Festivalul de Teatru pentru Liceeni

Festivalul de Teatru pentru Liceeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În deschidere, trupa „Pe dos” de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” şi o piesă gen Commedia dell Arte *

Este pentru a noua oară când elevii gălăţeni secondaţi de profesorii inimoşi bat gongul Festivalului de Teatru pentru Liceeni.

Ediţia de anul acesta, organizată de Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” în colaborare cu ISJ se desfăşoară până joi, 3 iunie la Casa de Cultură a Sindicatelor. Aceasta este ziua când, cu începere de la ora 14,  se va desfăşura festivitatea de premiere. 

Din juriu fac parte profesori, studenţi la facultatea de regie, dar şi actorii Svetlana Friptu şi Gabriel Constantinescu.

„Dragostea pusă la încercare”

Festivalul a început anul acesta cu dreptul, printr-un spectacol deosebit, pus în scenă de trupa „Pe dos” de la CNMK, profesor coordonator Gabriel Gherbăluţă.

„Dragostea pusă la încercare”, după Basilio Locatelli, a arătat că prăfuita comedioară medievală nu şi-a pierdut nici astăzi şarmul, fiind gustată pe îndelete de publicul format în majoritate din elevi. Sala a fost aproape plină semn că sunt mulţi elevi care preferă să vină la teatru.

Actorii de ocazie au fost chiar buni, au jucat cu convingere şi cu prospeţime, reuşind să interpreteze rolurile cu surprinzător de multă naturaleţe, după ce au depăşit pragul emoţiilor.

Printre personajele care au impresionat cel mai mult se numără cei doi servitori  isteţi, care leagă şi dezleagă firele poveştii – Rosetta şi Arlechino, senior Pantalone, căpitanul spaniol, dar şi cei doi cântăreţi ambulanţi care deşi nu au avut roluri generoase s-au achitat cu succes de ele.

S-a râs mult în sală, poantele şi povestea fiind actuale, fără o încercare forţată a profesorului-regizor, care a preferat să modernizeze piesa doar la nivelul convenţiei teatrale, nu şi la replici. Şi bine a făcut.

Chiar şi numai urmărind acest spectacol s-a putut constata că de-a lungul celor nouă ediţii atât elevii, cât şi profesorii care se implică cu dăruire an de an în asemenea proiecte au crescut calitativ, lucru din care are toată lumea de câştigat.

Mai ales limba română, cum bine a remarcat în deschidere inspectoarea de specialitate Nicoleta Crânganu.

Citit 964 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.