Statuia poetului Mihai Eminescu a fost vandalizată, deşi este supravegheată video
Foto: Anca Melinte

Statuia poetului Mihai Eminescu a fost vandalizată, deşi este supravegheată video
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Deși Parcul "Mihai Eminescu" este supravegheat video de zece camere de luat vederi, care ar trebui să transmită imagini pe monitorul aflat în cabina de pază, monumentul dedicat poetului național a fost vandalizat.
Dacă în anii trecuți devenise o tradiție ca mâna muzei să fie smulsă și furată, de această dată spatele, umerii și pieptul statuii, dar și brațul muzei au căpătat o culoare roșiatică. Conform Direcției Județene pentru Cultură Galați, care a verificat situația, monumentul a fost stropit cu o substanță pe care specialiștii Muzeului de Artă Vizuală din Galați încearcă să o depisteze. Interesul major este ca nu cumva, în încercarea de a curăța statuia, să nu apară diferențe între zona în care se intervine și restul monumentului.
Primăria municipiului Galați a fost, de asemenea, sesizată de către Direcția Județeană pentru Cultură.
Grav este că situația s-a petrecut într-un loc de relaxare și promenadă extrem de frecventat, care pe deasupra este și păzit în permanență.
Reamintim că Parcul "Eminescu" este monument istoric, fiind amenajat între anii 1880-1881. Monument istoric este și prima statuie din România a poetului național. Operă în marmură a sculptorului Frederic Stork - al cărui nume abia se mai poate citi pe soclul crăpat - monumentul a fost dezvelit pe 16 octombrie 1911, la festivitate fiind prezente personalităţi ca Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Ion Minulescu, iar din partea Academiei Române a venit Duiliu Zamfirescu.
Parcul a fost reabilitat și modernizat, fiind redeschis publicului în toamna anului 2019, dar statuia nu a beneficiat de niciun fel de lucrări de restaurare sau protecție, deși ar avea mare nevoie.


Citit 5204 ori Ultima modificare Miercuri, 11 August 2021 19:31

10 comentarii

 • postat de R.I.P ,eminescu
  Miercuri, 11 August 2021 17:54
  89.39.81.***
  eu cred ca e un mesaj. de muuult timp nu se intelege ca pentru tinerii nostrii sa invete pe de rost versuri din eminescu si sa le interpreteze e o mare corvoada, e ceva ce nu le va folosi. ei invata pe de rost pe la meditatii ce trebuie sa spuna sau sa scrie in examene.dupa aia uita. nu-i intereaza de floarea albastra sau de luceafarul ce traieste printre stele. eu zic ca tinerii nostrii ne dau un semnal. lasati invatatul si comentariile versurilor pentru cei ce vor sa studieze literele, filozofia. e frumos dar nu umpleti examenele cu subiecte cu interpretari si pareri despre ce visa eminescu in alti ani, cu multi in urma. eminescu a fost un mare om, un mare roman dar a trait alte vremuri. unii acum viseaza la robotica, colonizare luna, marte, tranzactii cu bitcoin, sa stapineasca lumea prin abilitati de inginer, econom si nu de aplecare in fata unei statui ce de fapt e reprezentativa pentru un invatamint invechit, si nu din vina marelui poet.
  3
  2
  Raportează
 • postat de cetatean
  Miercuri, 11 August 2021 14:43
  136.255.148.***
  mai nemernici sunt cei care au platit 10 camere de luat vederi ,si habar nu au cine a facut asta .Politia ce face??????invarteli cu huliganii. cum este posibil sa nu stii cine a facut asta ???????
  3
  2
  Raportează
 • postat de Acelas nemultumit
  Miercuri, 11 August 2021 12:41
  72.83.146.***
  Plin orasul de ,,firme de paza,, ,conduse de fosti politisti sau interlopi…ce sa ne mai mire, bani incasati de geaba, rezultatu se vede, vandalizari in tot orasu, faleza, gradina publica si peste tot ce tine de domeniul public….
  6
  6
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 11 August 2021 11:16
  89.136.76.***
  Cum se face ca desi paza e 0permanenta hukiganii tot isi fac de cap? Cred ca huliganii sunt fii de politicieni locali sau baroni locali si de aceea paznicii inchid ochii.
  4
  4
  Raportează
 • postat de Georgel
  Miercuri, 11 August 2021 10:33
  195.176.3.***
  ”...Lucrarea (...) a avut pe ea sânge de găină, grafitti, a fost vandalizată şi măzgălită pe anumite zone, deci este distrusă. Ba, ce este mai trist, autorităţile, în dorinţa lor de a astupa aceste mici intervenţii, au vopsit-o cu vinarom (...) da, au vopsit-o ca să arate bine, să fie albă...” (Impact EST nr. 515 - 09.11.2013).

  Așa stând lucrurile, ce mai contează?...
  0
  13
  Raportează
 • postat de Sandu
  Miercuri, 11 August 2021 10:17
  89.137.136.***
  Nu stiu ce ar trebui sa aiba in mana "muza" lui Eminescu... Probabil o torta, dar arata precum un microfon, zici ca vrea sa ii ia un interviu. Cu siguranta sculptorul care a gandit proiectul nu a vrut sa faca o astfel de caricatura, dar cel care a reparat-o a dovedit suficienta mediocritate pentru a ne starni rasul!
  3
  4
  Raportează
 • postat de Blade
  Miercuri, 11 August 2021 09:59
  86.34.180.***
  Paznicii sa fie pusi sa plateasca refacerea statuii. Identificarea vinovatilor ar trebui sa fie sarcina Politiei.
  Acest viciu barbar, de a vandaliza tot ce are orasul de valoare, trebuie pedepsit exemplar!
  6
  5
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 11 August 2021 08:19
  81.12.150.***
  Paza permanenta !
  Iar pe huligani amendati si munca in folosul comunitatii !!! Si dati la ziar ! Cu poza , nume ! Sa fie mandri de nesimtirea lor !
  11
  25
  Raportează
 • postat de Mălina
  Miercuri, 11 August 2021 07:41
  46.97.176.***
  Ăștia nu-s vietăți...
  Mârlanii ăștia sunt gunoaie ale societății. D-asta nu aveți nimic bun atât în RomâniCA, CÂT mai ales în Galați.
  Asta ați încurajat, asta ați promovat..."Românica edocată", dom'le... Astea da "succesuri".

  Gun0iul ăla(că altfel nu ai cum să-l numești) trebuie prins și să-i fie aplicat același "tratament": spoit/mânjit pe moaca lui hidoasă, dar cu ceva permanent.

  Asta-i batjocură la adresa societății/firescului/umanului. Așa cum vă educați și așa cum vă îngrijiți/interesați zi de zi, oră de oră de odraslele pe care poate vi i-a dat Dumnezeu cu toată bunăvoința, așa îi aveți...
  Îi lăsați de capul lor să zburde în golănie, atunci golani/dezaxați/scelerați veți avea...

  Dar ce ne mai miră, când în ultimele două veacuri am văzut ce au ales/susținut românacii/gălățenii...g0lăn!a lui bașescu, o înjurătură/golănie ca "opinie politică".

  Ăștia "ai lui/lor"... Meritați toată această mizerie, batjocură din societatea românească.

  Dar, să ne mirăm ca pr...ii de cât de mult a decăzut societatea românească,societatea în general.
  17
  19
  Raportează
 • postat de Cetăţean
  Miercuri, 11 August 2021 06:58
  92.83.34.***
  Nemernici, lipsiţi de educaţie, drogaţi etc.
  10
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.