40.000 de gălățeni primesc carduri de energie

40.000 de gălățeni primesc carduri de energie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Numărul locuitorilor din județul Galați care urmează să beneficieze de ajutoarele la plata încălzirii prin cardurile de energie a ajuns la 40.000, conform directorului Oficiului Județean de Poștă Galați, Anișoara Neculai.

Primele 10.000 de carduri, primite săptămâna trecută, au fost distribuite deja în mediul rural, în comune precum Cudalbi, Matca, Liești, Pechea (parțial), iar celelalte 30.000 vor fi distribuite în celelalte localități până pe 17-18 februarie, adică în această săptămână.

De luni, 13 februarie, începe distribuirea cardurilor și în mediul urban, în municipiile Galați și Tecuci, dar și în celelalte localități rurale unde încă nu au ajuns, cum ar fi Tudor Vladimirescu sau Pechea, unde ar fi rămas un rest de circa 1.000 de carduri nedistribuite. De asemenea, cardurile de energie vor fi distribuite și prin ghișeele exterioare – Oficiile Zonale de Poștă (OZP) Galați și Tecuci, de care depind mai multe comune. „Trebuie distribuite până pe 17-18 februarie, dar vremea ne cam împiedică, zăpada, frigul”, ne-a spus directorul Oficiului Județean de Poștă Galați.

Call center dedicat ajutoarelor de încălzire

Anișoara Neculai le recomandă tuturor gălățenilor care au orice fel de nelămuriri despre aceste ajutoare să sune la call center-ul pus la dispoziție de Poșta Română, la numărul de telefon 031 9966, care este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 – 20,00. „Chiar le recomand să sune. Avem și două persoane din Galați care răspund la telefoane, suntem foarte bine pregătiți, răspundem punctual la orice problemă. Call center-ul funcționează chiar încurajator de bine”, ne-a spus directorul Poștei gălățene. (În condițiile în care s-au distribuit sute de mii de carduri în toată țara, e posibil ca timpii de așteptare să fie puțin mai mari ca de obicei, deoarece linia este suprasolicitată).

Când și cum pot fi folosite cardurile de energie

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă, prin cardurile de energie, în două tranșe, a câte 700 lei fiecare – prima tranșă, acum și a doua, în septembrie 2023. Cu acești bani se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Plățile se vor putea face începând din 1 martie 2023.

Se pot achita facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Nu se poate retrage numerar de pe aceste carduri. Scopul lor exclusiv este achitarea facturilor la energie. Cardul nu poate fi nici vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000–60.000 lei. Plata altor produse sau servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500–6.000 lei.

De ajutorul de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie beneficiază pensionarii de peste 60 de ani cu pensii mai mici de 2.000 de lei, pensionarii de invaliditate cu pensie mai mică de 2.000 de lei, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venit lunar sub 2.000 de lei, familiile cu alocație de susținere și familiile sau persoanele singure cu ajutor social, indiferent de venit. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.

La nivelul unui loc de consum, venitul net per coabitant nu trebuie să depășească 2.000 de lei. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

1 ianuarie 2024 este data când toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate.

Citit 4762 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 08:06

2 comentarii

  • postat de Mihnea
    Luni, 13 Februarie 2023 10:51
    5.13.217.***
    NU este operational acest numar de telefon (0319966) declarat de directorului Oficiului Județean de Poștă Galați, Anișoara Neculai.
    Iarasi minciuni. "La numărul de telefon 031 9966, care este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 – 20,00. „Chiar le recomand să sune."
    0
    0
  • postat de teo
    Duminică, 12 Februarie 2023 20:52
    86.124.125.***
    au batranii portofelul plin de carduri - card social, card de sprijin, card de energie, card de pensie, au si bratara inteligenta cu Buton Rosu pentru persoane vulnerabile, trotinete electrice le mai trebuie.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.