Locatarii de la N6 cer ajutor să își refacă blocul
Foto: Marian Calestru

Locatarii de la N6 cer ajutor să își refacă blocul
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

La un an de la cumplita explozie care a ”măturat” 12 apartamente din blocul N6, situat în plin centrul Galațiului, proprietarii locuințelor afectate încă nu se pot întoarce în propriile case. Depinde doar de ei să își refacă imobilul, Primăria neavând nicio competență în a-i ajuta, așa că până acum au fost pași mici, numai cu ajutorul populației civile. Urmează pași importanți pentru reabilitarea blocului, care costă mult peste puterile oamenilor. 

O persoană a decedat și cinci au fost grav rănite în urma unei deflagrații care a zguduit din temelii două scări ale blocului N6, în dimineața zilei de 29 octombrie 2020. Proprietate privată, distrusă conform concluziilor expertizei de o acumulare de gaze de la o centrală de apartament, imobilul nu poate fi reabilitat decât pe banii proprietarilor, suma fiind una greu de estimat atâta vreme cât structurile de rezistență a două scări au fost afectate grav, iar 12 apartamente au devenit de nelocuit. Situația gravă în care s-au trezit în câteva secunde i-a afectat pe oamenii care s-au văzut, deodată, fără acoperiș deasupra capului. Mulți s-au confruntat și se confruntă în continuare cu probleme de sănătate, mult amplificate de depresie și frică. Le-au mai alinat suferința oamenii care au sărit să îi ajute, sprijinul comunității îndulcind oarecum suferința celor care pentru o fracțiune de secundă s-au transformat în ”sinistrați”. 

”Pe parcursul anului, cu ajutorul primit de la oamenii care nu au rămas indiferenți tragediei, molozul de la parterul blocului avariat a fost îndepărtat, clădirea a fost pusă în siguranță și a fost întocmit raportul de expertiză în construcții. Toate acestea au fost posibile în urma sprijinului oferit atât de comunitatea gălățeană, cât și de românii plecați în străinătate și prietenii acestora. Pentru toate acestea, noi, locatarii din apartamentele avariate ale blocului, le suntem recunoscători”, au precizat reprezentanții locatarilor de la blocul N6, printr-un comunicat transmis redacției noastre la un an de la tragedie. 

Au din nou nevoie de sprijin 

Locatarii blocului N6 rămași fără un adăpost deasupra capului cer din nou ajutor și sprijin, de data aceasta persoanelor fizice autorizate și firmelor din domeniul construcțiilor pentru următoarea etapă, respectiv, întocmirea documentației tehnice pentru autorizarea construcției, realizarea proiectului tehnic de execuție și detaliile execuției, documente care împreună se ridică la suma de aproximativ 50.000 de lei. Locatarii nu dispun de acești bani, extrem de necesari realizării unei etape, ce-i drept, intermediare și care ar trebui să preceadă o alta, esențială, aceea de refacere și reconstrucție propriu-zisă. Costurile totale estimate pentru refacerea totală a părților avariate din imobil s-ar ridica la circa 50.000 de euro. 

Citit 5479 ori Ultima modificare Luni, 01 Noiembrie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.