„Green Cat”, un catamaran care colectează plasticul de pe Dunăre

„Green Cat”, un catamaran care colectează plasticul de pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

„Green Cat”, dispozitiv de colectare a deșeurilor de plastic de pe Dunăre, a fost lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Brăila. Au fost prezenți la eveniment ONG-iști (Cercetașii României, Centrul de Consultanță ecologică etc.), elevi, studenți și voluntari.
Dispozitivul „Green Cat”, realizat de Parteneriatul Global al Apei (GWP) România și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, cu ajutorul unor sponsori și entități guvernamentale, este de tip catamaran, este controlat prin radio-comandă și colectează deșeurile plutitoare, în special pet-urile de plastic din apele curgătoare, în cazul nostru, din Dunăre. Poate colecta până la 50 de kilograme de deșeuri într-o „sesiune”, care sunt apoi stocate în containere și transferate la centrele de reciclare.
Controlul acestui dispozitiv a fost realizat de echipa de robotică „Helix” din cadrul Makerspace-ului Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila.
Construcția dispozitivului „Green Cat” este parte a proiectului „Dunărea fără plastic”, care urmărește reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării în orașele Brăila, Galați și Tulcea. La rândul lui, acest proiect este derulat în cadrul programului „Cu apele curate”, finanțat de Lidl.
Organizatorii spun că au fost produse până acum două astfel de dispozitive, dar e nevoie de mult mai multe, nu numai pentru Dunăre.

Citit 1903 ori Ultima modificare Vineri, 01 Aprilie 2022 14:10

2 comentarii

 • postat de marr
  Vineri, 01 Aprilie 2022 22:38
  62.231.94.***
  Este foarte Bine . Este un inceput . Creativitatea/imaginatia , daca este incurajata , poate da o serie de solutii . Cu siguranta acel model/vaporas nu e perfect , cu siguranta , cu o alta serie de idei acel proiect poate fi imbunatatit . Nu poate Inlocui cele spuse foarte corect de @Ion mai jos , dar poate ajuta .
  0
  2
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 01 Aprilie 2022 07:56
  82.79.117.***
  Basme. Fantezii.
  -Faceti educatie /control cu populatia din amonte de pe toate cursurile de ape sa nu mai arunce gunoaiele la intamplare.
  -Amenajati si controlati colectarea selectiva ( nu ca la Galati, unde Ecosal-ul incaseaza banii, dar colectarea selectiva o fac oamenii strazii si angajatii proprii, pentru venituril lor directe)
  -Aplicati legile tarii.
  4
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.