Consiliere psihologică postnatală gratuită pentru mame

Consiliere psihologică postnatală gratuită pentru mame
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Una dintre problemele esențiale cu care se confruntă societatea zilelor noastre este depresia, insuficient diagnosticată și tratată, în majoritatea cazurilor.

Unul dintre tipurile cele mai periculoase, întrucât poate impacta și nou-născutul, este depresia postnatală, stare cu care se confruntă majoritatea mamelor după naștere.

Deși accesul la un psiholog, astăzi, este destul de facil, lăuzele preferă să se trateze în sânul familiei. Specialiștii spun că depresia postnatală este o afecțiune foarte serioasă care, în timp, se poate dezvolta și se poate acutiza, dacă mama nu primește consiliere de specialitate și uneori chiar tratament. Din păcate, unele dintre ele ajung chiar să se sinucidă, pe fondul depresiei provocate de naștere și pentru că nu au fost consiliate și tratate psihologic la momentul respectiv. 

Tragedia de la Timișoara care a cutremurat întreaga țară anul trecut, când o tânără mamă de 33 de ani a decis să-și pună capăt zilelor împreună cu copiii ei, a lăsat în urmă multe semne de întrebare. Anul trecut, femeia de 33 de ani din Timișoara, mamă a doi copii mici, s-a aruncat de pe un bloc cu 10 etaje împreună cu pruncii ei, de trei și șase ani în brațe, iar cazul ei, din păcate, nu este singular. Tragedia a declanșat însă o dezbatere care s-a materializat printr-o completare a legii astfel încât lăuzele să fie ajutate, iar serviciile de care ele beneficiază, decontate.

Schimbare legislativă benefică

Legea 33/2023, publicată în Monitorul Oficial, completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul că introduce posibilitatea ca femeile să poată beneficia de servicii prenatale și postnatale, precum și de servicii de consiliere psihologică postnatală gratuite, servicii decontate de Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Astfel, proaspetele mame vor putea beneficia, cu condiția să fie asigurate în sistemul de sănătate, de servicii de consiliere psihologică, în limita bugetului aprobat. În propunerea inițială se vorbea despre servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naştere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore, dar, pentru ca măsura să nu aibă efect asupra bugetului consolidat, s-a renunțat la această formulare. Noul text de lege prevede că maternitățile sunt obligate să includă în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și un cabinet psihologic necesar pentru coordonarea serviciului de consiliere psihologică a femeilor. Măsurile conținute în lege sunt destinate prevenirii și tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii și nașterii.

Mămicile neasigurate nu beneficiază de această facilitate

Managerul Casei de Asigurări de Sănătate Galați, Ciprian Groza, ne-a declarat că noul text legislativ nu include și mămicile care nu au loc de muncă și, implicit, nu beneficiază de asigurări de sănătate. „Din păcate, mămicile neasigurate nu beneficiază de decontarea serviciilor psihologice. Cel puțin nu în acest moment. Vom vedea ce se va întâmpla după apariția noii legi cadru, la mijlocul acestui an”, ne-a spus acesta. Mai mult, șeful CAS Galați susține că, până în acest moment, la nivelul instituției pe care o conduce nu s-a înregistrat nicio cerere de decontare a serviciilor medicale psihologice pentru mămicile lăuze asigurate.

Citit 1099 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2023 05:35

2 comentarii

  • postat de observator
    Vineri, 24 Februarie 2023 17:54
    178.138.35.***
    mi se pare de bun simt comentariul lui Gică matrițeru..nu înțeleg de ce a dat dislike o panaramă....
    0
    0
  • postat de observator
    Vineri, 24 Februarie 2023 12:34
    86.124.201.***
    cred că ar necesară consiliere psihologica pentru puturoși.sunt foarte multe oferte de muncă și avem șomeri cât Brăila și Constanța la un loc !!! să mai lase nasul jos că au cine ce studii deosebite.... până își găsesc un loc de muncă pe masura studiilor alese pe criteriul umbra+scaun tapițat sa pre
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.