Statuia poetului Mihai Eminescu a fost vandalizată, deşi este supravegheată video
Foto: Anca Melinte

Statuia poetului Mihai Eminescu a fost vandalizată, deşi este supravegheată video
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Deși Parcul "Mihai Eminescu" este supravegheat video de zece camere de luat vederi, care ar trebui să transmită imagini pe monitorul aflat în cabina de pază, monumentul dedicat poetului național a fost vandalizat.

Dacă în anii trecuți devenise o tradiție ca mâna muzei să fie smulsă și furată, de această dată spatele, umerii și pieptul statuii, dar și brațul muzei au căpătat o culoare roșiatică. Conform Direcției Județene pentru Cultură Galați, care a verificat situația, monumentul a fost stropit cu o substanță pe care specialiștii Muzeului de Artă Vizuală din Galați încearcă să o depisteze. Interesul major este ca nu cumva, în încercarea de a curăța statuia, să nu apară diferențe între zona în care se intervine și restul monumentului.

Primăria municipiului Galați a fost, de asemenea, sesizată de către Direcția Județeană pentru Cultură.

Grav este că situația s-a petrecut într-un loc de relaxare și promenadă extrem de frecventat, care pe deasupra este și păzit în permanență.

Reamintim că Parcul "Eminescu" este monument istoric, fiind amenajat între anii 1880-1881. Monument istoric este și prima statuie din România a poetului național. Operă în marmură a sculptorului Frederic Stork - al cărui nume abia se mai poate citi pe soclul crăpat - monumentul a fost dezvelit pe 16 octombrie 1911, la festivitate fiind prezente personalităţi ca Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Ion Minulescu, iar din partea Academiei Române a venit Duiliu Zamfirescu.

Parcul a fost reabilitat și modernizat, fiind redeschis publicului în toamna anului 2019, dar statuia nu a beneficiat de niciun fel de lucrări de restaurare sau protecție, deși ar avea mare nevoie.

Citit 5780 ori Ultima modificare Miercuri, 11 August 2021 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.