O ţeapă cât două pompe geotermale

O ţeapă cât două pompe geotermale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul susţine că firma a primit întreaga sumă prevăzută la licitaţie, dar nu s-a achitat de îndatoririle din contract, motiv pentru care o va da în judecată * „Au crezut că ne păcălesc să mai scoată încă 50 la sută din preţ, dar nu le-a mers”, spune primarul Vasile Dodu * Reclamaţii la DGA, cu motiv şi final necunoscut * Firma Ecospace SRL, câştigătoarea licitaţiei a intrat în faliment *

Şcoala Nr. 1 Cudalbi a primit în 2007 finanţare pentru implementarea unui proiect ecologic derulat prin Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.

Unitatea de învăţământ se număra printre cele zece şcoli din ţară alese să facă parte din programul pilot de încălzire prin energie geotermală.

În prezent, instalaţia modernă stă degeaba. Şcoala nu are energie geotermală, iar elevii se încălzesc, de cinci ani, tot la vechile sobe de teracotă.

„Vom da în judecată firma”

Primarul comunei, Vasile Dodu, susţine că firma nu s-a achitat de obligaţiile din contract: „Licitaţia s-a făcut la Bucureşti, noi nu am avut nici un amestec.

Firma Ecospace SRL şi-a primit întreaga sumă prevăzută în contract, dar nu şi-a terminat lucrările. E vorba de aproape 3 miliarde de lei vechi. În schimb, ne-a cerut în continuare bani, pe care nu vreau să-i dau.

Atâta vreme cât există un contract semnat pe o anumită sumă, trebuia să se încadreze. Ştiţi că legea prevedea că un constructor poate executa lucrări suplimentare cu o valoare până la 50 la sută din suma contractului, ceea ce nu este normal. Patroana a crezut că ne păcăleşte, dar nu i-a mers”, susţine primarul.

Reclamaţii la DNA

Edilul de la Cudalbi susţine că va da în judecată firma abia acum, după ce au trecut deja patru ani de la sistarea lucrărilor. De ce atât de târziu?

„Am fost chemat la DNA pentru a depune nişte acte şi pentru a da o declaraţie despre modul în care s-au făcut lucrările. Nu ştiu exact pentru ce motiv, Ecospace a fost reclamată de o firmă din Timişoara că nu şi-a făcut treaba.

Eu am dus acolo actele şi am dat o declaraţie că vreau ca firma să-şi încheie lucrările în limita fondurilor care i-au fost alocate prin contract. Nu am mai făcut alte demersuri, pentru că am aşteptat o hârtie din partea DNA care să ne anunţe ce s-a stabilit. N-am primit nimic.

Dar voi lua legătura cu un avocat şi voi depune propria plângere în instanţă. Consider că firma a supralicitat preţurile, aşa cum a făcut-o şi în cazul camerei tehnice, unde trebuiau montate pompele. Ne-a cerut peste 700 de milioane de lei vechi, în condiţiile în care eu am făcut-o cu 100 de milioane”, susţine primarul.

Cam aceleaşi lucruri ne-au fost confirmate şi de directorul şcolii, Mircea Cîrsnic. Nici Vasile Dodu şi nici directorul şcolii nu ne-au putut spune, însă, exact ce vizau cercetările DNA.

Noroc că s-au păstrat sobele

Situaţia trenează de ani de zile şi nimeni nu pare să se agite să pună lucrurile în făgaşul lor normal. Noroc că s-au păstrat vechile sobe de teracotă, iar elevii sunt puşi la adăpost de frigul iernii.

Puţurile au fost forate, instalaţia a fost montată în interior, camera tehnică s-a construit. Mai lipsesc pompele şi nu se ştie când vor veni şi când vor fi montate. În cei patru ani de când nu este folosită, instalaţia  se degradează.

Ecospace a dat faliment

Am contactat-o şi pe administratoarea firmei Ecospace, Lena Alexandru, care ne-a declarat că societatea pe care o conduce a dat faliment în vara anului trecut. „Nu este vorba de aproape 3 miliarde, ci numai de 2,4 miliarde de lei vechi pe care i-am primit.

Au fost cheltuieli suplimentare, pentru că în loc să forăm nişte puţuri la 8 metri, am fost nevoiţi să le facem de 80 de metri. S-au făcut facturi, s-au semnat devize. Nu a avut nimeni de obiectat atunci.

De ce apar aceste discuţii tocmai acum? Din 2008 i-am tot trimis solicitări primarului să suplimenteze fondurile pentru finalizarea lucrării. Nu eu am fost cea care nu a vrut să nu termine. Cele două pompe ar ajunge la 700 de milioane de lei vechi, dar vor mai fi şi alte cheltuieli. Între timp, puţurile s-au colmatat. Nu ştiu exact la cât se va ajunge, dar există solicitări scrise la Primărie”, se disculpă Lena Alexandru.

Aceasta susţine că reclamaţiile la DNA nu vizează lucrările de la Şcoala Nr. 1 Cudalbi, în ciuda faptului că primarul Vasile Dodu spune că procurorii instrumentau în dosar exact situaţia respectivă. Nici de la DNA nu am putut afla deocamdată despre ce este vorba.

Procurorul general Gheorghe Ivan ne-a declarat că are nevoie să se informeze despre ce este vorba, dosarul fiind din 2008. Acesta a promis că ne va da un răspuns în zilele următoare.

În aceste condiţii, şansele ca lucrările de la Şcoala Nr. 1 Cudalbi să fie finalizate sunt foarte mici. Un proces cu firma Ecospace ar dura câţiva ani şi, nici măcar în cazul în care ar câştiga Primăria, nu sunt prea mari şanse să se recupereze prejudiciul.

Între timp, şcoala s-a ales cu nişte calorifere care arată ca-n filmele SF, dar care vor rămâne multă vreme doar ca mobilier.

Citit 2015 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.