Gălățeni forțați să conviețuiască cu gunoaie și șobolani. Când vecinul se încăpățânează să locuiască în ghenă

Gălățeni forțați să conviețuiască cu gunoaie și șobolani. Când vecinul se încăpățânează să locuiască în ghenă
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

O situație gravă, care trenează de ani de zile și care până acum nu a fost soluționată cu nicio intervenție a autorităților, se petrece într-un bloc de pe strada Macedonă din Galați. Aerul este irespirabil, iar șobolanii au început să colcăie prin imobil, din cauză că cei care locuiesc într-un apartament de la parter, tată și fiu, și-au transformat casa într-o ghenă de gunoi, refuzând orice sprijin pentru a evacua deșeurile ce transformă întreg imobilul într-o bombă biologică.

Direcția de Sănătate Publică, Primăria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Locală și Națională - niciuna dintre aceste instituții nu a fost omisă de locatarii scării 3 a blocului F1 din Micro 16, care în ultimii ani au căutat cu disperare soluții și ajutor pentru a scăpa de focarul de infecție din apartamentul unor vecini care stau la parter.

Ani de zile, tatăl și fiul, primul în vârstă de 87 de ani, al doilea de 49 de ani, au strâns în casă gunoi peste gunoi, susțin vecinii care ne-au sesizat în cele din urmă, sperând că aducerea în atenția publică a situației aparent fără ieșire va fi de natură să le rezolve problema. Mai mult, despre fiul care ar avea ceva tulburări psihice, susțin că ar fi provocat, în urmă cu doi ani, un incendiu în apartamentul înțesat cu gunoaie și numai eforturi uriașe din partea pompierilor au făcut ca focul să nu pricinuiască o tragedie în tot blocul.

"Pompierii nu au putut folosi accesul în interiorul apartamentului pe ușa de la intrare din cauza depozitelor mari de gunoaie acumulate acolo și au fost nevoiți să spargă geamul exterior de la dormitor și pe acolo să poată înșira echipamentul de stingere a incendiului. Uimirea pompierilor a fost că baia nu avea un scaun la WC, ci o găleată metalică care obtura țeava de scurgere, iar cada era pe sfert plină cu chiștoace de țigări", se arată în memoriul înaintat redacției noastre și asumat de celelalte 19 familii care locuiesc în blocul respectiv.

Competențele se lovesc de ușa închisă

De atunci, când au avut încă o dată confirmarea că în casa celor doi se află o veritabilă ghenă de gunoi, au tot încercat, inclusiv prin intermediul Asociației de Proprietari nr. 308, din care fac parte, să evacueze gunoaiele din casa celor doi. Zadarnic. Iar căldurile din această vară fac situația și mai insuportabilă. "Toată problema, lăsată în uitare pe perioada pandemiei, a reizbucnit la începutul acestui an, iar din cauza căldurii, aceste depozite de gunoi au început să fermenteze, împrăștiind mirosuri pestilențiale, care ne fac imposibil traiul cotidian. Mai grav este că au apărut și șobolanii. Printre noi sunt oameni în vârstă, dar și copii mici, cu imunitate scăzută, care oricând se pot îmbolnăvi de o boală contagioasă, gen hepatită sau TBC", mai afirmă proprietarii.

Rozătoarele care au apărut și s-au înmulțit în casa celor doi au fost stârpite de două ori grație firmei de deratizare adusă de asociație, însă focarul din apartament a rămas. Asta pentru că niciuna dintre instituțiile cărora li s-a cerut ajutor nu s-a declarat competentă să rezolve problema, invocând Legea asociaților de proprietari, asupra căreia au aruncat întreaga răspundere.

Numai Poliția Locală a aplicat trei sancțiuni, una pentru tulburarea liniștii publice și două pentru depozitul de gunoi, dar atât, competențele fiind limitate. Reprezentanții Secției 2 Poliție Locală au reușit însă să prindă un fir. "Pentru că proprietarul apartamentului nu a putut fi convins să își curețe locuința și nici să permită accesul unui echipaj de la Ecosal în apartament, lucrătorii Secției 2 Poliție Locală au identificat o rudă, respectiv, pe nora proprietarului, cu care s-a luat legătura pentru a se încerca pătrunderea în locuință și igienizarea acesteia", ne-a precizat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați, instituție care, printr-un proces verbal întocmit la jumătatea lunii iunie, constata existența focarului și aprecia că se impune evacuarea gunoiului și igienizarea locuinței.

Rămâne de văzut dacă cei doi, tatăl și fiul, vor accepta să deschidă ușa pentru a primi ajutor ca să își curețe casa și, cel mai important, să nu mai facă, pe viitor, noi depozite. Lucru de altfel destul de greu de crezut, în condițiile în care, acum câțiva ani, când nora ar fi reușit să le facă curat, ei ar fi adus gunoaiele înapoi în casă, de la ghenă.

Este situație de urgență?

Când sănătatea, siguranța și confortul a 19 familii sunt puse în pericol, zi de zi, considerăm că da, este situație de urgență suficient de clară cât să se impună măsuri ferme. Atât de ferme cât permite legea Legea nr. 196/2018, la care au făcut trimitere toate instituțiile sesizate de locatari, fără a îndrăzni totuși să indice și modalitatea concretă în care poate fi pusă în aplicare de către asociație fără a se ajunge la acuzații de abuz asupra proprietății.

Conform actului normativ invocat, "proprietarul are obligația de a permite accesul unui membru al asociaţiei în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcţii sau reparaţii ori în situaţii de urgenţă. Accesul în locuinţă se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociaţiei de proprietari, de cinci zile, pentru construcţii sau reparaţii, sau de 24 de ore, pentru situaţii de urgenţă". Conform Legii nr. 196/2018, cei care nu le permit persoanelor abilitate să intre în locuinţă pot fi amendaţi cu sume între 500 şi 3.000 de lei. Amenda se aplică de către Poliţia Locală, primari sau împuterniciţii lor. Deci cadru legal există. Rămâne doar ca asociația, în cazul de față, să aibă concursul autorităților și să nu se regăsească în situația absurdă a hoțului care se alege cu un păcat, iar păgubașul, cu o mie.

Citit 7062 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.