100 de colocvii ale navaliștilor gălățeni

100 de colocvii ale navaliștilor gălățeni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O sută de lei nu mai înseamnă mare lucru în ziua de azi. În schimb, o sută de colocvii ale constructorilor de nave din Galați reprezintă infinit mai mult: o istorie a performanței industriei navale românești și gălățene, a prestigiului, a specialiștilor de elită pe care i-a dat Galațiul, o istorie a proiectelor care au fost dezvoltate aici, la malul Dunării de-a lungul a zeci de ani, o călătorie necesară neuitării prin istoria construcțiilor de nave din România.

„S-a dorit ca CCN-urile să asambleze în mod armonios eforturile care s-au făcut în trecut cu energiile care acționează în zilele noastre”, afirma regretatul dr. Gelu Kahu, fondatorul proiectului. De aceea, au fost implicate atât companiile din domeniul construcțiilor navale, cât și Universitatea „Dunărea de Jos” și Facultatea de Arhitectură Navală, au fost invitați specialiști de renume din diverse generații, studenți și tineri specialiști, pentru a realiza o profitabilă comunicare între generații. Totul, sub egida ANCONAV, AGIR - Sucursala Galați, a Bibliotecii „V.A. Urechia” și a Asociației Arhitecților Navali.

Proiectul „Colocviile Constructorilor de Nave” (CCN), despre care „Viața liberă” a scris încă de la prima ediție (dovadă stă primul Caiet al CCN, disponibil pe site-ul anconav.ro), a împlinit 12 ani de activitate continuă în februarie 2023, iar vineri, 9 iunie, se derulează colocviul cu numărul 100. Acesta va avea loc, de la ora 12,00, în Sala Eminescu a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, cea care a găzduit cele mai multe ediții ale colocviilor.

Colocviul va fi deschis de dr. ing. Jean Sever Popovici, coordonatorul CCN, după care ing. Silvia Panaite va face o scurtă trecere în revistă a activităților care s-au derulat, a specialiștilor care au participat, a publicațiilor apărute, având ca autori ingineri navaliști, a expozițiilor și monumentelor realizate, destinate să perpetueze amintirea unor personalități.

Citit 801 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.