Peste 125.000 de români au casele asigurate prin Euroins. Cum își pot primi banii în caz de daună

Peste 125.000 de români au casele asigurate prin Euroins. Cum își pot primi banii în caz de daună
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La sfârșitul lunii trecute, peste 125.000 de români aveau locuințele asigurate, prin Euroins, cu asigurarea obligatorie împotriva riscurilor de cutremur, inundații și alunecări de teren. În caz de daună, pot primi despăgubiri până la maxim 20.000 de euro de la PAID. Pentru daune mai mari, banii se pot recupera în limita a 500.000 de lei, de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă locuința are asigurare facultativă la Euroins, informează Hotnews.ro.

Ce despăgubiri la locuințe pot fi plătite indiferent de falimentul Euroins

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a anunțat vineri că asigurarea obligatorie a locuințelor (PAD) împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale: cutremur, inundați și alunecări de teren este doar distribuită de firmele de asigurări.

De plata despăgubirilor se ocupă exclusiv PAID, astfel că falimentul unei firme prin care s-a vândut o astfel de poliță de asigurare, cum ar fi cazul Euroins, „nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari.”

„Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Radu.

În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre beneficiari, în situația în care distribuitorul poliței nu va fi în măsură. În acest sens, compania pune la dispoziția publicului numărul scurt 0219930, apelabil non-stop, din orice rețea. 

Câți români și-au făcut asigurari PAD prin Euroins

„La sfârșitul lunii februarie din acest an erau peste 125.000 de polițe PAD valabile mijlocite / vândute de Euroins, a declarat vineri pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID.

Ce înseamnă acest lucru? De regulă, firma de asigurări care îți vinde polița PAD obligatorie îți vinde la pachet și o asigurare facultativă dacă îți dorești ca locuința ta să fie asigurată pentru mai mult decât 20.000 de euro, inclusiv pentru alte riscuri precum incendiilor, ori inundații de la vecini.

Brokerii de asigurări consultați de HotNews.ro spun că de regulă 95% dintre polițele obligatorii PAD au în completare și polițe facultative, ceea ce înseamnă că este posibil ca mare parte din cele 125.000 de polițe PAD vândute de Euroins să aibă în completare și asigurări facultative de la același asigurător. În aceste cazuri, în contextul deciziei ASF de a retrage autorizația de funcționare a Euroins, românii vor trebui să se adreseze către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în cazul în care au de recuperat daune care depășesc 20.000 de euro. 

Nu toți cei care au casele asigurate primesc despăgubiri când se produce dezastrul

PAID poate plăti, în baza polițelor obligatorii (PAD), maxim 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcție de prima anuală plătită 10 euro (pentru locuințe din chirpici, paiată etc.) sau 20 de euro (locuințele din materiale mai rezistente).

Dacă cineva are avarii care depășesc această valoare, diferența ar trebui plătită de o altă firmă de asigurări dacă proprietarul și-a făcut și asigurare facultativă a locuinței, în completarea celei obligatorii.

Citit 721 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2023 02:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.