Gălăţenii de pe Privighetorii, vecini fără voie cu o groapă ilegală de gunoi (FOTO)
Foto: Remus Basalic

Gălăţenii de pe Privighetorii, vecini fără voie cu o groapă ilegală de gunoi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Locuitorii de pe strada Privighetorii sunt nevoiţi să îndure un adevărat calvar, după ce mai multe terenuri virane din zonă au fost transformate într-o groapă improvizată de gunoi. Deşeurile aruncate ilegal zac exact în vecinătatea caselor lor, însă oamenii se tem să arate cu degetul spre cei vinovaţi, de frica eventualelor urmări. În timp ce poliţia spune că a dat amenzi, periferiile Galaţiului sunt sufocate de mizerie.

Strada Privighetorii se află la marginea Galaţiului, după Bariera Traian, pe malul Brateşului. Priveliştea oferită de lac ar putea fi chiar una idilică, dacă întreaga zonă nu ar fi împânzită de gunoaie. Tone întregi de deşeuri au fost aruncate aici, fără niciun fel de respect pentru mediu sau pentru oamenii care locuiesc în zonă. Problema nu este una nouă, însă locuitorii cartierului spun că lucrurile se înrăutăţesc, de la o lună la alta.

"Ne vedem practic obligaţi să trăim lângă o groapă de gunoi. Când ieşi pe poartă, dai cu ochii în sacii de gunoi. Când vremea se încălzeşte, aerul devine greu de respirat, din cauza duhorii. Este o poluare de nedescris. Ştim cine aruncă gunoaie aici, am sesizat şi autorităţile, însă nimic concret nu s-a întâmplat până acum. Am ajuns la exasperare, pentru că, atât timp cât nu se iau măsuri, suntem la mâna celor care vin şi îşi descarcă tomberoanele chiar lângă gardul nostru", a spus un locuitor din zonă.

Mai mulţi gălăţeni de pe Privighetorii ne-au relatat aceeaşi situaţie. Toţi au insistat să rămână anonimi, de teama celor care vin şi aruncă aici deşeuri. Oamenii spun că, dacă zona ar fi monitorizată video de către autorităţi, problema s-ar rezolva de la sine. "În ţările civilizate, unde poate că oamenii sunt mai educaţi, nu e nevoie, probabil, de măsuri de supraveghere. La noi, unde educaţia lipseşte, cred că doar de frică ar putea înţelege să nu mai arunce ilegal gunoaie", a spus un alt locuitor din zonă.

Grămezile de gunoaie de pe malul Brateşului sunt şi o sursă de hrană pentru animalele fără stăpân. Zeci de câini aproape sălbăticiţi trăiesc printre deşeuri, fiind o ameninţare pentru neştiutorii care s-ar putea aventura prin această zonă.

Problemele de pe Privighetorii se află şi în atenţia Poliţiei Locale Galaţi. "Referitor la situația semnalată pe strada Privighetorii, vă informăm că polițiștii locali din cadrul Serviciului de Protecție a Mediului au întreprins în zonă numeroase acțiuni, în urma cărora, pentru încălcarea legislației de mediu, au fost aplicate și sancțiuni contravenționale. Astfel, în ultimele luni, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Protecție a Mediului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 211, privind regimul deşeurilor și HCL 339/2021, au dat un număr de 12 sancțiuni, în valoare de 13.200 de lei. În continuare, strada amintită, ca de altfel și alte zone din municipiul Galați, se află în atenția polițiștilor locali din cadrul Serviciului de Protecție a Mediului", a declarat Aurelia Bogatu Matei, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale Galaţi.

În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de probleme, vă rugăm să ni le semnalaţi la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2470 ori Ultima modificare Joi, 24 Februarie 2022 08:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.