100 de familii cer demolarea unei baterii de garaje

100 de familii cer demolarea unei baterii de garaje
Gălăţenii vor modernizare în toate cartierele
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Conflictul dintre proprietarii de garaje şi restul deţinătorilor de autoturisme continuă în municipiul Galaţi, pe măsură ce Primăria reabilitează anumite cartiere, înlocuind bateriile de garaje cu parcări modernizate. În timp ce unii gălăţeni se bucură de spaţiile eliberate şi, de ce să nu recunoaştem, mai plăcute ochiului, alţii au încă de îndurat "priveliştea" încropelilor din tablă şi ciment, de multe ori nerespectând niciun principiu estetic. Evident, nemulţumirile nu întârzie să apară. 

În timp ce bulevardul Siderurgiștilor este în plină transformare, puţin mai în spate, pe strada Energiei, în spaţiul aferent blocurilor 10C şi GS1, tronează o baterie de garaje la care nu au ajuns încă buldozerele, iar de jur împrejur se înghesuie să parcheze zeci de alţi proprietari de maşini, o combinaţie care, am aflat de la cetăţeni, nu de puţine ori s-a lăsat cu discuţii în contradictoriu. Practic, oamenii nu au unde să parcheze, aşa că lasă uneori maşinile în faţa garajelor închise, iar asta dă naştere la conflicte. 

Sesizare la Primărie

O mare parte dintre locatarii din blocul 10 C, parte a Asociaţiei de proprietari nr. 333, precum şi o parte dintre locatarii blocului GS1, din cadrul Asociaţiei nr. 324 bis, au semnat în favoarea demolării bateriei de garaje, preşedintele Asociaţiei nr. 333, Mircea Amariţei, adresând în numele acestora o solicitare în acest sens Primăriei Galaţi. În acest document, oamenii reclamă că garajele ocupă foarte mult din spaţiul situat în faţa blocului 10 C, unele dintre garaje fiind construite la 8 m de intrarea în imobil. Mai mult, o parte din spaţiul verde a fost betonată pentru a se face o alee de acces pentru maşini, care nu aveau loc din cauza garajelor construite cu faţa spre clădire, garaje în care, practic, nu pot fi ţinute autoturisme, întrucât nu există suficient spaţiu de manevră pentru introducerea lor. 

Realitatea din teren

Marţi, 16 februarie, în jurul prânzului, m-am dus la faţa locului, să văd cu ochii mei cum stau lucrurile. Şi am văzut garajele, multe cu maşini parcate în faţa lor, unele fiind, în mod evident, rable care nu se mai mişcaseră de ani buni, am văzut gunoaie, cabluri atârnând, am văzut chiar şi un birou de întocmit acte pentru maşini, în ceea ce părea să fie un fost garaj sau un spaţiu construit lângă un alt garaj. Am văzut locul unde s-a betonat, muşcându-se din spaţiul verde, pentru ca şi locatarii fără garaj să îşi poată lăsa undeva maşinile. Am discutat cu unii dintre locatarii pe care i-am întâlnit în preajma spaţiului cu pricina, care au spus, fără excepţie, că ar fi mai utilă o parcare, eventual cu un mic spaţiu verde, să aibă şi copiii unde să se joace. 

Modernizare, da, dar nu se ştie când

Am solicitat şi Biroului de presă al Primăriei municipiului Galaţi să ne precizeze dacă spaţiul respectiv va fi reabilitat şi când se va întâmpla asta. Răspunsul primit este pozitiv, dar nu se ştie exact când va avea loc dorita modernizare. "În legătură cu aspectele semnalate, vă transmitem că zona la care se face referire este parte componentă a unui amplu proiect de modernizare a cartierului Siderurgiștilor Vest, care prevede inclusiv demolarea garajelor și amenajarea de noi locuri de parcare. După încheierea procedurilor de achiziție se va putea avansa și un orizont de timp pentru executarea lucrărilor" sună informarea transmisă redacţiei.   

Foto galerie, Marian Calestru şi arhivă Mircea Amariţei

Citit 14715 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Februarie 2021 00:29

20 comentarii

 • postat de comunismul
  Vineri, 12 Martie 2021 20:56
  5.13.164.***
  marius stan cand era primar a uitat sa le darame si pe astea! nu ii nimic lasa ca face ionut pucheanu treaba asta! m-as mira dar nu cred ca o va face!
  3
  1
  Raportează
 • postat de alex
  Joi, 25 Februarie 2021 10:57
  86.127.192.***
  demolati si pe cele de la scoala 22, sunt transformate in case de vacanta sau garsoniere de locuit de proprietari
  1
  7
  Raportează
 • postat de Marilena
  Miercuri, 24 Februarie 2021 11:11
  89.137.136.***
  Mie imi plac foarte mult garajele! Dau un aer atipic, usor distopic! Consider ca fac parte din cultura postdecembrista a Romaniei si trebuie pastrate, chiar sa intre intr-o stare de conservare cu toate mazgalelile pe care le au. Dau o culoare aparte unor orase care s-au bazat pana acum pe doar pe industrie si nu pe cultura. In acest sens cred ca ar putea deveni obiective turistice. Trebuie sa stim sa ne exploatam potentialul, nu sa il distrugem!
  1
  12
  Raportează
 • postat de cetatean
  Marți, 23 Februarie 2021 12:49
  136.255.148.***
  GOSPODARUL ASTA DIN PRIMARIE CARE PROMITE MULTE SI NU FACE NIMIC,SA FACA IN ASA FEL SA DARAME TOATE GARAJELE CARE DAU O NOTA DE MAHALA ORIUNDE. UNDE NU MAI PUI CA MOSSII CARE LE DETIN TIN IN ELE DOAR VARZA SI CARTOFI. ESTE CAZUL CELOR DIN SPATELEL ANAF UNDE NU AU MASINI GARATE, DAR INDIVIZII PROPRIETARI DACA PARCHEZI IN FATA LOR, ESTE UN INDIVID PROBABIL DE LA POLITIE, CARE NU ARE CE FACE, SI AMENDEAZA PE TOAT LUMEA.
  12
  6
  Raportează
 • postat de Un plătitor de taxe.
  Luni, 22 Februarie 2021 22:58
  5.13.137.***
  Pe bune..veniți dimineața intre orele 07:30 08:00 în Micro 19 în casă blocului F1 ..la începerea programului la școala nr.22 și grădiniță step by step..inebuniţi.Este o baterie de vreo 20 de garaje ( multe dintre ele cu alt garaj deasupra) în care nu sunt mai mult de două mașini..( pe verificate)..pe lângă faptul că nu parchează mașina în interiorul garajului,nici măcar în faţa lui..ci pe trotuarul din faţă grădiniței.In interiorul garajele,, gospodarii" Galațiului și-au amenajat case de vacanță.
  13
  7
  Raportează
 • postat de stiu solutia pentru locurile de parcare din oras ( totul gratuit)
  Luni, 22 Februarie 2021 21:24
  89.137.230.***
  Toate zonele cu garaje trebuiesc eliberate si construite parcari P+ 1 si se dubleaza suprafata de parcare. Am mai spus daca vreti locuri de parcare se se faca una pe pamant si una ridicata deasupra poloni + placa si se dubleaza suprafata iar pe parcurs se mai poate ridica un nivel. Dar totul simplu , un proiect simplu..intrare ..iesire..nu sofisticat si cu bani multi...va fac eu schita sau proiectul gratuit. Parcarile in cartiere si in oras trebuie sa fie gratuite. e cea mai mare prostie sa pui cu plata.
  Sa se scoata parcarea cu plata sambata. Nicaieri nu am vazut asa ceva sambata. Sa fie doar de luni pna vineri la 20.
  11
  3
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 22 Februarie 2021 19:56
  82.79.132.***
  SUSTIN DEMOLAREA TUTUROR GARAJELOR DIN ORASUL NOSTRU SI REDAREA TERENULUI COMUNITATII! NUMAI ASA PUTEM EVOLUA.
  19
  19
  Raportează
 • postat de CETATEANUL
  Luni, 22 Februarie 2021 12:13
  194.105.20.***
  Cand se demoleaza si bateriile de garaje de pe stada Garii, in spatele b;locului, unde isi are sediul SRI.?
  Probabil " la calenedele grecesti", tinand cont de faptull ca acolo isi au garaje directori si sefi de la Combinat, Primarie, Electrica,, SRI, , pe care , basca le-au inchiriat unor indivizi care si-au lipit afise cu "Parcarea interzisa" in fata garajului, ocupand , astfel un alt loc de paracare.
  19
  40
  Raportează
 • postat de Domeniul public
  Luni, 22 Februarie 2021 12:12
  185.220.102.***
  Ce se intampla cu toate trotuarele transformate in parcari cu japca si cu absolut toate spatiile verzi din oras devastate de sutele de mii de masini parcate acolo, masini ale caror roti au macinat toate bordurile de delimitare a suprafetei cu pamant de cea cu asfalt, au sapat transee in pamantul din spatiile verzi respective, pamant pe care il cara pe absolut toate aleile de acces in blocurile din Galati de nu se mai poate intra in scara blocului decat cu incaltamintea uda si plina de namol pana la glezna. Dar ce se intampla cu locatarii (in special de la parter) care au ingradit samavolnic zecii de mii de hectare din domeniul public, cu garduri din fier si tabla, uneori si de cativa metri inaltime (!!!),garduri prevazute cu porti incuiate cu lacate, suprafete pe care si-au amenajat locuri de parcare...alei personale...parcuri de joaca pentru copii (copiii lor !)...bucatarii de vara...spatii de agrement (gratare si petreceri)...spatii de depozitare de tot felul...gradini private (pe domeniul public si fara sa plateasca absolut nimic)...ateliere de reparatii...si chiar unele constructii ilegale pe domeniul public (al tuturor !!!)
  Despre subiectul balcoanelor tip apartament si magazinelor tip universal...constructii facute cu sfidarea oricaror legi si a bunului-simt si a oricarei judecati rationale...constructii care se intind de la peretele blocului chiar si pana la partea carosabila (uneori), despre astea nici nu mai vorbim.
  Poate ne informati si pe noi care lege din Romania permite ingradirea domeniului public si amenajarea si folosirea acestuia dupa bunul plac al fiecaruia, fara absolut niciun act si nicio taxa.
  5
  66
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 22 Februarie 2021 12:07
  5.2.205.***
  Imi place pozitia Primariei: ceva de genul: "vom ajunge si acolo dar nu stim cand, pana atunci fiecare sa se descurce."
  Indiferent de parerea fiecaruia, calea de acces nu trebuie blocata indiferent ca este garaj , poarta, parcare, etc. Deci omul ala proprietar de garaj care plateste pentru el are tot dreptul pana vine buldozerul peste el sa reclame blocajul garajului..
  Pe de alta parte si proprietarul masinii care nu are unde parca ce vina are ca au fost date aprobari pe capota masinii si fiecare a construit cum a vrut?
  Zona arata oribil......cu un aer de ghetou.
  12
  31
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Luni, 22 Februarie 2021 11:16
  86.34.180.***
  De cand s-a recastigat mandatul de primar, in Galati nu s-a mai intamplat nimic. Totul este in moarte clinica, nimic nu se mai face., orasul este sufocat de nepasare, mizerie si delasare!
  17
  55
  Raportează
 • postat de Vvvv
  Luni, 22 Februarie 2021 10:40
  213.233.88.***
  Măcar să le dea jos pe toate momentan. Se creează mult spațiu. Apoi, rearanjate când se poate.
  20
  32
  Raportează
 • postat de Cetățean din zonă
  Luni, 22 Februarie 2021 09:54
  109.166.134.***
  Aceeași problemă tot pe strada energiei dar în spatele acestor garaje mai precis între blocul 10E și 10D sunt patru garaje amplasate haotic ce ocupă locul unde ar putea parca mai multe mașini nu mai vorbesc că după ele persoane rău intenționate aruncă tot felul de gunoaie și își fac nevoile după ele iar proprietarii de câini lasă câinii să-și facă nevoile și profitând de ocazia că locul este mascat de aceste garaje nu mai adună mizeria lăsată de aceștia. Și aici aceeași problemă cu parcarea. O altă problemă în această zonă este că atunci când cineva dorește să iasă din strada energiei în strada siderurgistilor și să meargă spre cartierul aviației sau spre sidex trebuie să facă obligatoriu la dreapta, de aceea propun să se facă o ieșire între blocul Roma și blocul M3A luând câțiva metri din curtea IJTL-ului că și așa locul in acea zonă nu este folosit sau sunt un fost bar și un chioșc abandonate de ani buni rămânând niște ruine ce nu arată bine dacă tot se modernizează in această zonă.
  17
  23
  Raportează
 • postat de mx
  Luni, 22 Februarie 2021 09:19
  5.13.232.***
  Vechiul primar de trista amintire ( d.p.d.v. sportiv ) incepuse in forta demolarea garajelor si a chioscurilor si promitea solemn ca toate vor fi rase. Nu a-ti fost multumiti de ce a facut acum rugati-va de cel pe care l-ati ales !
  23
  35
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 22 Februarie 2021 09:06
  82.76.159.***
  Daramati cosmeliile unde nimeni, niciodata, nu-si tinea masina, doar muraturi, butoaie cu varza, etc. Erau folosite ca si magazii. Acesti locatari au fost tolerati de primarie zeci de ani, spatiu concesionat pentru o taxa pe care primaria o incasa iar acum, aceeasi primarie se misca foarte greu. Darami si lasi spatiu verde, parc, banci, alei, flori, de ce dracu dureaza alti ani de zile sa darame? Birocratia asta imbecila cu caiete de sarcini, licitatii amanate, studii de fezabilitate, o tampenie care amana dezvoltarea orasului, trecerea la civilizatie daca vrem sa supravietuim, daca nu vrem, mergem inainte cu cotetele comuniste amplasate in toate cartierele.
  20
  41
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 22 Februarie 2021 08:55
  84.243.108.***
  Situatia se repeta si in spate la Ireg. Masinile calaresc trotuarele si garajele gazduiesc muraturi si ateliere de reparatii.
  21
  33
  Raportează
 • postat de Razzy
  Luni, 22 Februarie 2021 08:35
  91.217.203.***
  Stimate dl. Pucheanu, neaparat una din prioritatile acestui mandat trebuie sa fie eliminarea cosmeliilor provizorii numite garaje !!! Vedem cu mare satisfactie ca paracarile nou create din spatele Ag. de voiaj CFR si cea din spatele LIDL Micro 19, sunt pline de auto, parcate omeneste si nu mai incurca circulatia in zona. Inainte de aceste reabilitari stateau ciorchine parcate anapoda si erau motive de cearta intre toti care locuiau in zona. De asemenea si parcarea din spatele Lic. Pedagogic este arhisuficienta pt aceasta zona si dorim pe aceasta cale demolarea locurilor de socializare ambulante si de pastrare a muraturilor.
  Recunosc ca si eu sunt propr. unui astfel de garaj cumparat la pachet impreuna cu locuinta, intr-o alta zona din oras si de care as fi dispus sa ma lipsesc de indata ce s-ar hotari demolarea acestei baterii - nici macar nu parchez de fiecare data masina inauntru ci doar cand se anunta vreme potrivnica, in rest fiind loc de depozitat diverse... Deci aviz celor care vocifereaza contra acestor modernizari: nu va mai alintati cu motive puerile pt a mentine in picioare constructii grotesti fiindca nici voi nu folositi nici pe altul nu lasati. In strainatate sau chiar si in orasele moderne din RO nu gasesti astfel de constructii inutile. Sa amenajeze Primaria parcari in aer liber cu zone de verdeata, insotite de statii de incarcat masinile electrice, asta e viitorul, hai sa lasam Durbacismele in trecut.
  Sapt. usoara sa aveti si spor la treaba nea Ionut !
  22
  36
  Raportează
 • postat de Logan
  Luni, 22 Februarie 2021 08:07
  86.123.138.***
  dar de garajele de pe strada romana din mazepa 2? Nu spune nimeni nimic?
  18
  23
  Raportează
 • postat de Dani
  Luni, 22 Februarie 2021 07:21
  93.122.248.***
  Sa veniti si in Micro 21 in spate la kaufland si la magazinul Alvino
  E plin de baterii de garaje
  18
  26
  Raportează
 • postat de Chris
  Luni, 22 Februarie 2021 06:23
  109.166.131.***
  Viata Libera veniți va rog și în 39B sa vedeți ce țigănie e cu aceste garaje! Nu sunt locuri de parcare iar deținătorii garajelor, peste 50% dintre ei, își țin mașinile în parcarea insuficienta din fata blocului... Să nu mai zic ca în aproprierea căminelor "B" un trotuar a fost transformat în cale de acces către garaje, trotuarul fiind practic inexistent acum datorita faptului ca arata ca un drum de țară plin de noroi...
  17
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.