Tradiții şi obiceiuri în Duminica Floriilor

Tradiții şi obiceiuri în Duminica Floriilor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Credincioșii ortodocși sărbătoresc duminica aceasta Floriile sau Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Sărbătoarea nu are o dată fixă, ci se celebrează în ultima duminică dinaintea Paștelui.

În această zi, toți cei care au nume de floare își sărbătoresc onomastica. Oamenii merg la biserică și, deşi ne aflăm în post, este dezlegare la pește.

Există numeroase tradiții și obiceiuri pentru Duminica Floriilor. Potrivit acestora, gospodinele fac plăcinte, pe care le dau de pomană celor nevoiaşi. De Florii, apicultorii înconjoară stupii cu ramuri de salcie înmugurite, simbol al fertilităţii şi vegetaţiei de primăvară, iar ţăranii, convinşi de efectul miraculos al acestor muguri, îi îngroapă sub brazdă. Tot în ziua de Florii, există tradiţia ca şnurul de la mărţişor să fie agăţat într-un copac înmugurit sau înflorit, pentru a avea sănătate şi belşug tot anul. Există, în unele zone ale ţării, şi obiceiul ca fetele singure să-şi pună busuioc sub pernă, ca să fie mai dorite de flăcăi şi pentru a se putea mărita în cursul anului. În alte regiuni, de Florii se scoate zestrea din casă, pentru a fi aerisită. Un alt obicei este acela ca părinţii să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Tradiţia mai spune că aşa cum va fi vremea de Florii, va fi şi de Paşte.

Citit 1556 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 07:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.