Instalație de Crăciun potențial periculoasă. Cabluri electrice care atârnă liber, la îndemâna oricui

Instalație de Crăciun potențial periculoasă. Cabluri electrice care atârnă liber, la îndemâna oricui
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

O inițiativă bună, împodobirea cu ornamente de Crăciun a unui parc din localitatea gălățeană Sat Costi, s-ar putea transforma foarte ușor, dacă își bagă cineva... coada, într-un gard electrificat de Crăciun, ceea ce ar putea duce la o tragedie. Este situația pe care ne-a semnalat-o - e drept, cu alte cuvinte - gălățeanul Daniel Mihalcea.

„Am fost acum două zile să văd și eu instalația asta cu lumini de Crăciun, care se află în Sat Costi, lumini pe care primarul din comuna Vânători le-a pus în acest parc de joacă, de parcă acestea nu se puteau pune pe stâlpi, cum se făcea în toți anii de sărbători. Doar că, atunci când am ajuns la locul cu pricina, m-am minunat, pentru că toate legăturile erau alandala. Tot în ziua aia am făcut reclamație la primărie, să vină să rezolve problema. Am făcut poze din nou după ce au venit și au remediat cică problema. Au băgat toate legăturile în cutiile albe, dar tot nu e bine. Firele de alimentare încă sunt la vedere, cel roșu și cel albastru, ating plasa de la gardul care împrejmuiește terenul de fotbal, ating șufa aia metalică ce pleacă de pe stâlp în pământ. Cred că șufa aia e pentru susținerea stâlpului. Deci trageți voi, domnilor, concluzia și ziceți voi dacă ăștia sunt meseriași trimiși de primărie!”, afirmă Daniel Mihalcea.

Cabluri electrice la îndemâna oricui

Oricât de neavenit ai fi în domeniul instalațiilor electrice, nu ai cum să nu observi că instalația electrică de împodobire a parcului de joacă și a terenului de fotbal învecinat pare o cârpeală. Fire electrice care atârnă liber până la pământ, alte fire electrice care se află periculos de aproape de un gard metalic peste care poate ploua, fire pe care le poate atinge oricine, ori un copil dornic de o altfel de joacă, pe un leagăn ad-hoc, ori un adult sub influența lui Bachus și aflat în căutarea unui sprijin. Astfel, foarte ușor, o inițiativă bună se poate transforma într-o tragedie.

„Pare o improvizație”

Am întrebat și noi un specialist ce părere are despre fotografiile de la locul de joacă din Sat Costi. „Pare o improvizație. Firul de alimentare de pe stâlp este lăsat liber și oricine poate trage de el. Ar fi trebuit să fie fixat de stâlp cu bride sau cu un sistem de prindere, să nu mai atârne. La aceste fire de alimentare, roșu și albastru, cred că este cel mai mare pericol. De asemenea, banda cu care este prinsă cutia tabloului electric se poate deteriora dacă plouă. Teoretic, cutia este ok, este pentru exterior, dar este prinsă pe gardul unui teren de fotbal... Mai trage unul cu mingea în ea și se poate desprinde sau se poate desface, ceea ce este iarăși un pericol”, ne-a spus specialistul consultat de noi.

Primarul de Vânători: „Eu nu mai știu ce să spun”

Contactat de „Viața liberă”, primarul comunei Vânători, Costel Manolachi, pare conștient că lucrarea comandată prin SEAP putea fi executată din start mai bine. „Lucrarea este făcută de o societate agreată de Electrica. I-am găsit pe SEAP, i-am contactat, au făcut o ofertă, pe care am acceptat-o: 50.000 de lei pentru împodobirea a patru parcuri. Imediat ce am fost sesizat, am pus mâna pe telefon și i-am chemat să remedieze aspectele semnalate. Au venit și mi-au zis apoi că situația este rezolvată. Eu nu mai știu ce să spun, dacă o firmă autorizată de Electrica a făcut lucrarea și spune că nu e nicio problemă, că toate legăturile sunt în cutii de protecție”, ne-a spus primarul Costel Manolachi.

Acesta ne-a asigurat că, imediat după discuția cu noi, va face o nouă adresă către firma care a făcut lucrarea, pentru că aceasta are, prin contract, și montajul, și mentenanța incluse.

Citit 3238 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 05:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.