Înregistrarea contractelor de închiriere, până pe 31 martie

Înregistrarea contractelor de închiriere, până pe 31 martie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Odată cu introducerea obligativității declarării contractelor de închiriere la Fisc, 31 martie a devenit ultima zi în care se poate face acest lucru pentru contractele existente în prima zi a acestui an, de către gălățenii care obțin venituri din chirii.

Conform Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați, în cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea la Fisc a contractului încheiat între părți și a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligația înregistrării acestora, respectiv, până la data de 31 martie 2023. Pentru contractele de închiriere încheiate după 1 ianuarie 2023, declararea acestora trebuie făcută în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea ori producerea modificării acestuia.

Înregistrarea contractelor de închiriere se face prin depunerea Cererii de înregistrare a contractelor de locațiune. În format electronic, este disponibil formularul C168. Cererea trebuie însoțită de o copie a contractului de închiriere sau a actului modificator, direct sau prin împuternicit, la registratura organului fiscal competent, prin poștă cu scrisoare recomandată sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar persoană fizică are obligația depunerii cererii la Fisc, precizează AJFP Galați.

Formularul C168 poate fi descărcat de pe site-ul anaf.ro, secțiunea Servicii online/Descărcare declarații electronice. Softul A al formularului C168 nu se deschide direct din browser, ci trebuie salvat în calculatorul propriu. Pentru depunerea online a formularului C168, contribuabilul trebuie să fie înregistrat în Spațiul Privat Virtual (SPV) pe bază de utilizator și parolă și să acceseze site-ul anaf.ro, secțiunea Depunere Declarație Unică și alte formulare SPV-PF.

Citit 1225 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Martie 2023 14:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.