Directoare schimbată politic, la Şcoala din Blânzi

Directoare schimbată politic, la Şcoala din Blânzi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea ISJ a înlocuit-o pe directoarea Narcisa Boldeanu (FOTO 1), căreia i-au dat decizie în urmă cu două luni, cu o învăţătoare despre care tot satul spune că e membră PDL * Deşi toată comunitatea locală este revoltată de această decizie, inspectorul general Resmeriţă susţine că profesoara Boldeanu i-a manipulat pe părinţi, întrucât e nevastă de preot *

Câţiva părinţi ne-au aşteptat  alaltăieri nerăbdători la Şcoala din Blânzi, foarte supăraţi că, pe ultima sută de metri înainte de începutul anului şcolar, a fost schimbată directoarea Narcisa Boldeanu. Cum am intrat pe uşă, nu am auzit decât cuvinte de laudă din partea părinţilor la adresa profesoarei Boldeanu.

Femeia de serviciu a şcolii, dar şi profesorii pe care i-am găsit în unitate erau nemulţumiţi, că după două luni de la numirea în funcţie, a fost schimbată pe nepusă masă cu Elena Avram, o învăţătoare de la Şcoala din Brătuleşti, doar pentru că aceasta din urmă este membră PDL.

„Noi am chemat-o de acasă să-şi depună candidatura”

„După ieşirea fostei directoare la pensie am chemat-o pe doamna Boldeanu de acasă, din concediu de creşterea copilului şi i-am propus să-şi depună candidatura pentru această funcţie, pentru că este o profesoară îndrăgită de copii, se vede că vrea să facă treabă şi are şi studiile necesare”.

„În cele două luni cât a fost directoare pe timpul vacanţei, a venit zilnic la şcoală, nu şi-a amenajat cabinet de director cu tot confortul, ci a mutat cancelaria profesorilor într-o sală mai mare, a fost la primar şi a obţinut fonduri pentru a pune dale în curtea şcolii, a pus toate lucrurile la locul lor. Nu am nimic cu noua directoare, dar doamna Boldeanu e mult mai bună pentru această funcţie” ne spune profesoara de fizică-chimie, titulară a şcolii.  

Acelaşi lucru este întărit şi de profesoara de engleză, cea care susţine că a lucrat cu profesoara Boldeanu la Cărăpceşti, pe vremea când aceasta a fost directoare acolo: „Un an de zile a primit funcţia, dar s-a văzut în şcoală. Şi eu o susţin. Ar fi o directoare mult mai bună pentru şcoala din Blânzi”, spune Adriana Nechita.

„Mergem la Inspectorat s-o susţinem”

Părinţii erau şi mai revoltaţi de decizia ISJ: „Nu se poate aşa ceva. Vom merge la Inspectorat s-o susţinem pe doamna Boldeanu. O ştim de pe vremea când a fost profesoară la clasă şi copiii noştri o adoră. Ştie să lucreze cu ei, este foarte apropiată, le explică foarte bine”, ne spune Gabriela Ţocu, mama unui copil. Acelaşi lucru ni l-au spus şi alte mame: Iuliana Costin, Ionica Costea, Mioara Cernica, dar şi Gina Chiscoci.

„Vreau să mă ridic prin ceea ce fac”

Narcisa Boldeanu a absolvit Liceul Pedagogic, a făcut Facultatea de Filologie, are masterat în management educaţional şi este înscrisă la doctorat în ultimul an, deşi nu are nici măcar 30 de ani. Pe lângă atâtea calităţi, are însă un mare defect, aşa cum consideră mulţi în ziua de azi:

„Am fost curtată de diferite partide şi le-am spus tuturor că nu mă înscriu nicăieri, întâi pentru că nici n-am voie, sunt soţie de preot, şi apoi pentru că vreau să mă ridic prin ceea ce fac. Pe competenţa mea vreau să rămân în funcţie, aşa cum pentru lipsa ei mi se pare normal să fiu înlocuită. Dar nu pentru că nu fac parte din partid”.

„Eu m-am dus astă vară cu CV-ul la inspectorul general-adjunct Atanasiu şi i-am cerut să mă înscriu la concurs pentru director la Şcoala din Blânzi. Mi-a spus că nu se dă concurs şi mi-a dat o decizie de numire de la 1 iulie până la 31 august, urmând ca decizia să fie prelungită după această dată. Şi-au bătut joc de mine. Dacă aveau de gând s-o numească pe învăţătoarea Avram, ar fi trebuit să nu-mi dea decizie”.

„Toată vara am muncit, am venit la şcoală şi sâmbăta, mi-am lăsat cei doi copii acasă, v-am spus că m-am întors din concediul de creşterea copilului mai devreme.  Şi să ştiţi că n-am făcut toate acestea pentru că ţelul meu în viaţă este să fiu director. Şi nici pentru bani. În concediul de creşterea copilului luam 1.300 pe lună, iar ca director am luat în vară 900 de lei pe lună”.

„Nu ţin cu dinţii de această funcţie, dar mi se pare strigător la cer să fiu înlocuită, nu pe lipsa competenţei, ci pentru că altcineva este membru de partid, iar eu nu. Mă simt dezgustată de toată această mocirlă în care competenţa e dată la o parte şi oamenii sunt promovaţi în funcţii doar pe criterii politice”.

„Mă întorc în concediul de creştere a copilului, nu rămân la catedră, iar după ce îmi dau doctoratul voi da concurs pentru un post în învăţământul universitar. Deşi m-am titularizat aici, voi prefera să fac naveta, decât să mai stau la o şcoală cu directoarea numită doar pe calităţi politice”, ne spune foarte supărată profesoara.

„Părinţii se revoltă, pentru că e vorba de nevasta preotului”

La telefon, inspectorul general Doruleţ Resmeriţă a dat din colţ în colţ, iar motivele invocate nu au reuşit să ne convingă că a luat o decizie corectă:

„Doamna Boldeanu a avut numire doar până la 31 august. Împreună cu inspectoarea zonală, am decis că este mai bine să o numim în funcţie pe doamna Avram, pentru că este localnică. Nu este membră PDL”.

„Doamna Boldeanu vrea cu tot dinadinsul să fie directoare, iar părinţii se revoltă pentru că e vorba de nevasta preotului. Să văd eu câţi părinţi se vor revolta după ce voi primi eu decizie de eliberare din funcţie, dar eu nu sunt nevastă de preot”, ne spune inspectorul general.

Mămicile care asistaseră la discuţia telefonică s-au amuzat de cele spuse de Doruleţ Resmeriţă: „Ne crede domnul general femei de la ţară, dar ştim să ne apărăm interesele copiilor noştri. Ce legătură are părintele din Cărăpceşti, soţul doamnei Boldeanu, cu noi, care suntem în parohie la Blânzi şi avem alt preot?”.

„O familie de toată isprava, care vrea să facă ceva pentru comună”

La  plecare am trecut şi pe la Corod, la primarul Vasile Cârjeu (FOTO 2),  membru PNL, care ne-a spus că familia Boldeanu e demnă de toată lauda:

„Mai rar găseşti tineri cu pregătire cum sunt ei, dispuşi să vină la ţară să se implice şi să facă treabă. Părintele din Cărăpceşti a făcut lucruri mari în parohia sa. O familie de toată isprava, care vrea să facă ceva pentru comună. Doamna profesoară, acum la sărbătoarea comunei, a avut cel mai grozav program artistic”.

„Este un abuz, ca la două luni după ce o numeşti în funcţie, s-o retragi, fără niciun motiv. Ba da, este un motiv: faptul că doamna care i-a luat locul e membră PDL. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, când inspectorul general a venit şi a schimbat-o pe directoarea de la Şcoala din Corod, care mai avea un an până la pensie, cu doamna Otilia Munteanu, tot membru PDL”.

„În orice moment îmi depun demisia”

Cum era normal, ultimul cuvânt îl va avea cea care, fără voia ei, a căzut la mijloc în toată această poveste, nou-numita directoare Elena Avram: „Nu văd de ce se face atâta caz, pentru că toate partidele care au fost la putere până acum şi-au pus oamenii în funcţii. Sunt membră PDL, pentru că am fost preşedintă de secţie de votare şi mi-am depus adeziune, dar nu am vechime foarte mare”.

„Nu mi-am dorit această funcţie, pentru că şi aşa sunt bani puţini şi multă alergătură. Însă cei de la ISJ m-au pus. A fost o surpriză chiar şi pentru mine. Mă doare ce se întâmplă, mai ales că eu am fost prietenă cu doamna Boldeanu până în momentul numirii mele. Eu chiar i-am spus că merg cu ea la ISJ şi îmi depun demisia şi o susţin pe dumneaei”.

„În orice moment îmi depun demisia, că nu vreau această funcţie. Dar cei de la ISJ mi-au spus să nu fac asta, că vor aduce profesor din afara şcolii dacă nu vreau eu, pentru că nu o vor în niciun caz pe doamna Boldeanu”.

„Voi munci, funcţia mă va obliga să muncesc, dar doamna Boldeanu e tânără, are alte viziuni. Eu sunt om cu capul pe umeri, am 45 de ani, am Institutul Pedagogic şi Facultate de Ştiinţele Educaţiei. Sunt ca şi dumneaei profesor I, cu gradul II”, ne spune telefonic Elena Avram, care era plecată la Galaţi, în momentul în care noi am fost la Corod.  

În toată această poveste neplăcută, am avut o revelaţie dureroasă. Ne plângem de ani de zile că  la alegeri suntem nevoiţi să optăm pentru răul care ni se pare nouă mai puţin rău, pentru că oamenii competenţi nu vor să iasă în faţă, încât n-au nicio şansă dacă nu fac compromisuri politice.

Mai speram ca lucrul acesta să-l facă tânăra generaţie cu mai mult curaj. Nicio şansă. Ei vor fi daţi la o parte pe motiv că aleargă după funcţii tocmai de cei care nu se pot lăuda că n-au făcut la fel.

Citit 7185 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.