Copiii, expuși unor riscuri crescute de Sărbători

Copiii, expuși unor riscuri crescute de Sărbători
Pericol de dispariții și vătămări la colidat și la joacă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Disparițiile de minori sunt un subiect de mare impact, care generează o emoție puternică în rândul comunității. Atât datele înregistrate la nivelul Poliției Române, cât și studiile efectuate pe acest subiect au evidențiat faptul că, în prejma sărbătorilor de iarnă, fenomenul disparițiilor se accentuează, în cele mai multe cazuri, fiind vorba despre plecări voluntare din familie sau din centrele de ocrotire. La fel de prezente sunt riscurile legate de siguranța fizică și chiar viața copiilor, care se expun unor pericole de sezon, cum ar fi contactul cu diverși străini cu ocazia colindatului sau joaca cu materiale pirotehnice.

Neînțelegerile cu părinții, interdicțiile, nevoia de a atrage atenția, respectiv implicarea în relațiile amoroase neacceptate în mediul familial sunt doar câteva dintre motivele frecvente care stau la baza dispariției minorilor și care capătă, în contextul sărbătorilor de iarnă, noi valențe. Minorii se simt și mai impulsionați să acționeze sub imperiul acestor factori și de multe ori își pun pe jar familiile și autoritățile chiar în momente în care ar trebui să se bucure de magia sărbătorilor. În vederea prevenirii unor situații cu risc ridicat de victimizare, polițiștii adresează următoarele recomandări, valabile atât pentru părinți  ori cei care îi au în ocrotire pe cei mici, dar și pentru minori. Asta deoarece nu doar disparițiile pot întuneca sărbătorile, dar și accidentele rutiere ori alte categorii de evenimente neplăcute. 

Părinți:

- Supravegheați-vă în permanență copiii și cunoașteți anturajul acestora, preocupările, locurile pe care le frecventează!

- Îmbrăcați copiii cu haine deschise la culoare atunci când se deplasează după înserat și respectați mereu regulile de circulație când sunteți împreună, pentru a fi un bun exemplu pe viitor!

- Mențineți o bună comunicare cu minorii pentru a putea afla din timp problemele cu care se confruntă, nevoile și temerile lor!

- Dacă vedeți pe stradă un minor neînsoțit, stingher, întrebați-l dacă are nevoie de ajutor! Rețineți semnalmentele lui și, în cazul unei alerte de dispariție de minori, transmiteți autorităților informațiile deținute!

Copii: 

- Atunci când doriți să plecați la colindat, mergeți în grup, de preferat însoțiți de un adult, evitând casele necunoscuților sau traseele prea lungi care nu sunt intens circulate sau bine iluminate!

- Refuzați alcoolul!

- Nu vă jucați cu materiale pirotehnice!

- Reacționați calm în cazul în care sunteți provocați și, în niciun caz, nu răspundeți cu violență la agresivitatea altor copii! Dacă vă simțiți în pericol, cereți ajutorul adulților sau, la nevoie, sunați la 112!

- Aveți grijă la autovehicule, respectați regulile de circulație și deplasați-vă doar pe trotuare!

- Nu discutați cu străinii și nu consumați dulciuri sau sucuri oferite de către aceștia!

- Nu vă urcați în mașinile necunoscuților și nu îi însoțiți pe stradă, indiferent de motivul invocat!

- Nu plecați de acasă fără acordul părinților/adulților din familia voastră! Anunțați-i unde mergeți, cu cine și până când stați!

Citit 1751 ori Ultima modificare Joi, 30 Decembrie 2021 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.