Profesorii „sponsorizează” învăţământul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăriile nu le decontează naveta * Dascălii plătesc 400 de lei pe lună pe transport dintr-un salariu de nici 1.000 de lei *

În jur de 30 de profesori care fac naveta la şcolile din Drăguşeni şi 10 profesori de la Oancea nu şi-au primit banii de navetă încă din luna februarie. După ce că au salarii destul de mici, nu-şi primesc măcar nici drepturile legale – decontul navetei.

„Suntem disperaţi. Eu, pentru că am şi dirigenţie şi ceva ore suplimentare iau în mână 1.000 de lei. Însă am colegi debutanţi care iau 700-800 de lei”.

„Naveta până la Drăguşeni costă între 300-400 de lei. Unii dintre noi ne ducem cu jumătate de leafă acasă. Dacă ne mai iau şi 25 la sută din salariu, chiar nu vom mai avea de ce merge la şcoală”, ne spune un cadru didactic de la Drăguşeni.

Situaţia este asemănătoare şi pentru cei 10 profesori de la Oancea. Aici naveta costă aproximativ  300 de lei.

„Ştiu că nici în urmă cu 3-4 ani primarul actual nu a vrut să plătească naveta profesorilor de atunci. Ei şi-au câştigat drepturile în instanţă. Aşa se va întâmpla probabil şi acum”.

„Am înţeles că SIP a deschis proces pentru recuperarea banilor”, ne-a declarat o profesoară de la Şcoala din Oancea.

„Am buget de o cifră”

Primarul din Oancea, Victor Chiriloaie, susţine că nu a avut cu ce să plătească naveta cadrelor didactice atâta timp cât bugetul acordat comunei este foarte mic:

„Am buget de o cifră: 6. Adică 6.000 de lei. Atât mi s-a dat. La începutul anului am dat şcolilor 7.000  de lei, din venituri proprii. Atât am avut. N-au decât să mă dea în judecată”.

„Ca să putem supravieţui, le-am cerut angajaţilor din Primărie să stea în concediu fără plată câte patru zile pe lună, am obligat doi oameni să-şi dea demisia şi am dat şase oameni afară”.

„Aşa că la noi e mai rău ca-n învăţământ. Ştiţi ce salariu am eu ca primar? 1.500 de lei”, ne-a declarat telefonic primarul de la Oancea.

Cine minte?

La Drăguşeni, am discutat cu contabila primăriei, Paulina Palade, care ne-a spus că şcoala a primit bani, dar că i-a cheltuit pe alte capitole.

„Acum la rectificare de buget am alocat cadrelor didactice întreaga  sumă pentru navetă, până la sfârşitul anului şcolar”, susţine contabila de la primărie.

Contabila de la şcoala, Gina Gavrilă, ne-a dat însă alte informaţii: „Bani la şcoală s-au alocat pentru toate cheltuielile. Dar nu au fost suficienţi. Acum am mai primit ceva şi pentru navetă, doar 10.000 de lei, din cei 50.000 de lei, cât ar trebui să avem ca să decontăm până la sfârşitul anului”. 

După cum se vede, autorităţile dau care mai de care din colţ în colţ, deşi se vorbeşte tot mai mult de descentralizarea învăţământului.

Ne întrebăm ce mai urmează, în condiţiile în care deocamdată profesorii sponsorizează deja învăţământul, plătindu-şi singuri naveta, şi sunt puşi în situaţia de a face muncă patriotică, dacă salariile le vor fi reduse cu 25 la sută. 

Citit 1343 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.