri virane şi la ghene de gunoi. Acestora li se adaugă alte 56 de intervenţii pentru stingerea incendiilor la mijloace de transport. 

În toate aceste acţiuni, susţin reprezentanţii ISU Galaţi, au fost salvate 128 de persoane, dintre care 117 adulţi şi 11 copii precum şi bunuri în valoare de 105.523.448 de lei.

Din păcate şi în această perioadă s-au înregistrat victime omeneşti în urma incendiilor. Zece persoane, toate adulte, şi-au pierdut viaţa, în timp ce 18 adulţi şi doi copii au fost răniţi, suferind arsuri sau intoxicaţii cu fum.  

Gama cauzelor care determină incendiile este variată, dar toate au un numitor comun: neglijenţa, sub orice formă. Pompierii susţin că un sfert din intervenţiile la care au participat au avut ca obiect stingerea incendiilor provocate de focuri lăsate nesupravegheate. 187 de incendii au fost cauzate de instalaţii electrice sau de încălzire cu defecţiuni sau cu improvizaţii care au dus la scurt-circuite. În 159 de cazuri, fumătorii care au adormit cu ţigara aprinsă sau au aruncat ţigări aprinse pe materiale combustibile au provocat incendii, unele cu efecte tragice. Nu în ultimul rând, specifice anotimpului rece, au fost incendiile provocate de coşurile de fum fisurate sau neizolate termic faţă de elementele combustibile din construcţii. 

Citit 1444 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2021 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.